Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέος μηχανικός-Πρώτη εργασία-Μπλοκάκι και φορολογία


electrical7

Recommended Posts

Μετά την επιστροφή της παρακράτησης. Διάβασε προσεχτικά αυτά που γράφω και σε ποια κλάση ασφ. εισφορών αναφέρομαι.

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν η προσφορά είναι τα 550 με ΙΚΑ. Αν σου φτάνουν τα δέχεσαι, αλλιώς πας παρακάτω. Το τι θα δώσει σε 6 μήνες και σε 2 χρόνια μας είναι προς το παρόν αδιάφορο. Μάλλον παίζει κάποια επιδότηση για 6 μήνες και τον συμφέρει το ΙΚΑ και μετά θα σε γυρίσει σε μπλοκάκι.

Ιδανικά θα ήταν να μείνεις για πάντα με ΙΚΑ κι ας είναι 550 γιατί θα τα βγάζεις σαν κύριος, όπως είπαν και οι άλλοι. Όταν γυρίσεις μπλοκάκι (ή αν αρχίσεις έτσι από την αρχή) διεκδίκησε να αντιμετωπίζεσαι σαν επαγγελματίας, δηλαδή θα δουλεύεις όπως και όποτε θέλεις εσύ, θα ζητάς προκαταβολές, κοστολόγηση με το κομμάτι και σεβασμό στην έγκαιρη πληρωμή της συμφωνηθείσας αμοιβής. Έγινες μηχανικός κυρίως γι' αυτό και δευτερευόντως για το ύψος της αμοιβής.

Επίσης θα συμβούλευα στους υπολογισμούς σας, τυχόν μειώσεις για νέους επαγγελματίες να μη τις χαρίζετε στον εργοδότη διότι με τη δουλειά που θα πατήσετε στα πρώτα αυτά χρόνια θα φύγει σημαντικό μέρος της συνολικής αντοχής σας και η εμπειρία που τάχα αποκτάτε, ίσως να μην αρκεί να σας καλύψει το αυριανό αυξημένο λειτουργικό κόστος. Σκεφτείτε και το ενδεχόμενο οι εισφορές να αυξηθούν κι άλλο, οπότε μην παίζετε στο όριο, ώστε να έχετε ένα περιθώριο απορρόφησης κραδασμών.

Σας δίνω λοιπόν μια τιμή 400 ευρώ το μήνα που σας καλύπτει σε βάθος χρόνου, με επιλογή ελάχιστων ασφαλιστικών κατηγοριών για εφκα - ετεαεπ και τέλος επιτηδεύματος. Για την περίπτωση που δουλεύετε μόνο σε έναν οι άλλοι φόροι επιστρέφονται, οπότε από τα 1200 σου μένουν τα 800. Το αν αξίζει εξαρτάται και από το πόσο καλοπληρωτές είναι σε κάθε ύψος αμοιβής.

 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, electrical7 said:

Σεβαστή η γνώμη σου συνάδελφε, αλλά βγάλαμε τέτοια σχολή για να παίρνουμε 550 το μήνα; Εγώ θα αναγκαστώ να παω αθηνα γιατί είμαι από επαρχία, ίσα ίσα το σπίτι  θα πληρωνω και τους λογαριασμους.

Η πρόταση σε εσένα έγινε. Εσύ κρίνεις αν σε ικανοποιεί ή όχι.

Εγώ προσωπικά για 550 θα πήγαινα να δουλέψω σερβιτόρος ή οτιδήποτε άλλο εκτός από μηχανικός. Με τα tip μπορεί να έβγαζα και παραπάνω. Η επιλογή είναι δική σου. Αν θες εργάζεσαι κα δωρεάν.

11 ώρες πριν, georgios_m said:

 κι ας είναι 550 γιατί θα τα βγάζεις σαν κύριος

 

Αυτό το σαν κύριος με ξενίζει αφάνταστα. Τι εννοείτε ;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα 550 για εκπαίδευση είναι, λες οκ.

Μετά είναι το θέμα, με τα μπλοκακια κλπ πόσα θα χάσεις...

