Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βοήθεια σχετικά με ΤΣΜΕΔΕ


Vagg93

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους του συναδέλφους και καλή χρονιά! Αυτή είναι η πρώτη μου ανάρτηση σε αυτό το φόρουμ και δυστυχώς είναι μια ανάρτηση από ανάγκη καθώς δεν μπορώ να βγάλω άκρη από αλλού.

Η περίπτωσή μου έχει ως εξής: Είμαι νέος πολιτικός μηχανικός και σχετικά πρόσφατα έγινα μέλος του ΤΕΕ. Μετά την επιτυχία μου στις εξετάσεις, το ΤΕΕ μου απέστειλε ταχυδρομικά τη βεβαίωση για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και λίγο καιρό αργότερα ευτύχησα να βρω δουλειά. Στην εργασία μου είμαι μισθωτός και με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας που υπέγραψα. Το λογιστικό γραφείο που συνεργάζεται με την εταιρία όπου εργάζομαι ζήτησε τη βεβαίωση εγγραφής στο ΤΕΕ (ουσιαστικά τον ΑΜ) και αντίγραφο του πτυχίου μου για να με δηλώσει σαν μηχανικό. Ως εδώ όλα καλά.

Το πρόβλημα είναι πως μετά την εγγραφή μου στο ΤΕΕ λόγω δικής μου ολιγωρίας (και κυρίως λόγω απροθυμίας να μπλέξω με δημόσιες υπηρεσίες) δεν έκανα κάποια ενέργεια σχετικά με το ΤΣΜΕΔΕ. Ούτε και μετά την πρόσληψή μου. Αργότερα προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω τηλεφώνου και μέσω email με το ΤΣΜΕΔΕ για να ρωτήσω ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω. Τζίφος. Μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω μαζί τους και στην ουσία δεν ξέρω τι γίνεται με τις εισφορές μου. 

Εν κατακλείδι η ερώτησή μου είναι η εξής: Έπρεπε (πρέπει) να ακολουθήσω κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για να πληρώνονται οι εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ ή αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα (το ΤΕΕ ενημερώνει το ΤΣΜΕΔΕ ότι είμαι μηχανικός->ο εργοδότης μου πληρώνει τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ);  Και τι γινόταν στο μεσοδιάστημα που δεν εργαζόμουν (περίπου μήνας) μετά την εγγραφή μου; Έχω ακούσει ότι το ΤΣΜΕΔΕ στέλνει ειδοποιητήρια για τις πληρωμές των εισφορών. Εγώ δεν έχω λάβει κάτι τέτοιο. Φοβάμαι πως κάποια μέρα θα σκάσει κάνα μπουγιουρντί με απλήρωτες εισφορές και θα τραβάω τα μαλλιά μου. Μπορεί κάποιος σας παρακαλώ να με κατατοπίσει σχετικά με το θέμα; Πραγματικά έχω απελπιστεί. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλημέρα και καλή χρονιά

Από ότι ξέρω τα τοπικά καταστήματα του ΤΣΜΕΔΕ έχουν καταργηθεί και για αυτό το λόγο τα τηλέφωνά τους-τα FAX και τα email τους- δεν λειτουργούν. Μετά απ΄αυτή την κατάργηση οι υπάλληλοι των τοπικών μετατέθηκαν και βρίσκονται στα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ. Επικοινώνησε λοιπόν με το ΙΚΑ της περιοχής σου και ζήτησε την υπάλληλο του ΤΣΜΕΔΕ 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, καλή χρονιά! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Παρ' όλα αυτά εγώ δεν προσπαθούσα να επικοινωνήσω με κάποιο τοπικό παράρτημα του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά με τα κεντρικά στην Αθήνα, τα οποία απ' όσο γνωρίζω συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Μετά από 3 εβδομάδες και 10-15 τηλέφωνα καθημερινά, είχα πιάσει γραμμή με κάποιον υπάλληλο στο πρωτόκολλο, ο οποίος ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος για κάθε ερώτηση και πως δεν μπορούσε να με συνδέσει με κανένα αρμόδιο τμήμα. 

Παρεμπιπτόντως βρήκα την αναγγελία πρόσληψής μου στην εταιρία, στην οποία ναι μεν είμαι δηλωμένος σαν πολιτικός μηχανικός, αλλά ως φορέα ασφάλισης εμφανίζεται το ΙΚΑ και όχι το ΤΣΜΕΔΕ.

