Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δεν πέφτει ο ΔΔΕ με το test button


vitokous

Recommended Posts

Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.

Ανακάλυψα σε έναν φίλο μου ένα τριφασικό ρελέ που είχε πρόβλημα (δεν έπεφτε ούτε με το test και ούτε γεφυρώνοντας σε μια πρίζα ουδέτερο με γείωση).

Τον άλλαξα με καινούριο τριφασικό (schneider) ο οποίος μετά την σύνδεση ενώ έπεφτε γεφυρώνοντας όπως πριν ουδέτερο με γείωση, με το test πάλι δεν επεφτε... Τι μπορεί να φταίει;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Edited by miltos
Αλλαγή τίτλου Θέματος
Link to comment
Share on other sites

Γενικά τα test στο RCD τα κάνεις με μηχάνημα. Δε ξέρω ποιος σου έμαθε να γεφυρώνεις φάση με γείωση αλλά καλό θα είναι για την ασφάλεια σου και της εγκατάστασης να το σταματήσεις ως διαδικασία. Επιπλέον το "τεστ" αυτό δεν είναι αξιόπιστο καθώς η ένταση διαφυγής είναι τεράστια, ενώ εσύ θα πρέπει να ελέγξεις το RCD ότι ενεργοποιείται στα 30mA.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, vitokous said:

Τον άλλαξα με καινούριο τριφασικό (schneider) ο οποίος μετά την σύνδεση ενώ έπεφτε γεφυρώνοντας όπως πριν ουδέτερο με γείωση, με το test πάλι δεν επεφτε... Τι μπορεί να φταίει;

Δεν είναι απίθανο, αλλά συμβαίνει σπάνια, σε καινούργιο ρελέ να μην λειτουργεί το τεστ (με την προϋπόθεση της σωστής συνδεσμολογίας). Αν η συνδεσμολογία είναι σωστή, το ρελέ θα πρέπει να αντικατασταθεί οπωσδήποτε με άλλο (αν είναι καινούργιο, ο προμηθευτής θα το αντικαταστήσει). Η γεφύρωση ουδετέρου-γείωσης δίνει ένδειξη λειτουργίας σε ρεύμα διαρροής, αλλά σε καμία περίπτωση "σωστής λειτουργίας".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας, 

Θα κάνω αντικατάσταση του ρελέ σήμερα, να τσεκαρω αν όντως είχε πρόβλημα το τεστ του υλικού. 

Η συνδεσμολογία ήταν σωστή ( πόσο λάθος να είχε γίνει;;;) Οπότε αν συνεχίσει το πρόβλημα θα. Χρειαστεί να το τσεκάρω με μηχάνημα.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, vitokous said:

Η συνδεσμολογία ήταν σωστή ( πόσο λάθος να είχε γίνει;;;)

Για ηλεκτρολόγο μηχανικό, έχεις δίκιο να αιτιάσαι για το "πόσο λάθος"! Η δική μου επιφύλαξη για την συνδεσμολογία, αφορά στην χρήση τριφασικού ρελέ σε μονοφασική εγκατάσταση. Προστατεύει, μεν, έχει "σωστή συνδεσμολογία", δε (για το τεστ).

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, vitokous said:

...πόσο λάθος να είχε γίνει;;;

Καθώς δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ τα λάθη μου, (γιατί, πιστεύω, λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα), θα σου πώ ένα λάθος που έκανα κάποτε εγώ, και είχα βγάλει άχρηστα 3 καινούργια ρελέ, που όπως αποδείχτηκε μετά, δούλευαν τέλεια!

Ενώ είχα συνδέσει τις εισόδους των 3 φάσεων από πάνω και τις εξόδους από κάτω, σύνδεσα (γιατί έτσι βόλευαν τα καλώδια) την είσοδο του Ν από κάτω και την έξοδο από πάνω!!!

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, αφού άλλαξα κ το καινούριο ρελέ με άλλο καινούριο και με έλεγχο πάλι της συνδεσμολογίας, πάλι δεν δούλευε το τεστ..... Τσεκαρα όλες τις φάσεις με τον ουδέτερο σε εισόδους κ εξόδους κ με τις μπάρες των ουδέτερων κ των γειώσεων κ οι μετρήσεις ήταν οι αναμενόμενες. Λόγω συνήθειας λοιπόν, μέτρησα και τις φάσεις μεταξύ τους.... Και βλέπω μέτρηση 0 (ΜΗΔΕΝ)......φαση-φαση=0...... Γουρλωμα ματιών το λιγότερο....... Πώς να το εξηγήσεις αυτό σε τριφασική εγκατάσταση..... Πάω στο ρολόι στην είσοδο των ασφαλειών του ρολογιού.... Κ εκεί μηδέν....  Η πολυκατοικία των 5 διαμερισμάτων ήταν ανέκαθεν μονοφασική και το διαμέρισμα που πήγα πριν 10 χρόνια χτίστηκε κ έβαλαν τριφασικό..... Είναι δυνατόν να είναι η μέτρηση μηδέν; Είναι δυνατόν να έγινε λαμογιά και στον κατανεμητή να μην φέρανε ποτέ τριφασικό και να είναι μονοφασικό κ για τα μάτια του κόσμου να έφερε ο εργολάβος 3 καλώδια από τον κατανεμητή ( από μια φάση προφανώς που προϋπήρχε);  Πώς αλλιώς δικαιολογείται αυτή η μέτρηση;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.