Παρεμπιπτόντως γνωρίζει κανείς με σιγουριά αν είναι πιο εύκολο από ότι παλαιότερα να βγεις από τα μπλοκακια όταν δεν δουλεύεις και να μην πληρώνεις τσάμπα φόρους;

Πχ δοκιμάζει ένας νέος σαν ελεύθερος επαγγελματίας και δεν του αρέσει.θελει να γίνει μισθωτός. Πώς γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, electrical7 said:

Τα 550 για εκπαίδευση είναι, λες οκ.

 

Δεν ανέφερες την εκπαίδευση.  Εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η εταιρία συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα με διάρκεια 6 μηνών που σου προσφέρει 550 ευρώ και στη συνέχεια σου προτείνει μπλοκάκι.

Η πρόταση που πρέπει να  απαντήσεις είναι τα 550 + ΙΚΑ. Σου φτάνουν ; (νοίκι,μετακίνησεις,φαγητό κλπ)

Το μετά το βλέπεις...γιατί μπορεί να μην σ'αρέσει.

Link to comment
Share on other sites

23 λεπτά πριν, electrical7 said:

Πχ δοκιμάζει ένας νέος σαν ελεύθερος επαγγελματίας και δεν του αρέσει.θελει να γίνει μισθωτός. Πώς γίνεται;

Κάνει διακοπή εργασιών (κλείσιμο βιβλίων) στην εφορία. Δεν είναι κάτι δύσκολο, τα τελευταία χρόνια γίνεται αρκετά συχνά.

Link to comment
Share on other sites

49 λεπτά πριν, electrical7 said:

Πχ δοκιμάζει ένας νέος σαν ελεύθερος επαγγελματίας και δεν του αρέσει.θελει να γίνει μισθωτός. Πώς γίνεται;

πλέον γίνεται κατά κόρον και επαναλαμβανόμενα καθώς επηρεάζει και αφασλιστικά

δηλαδή βρίσκεις δουλειά->ανοιγεις μπλοκάκι->τελειώνει η σύμβαση->κλεινεις μπλοκάκι και πάλι απο την αρχή.

στην αρχική ερώτηση χωρίς να θέλω να αναφέρω άποψη για το ύψος των αποδοχών, θεωρώ οτι στον "λογαριασμό" θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ο πονοκέφαλος που συνεπάγεται το μπλοκάκι αλλά και απο την άλλη πλευρά ή έλλειψη ευελιξίας (σε κάποιο βαθμό) που συνεπάγεται ο μισθωτός. 
προσωπικά τα ζύγισα πολύ και κατέληξα να κλείσω μπλοκάκι να να εργάζομαι ως μισθωτός μηνανικός (υπήρξαν στο διάστημα αυτό και περιπτώσεις που "έχασα ευκαιρίες" ακριβώς επειδή δεν είχα μπλοκάκι)

 

Edited by Alex259
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παιδιά θα το σκεφτώ. Κάτι άλλο....Αν δουλεύεις σε εταιρεία σαν μπλοκάκιας μπορείς να κλείνεις και άλλες δουλειές σαν ελεύθερος επαγγελματίας που θα είσαι; Και αν ναι τι προτείνετε για έναν νέο μηχανικό; (Ανέκαθεν σκεφτόμουν ενεργειακές επιθεωρήσεις και θα ήθελα να κάνω ένα σεμινάριο πάνω σε αυτά)

Link to comment
Share on other sites

Nα σου πω και γω την άποψή μου. Disclaimer εδώ ότι είμαι ψιλοαπογοητευμένος, οπότε ίσως τα παρουσιάσω πιο "σκοτεινά" απ' ότι είναι στην πραγματικότητα, αλλά πιστεύω θα σου είναι χρήσιμη και αυτή η οπτική.

Προσωπικά μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή που έκανα έναρξη, και εξηγούμαι. Η αμοιβή μου είναι μερικά κατοστάρικα παραπάνω από αυτό που σου "υπόσχονται" μετά το εξάμηνο. Όπως είπαν ήδη κάποιοι συνάδερφοι παραπάνω, μη ψαρώνεις με το ποσό, έχει μεγάλη διαφορά το τι μένει στην τσέπη σου εν τέλει. Μη ξαναγράφω νούμερα, όπως στα είπαν είναι. Ετοιμάσου να γίνεις και "λογιστής" (πέραν του κανονικού λογιστή που θα πληρώνεις.) Πέρα δώθε ΕΦΚΑ, να είσαι ανασφάλιστος ξέρω γω κάνα 10μηνο, να κυνηγάς τις ειδικές κατηγορίες, να περιμένεις ειδοποιητήρια, να δουλεύεις κάνα χρόνο και να μη ξέρεις τελικά τι έβγαλες. Μετά έστω θες να φύγεις, τρέχεις κάνεις διακοπές εργασιών, βγαίνεις από ΕΦΚΑ. Μετά έστω ξαναβρίσκεις δουλειά "μπλοκάκιας", "ξανά - μανά" όλα αυτά.

Άδειες τυπικά δεν έχεις, θα κάνεις εκεί μια υποτυπώδη συμφωνία με τον εργοδότη, θα νιώθεις ότι σου κάνουν και χάρη όταν ζητήσεις 2 μέρες και σου πουν "εντάξει". Έστω δε σ'αρέσει και θες να φύγεις. Κάνεις timing την διακοπή εργασιών, μη τσιμπήσεις κάνα 300ρι έξτρα από ΕΦΚΑ, και περιμένεις ειδοποιητήρια να δεις τελικά "έγιναν οι διαδικασίες έγκαιρα ή θα τρέχω πάλι;"

Ξαναλέω, είναι η "κακή" οπτική αυτή που παραθέτω (μπορείς να δεις τις εμπειρίες μου στο θέμα περί ειδικής κατηγορίας ασφάλισης), μακάρι να μπει κάποιος συνάδελφος με καλύτερες εμπειρίες να σου αναπτερώσει το ηθικό.

 

Υ.Γ: Ναι μπορείς τυπικά να δουλεύεις και αλλού, τώρα σε αυτά που είπε ένας συνάδελφος να απαιτήσεις να δουλεύεις όπως και όσο θες είναι τυπικά σωστός, επί της ουσίας θα είσαι σα μισθωτός χωρία τα όποια πλεονεκτήματα του μισθωτού.

Link to comment
Share on other sites

On 4/1/2021 at 1:54 ΜΜ, electrical7 said:

Ο εργοδότης μου ανέφερε πως στην αρχή με τα 550 ευρώ θα δυσκολευτώ και θα χρειαστώ οικονομική στήριξη από τους γονείς μου. Μετά μου λέει θα είσαι μια χαρά.

Απίστευτο... Ότι υπάρχει επιχειρηματίας που λέει σε συνεντευξιαζόμενο πως θα δουλεύει (θα του πουλάει δηλαδή χρόνο απ' τη ζωή του), και όχι μόνο δεν θα κάνει απόσβεση των χρημάτων που δαπάνησε για να σπουδάσει, όχι μόνο δεν θα κάνει αποταμίευση, όχι μόνο δεν θα βγάλει κέρδος, αλλά θα πρέπει να ζητήσει και δανικά για να ζήσει. (Εκτός και αν μιλάμε για μία εργασία 2 ωρών την ημέρα; ). Να πας, είναι ειλικρινείς. 

Μία σύγκριση έστω και άτοπη και ας με συγχωρέσετε: Ένας αρχικός μισθός εδώ (Αγγλία), φοιτητή μηχανικού είναι κοντά στα £25,000 => 27,600 Ευρώ.  δια 3 (ας πούμε το κόστος ζωής εδώ είναι 3 φορές πάνω απ' την Ελλάδα - πάρα πολύ χονδρικά), δια 12 μήνες, 765 Ευρώ / μήνα. Καθαρά. Χωρίς πτυχίο. 550 με πτυχίο, λίγα μου φαίνονται. Κοροϊδία μου φαίνεται.. Πως θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα με σύνταξη απ' το εξωτερικό μου φαίνεται.. :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.