Edited by Vagg93
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά καλώς ήρθες στην παρέα και ελπίζω να μην παραμείνεις μόνο από αναγκή αλλά να συνεισφέρεις με τοποθετήσεις και απαντήσεις τόσο με την εμπειρία που σταδιακά θα αποκτάς όσο και με ερωτήματα που θα προκύπτουν.

Λοιπόν σε αυτό που σε ενδιαφέρει, αν η κατάστασή σου είναι όπως την περιγράφεις "μισθωτός μηχανικός", δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Ολα είναι καλώς καμωμένα.

Πολύ-πολύ συνοπτικά:
1) ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχει, παρά μόνο πρακτικά για όσους έχουν οφειλές πριν και την 31/12/2016. Πλέον για εσένα υπάρχει ο ΕΦΚΑ.
2) Εχει αποσυνδεθεί η ασφάλιση από την ιδιότητα του μηχανικού. Δεν υφίσταται πλέον το ότι μετά την εγγραφή σου στο ΤΕΕ άρχιζε αυτόματα και η ασφάλισή σου ως μηχανικός. Επομένως όσο δεν ασκείς φορολογικά το επαγγελμα του μηχανικού είτε ως "μισθωτός μηχανικός" είτε ως "ελ.επαγγελματίας /αυτοαπασχολούμενος μηχανικός" δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης. Αρα δεν έχεις και θέμα με αυτόν τον μήνα που λες ότι δεν είχες εγγραφεί σε ασφαλσιτικό ταμείο.
3) Σχετικά με την ασφάλισή σου ως:

  • "μισθωτός μηχανικός" την υποχρέωση απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών σου την έχει ο εργοδότης σου μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και με συγκεκριμένο ασφαλιστικό πακέτο μισθωτού μηχανικού[i], ως ασφαλισμένου μηχανικού  σύμφωνα με το άρθρου 38, του ν.4387/2016, αφού κάνει την απογραφή σου σε κάποιο από τα Σημεία Εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).
  • "ελ.επαγγελματίας/αυτοαπασχολούμενος μηχανικός" την υποχρέωση απόδοσης των ασφαλιστικών σου εισφορών την έχεις εσύ μέσω μηνιαίου ειδοποιητηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 39, του ν.4387/2016, αφού κάνεις έναρξη στην εφορία και εγγραφή στον ΕΦΚΑ ως μη μισθωτός σε κάποιο από τα Σημεία Εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ (Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων).
  • "ως ελ.επαγγελματίας/αυτοαπασχολούμενος μηχανικός", αλλά ενταγμένος κατά βούλησή σου εφόσον πληρείς κάποιες προϋποθέσεις, στην παρ.9 του αρ.39 του ν.4387/2016 ως σήμερα ισχύει και δήλωση αυτής σου της βούλησης στον εργοδότη σου, την υποχρέωση απόδοσης των ασφαλιστικών σου εισφορών την έχει ο εργοδότης σου μέσω ΑΠΔ (σαν να ήσουν μισθωτός μηχανικός) και με συγκεκριμένο ασφαλιστικό πακέτο μισθωτού μηχανικού[i], αφού κάνεις έναρξη στην εφορία και εγγραφή στον ΕΦΚΑ ως μη μισθωτός σε κάποιο από τα Σημεία Εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ (Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων).

[i] Σχετ. ΕΦΚΑ Εγκ.48/2020

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Georgegaleos καλή χρονιά! Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και δεσμεύομαι να συνεισφέρω και εγώ στο φόρουμ! Επίσης ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ήταν πολύ κατατοπιστική! Έχω 2 ακόμα ερωτήσεις ωστόσο.

1) Όταν έγινε η πρόσληψή μου, έπρεπε να προβώ εγώ σε κάποια ενέργεια, ή όλα γίνονται μέσω του λογιστηρίου και του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ;

2)Όπως έγραψα στο παραπάνω σχόλιό μου, ανακάλυψα μέσω της αναγγελίας πρόσληψής μου πως ασφαλίζομαι στο ΙΚΑ (αν δεν έχω καταλάβει κάτι λάθος). Έχω επισυνάψει αποσπάσματα από την αναγγελία πρόσληψής μου όπου φαίνεται ότι είμαι δηλωμένος στην κατηγορία "πολιτικοί μηχανικοί" με κωδικό 222000 και όπου ως κύριος φορέας ασφάλισης φαίνεται το ΙΚΑ. Είναι σωστό αυτό ή έχει γίνει κάποιο λάθος από το λογιστήριο; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ανπρο.JPG

ανπροσ1.JPG

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν έχει κάποιο λάθος ή όχι. Αυτό που βλέπω είναι ότι στην εγκύκλιο που σου ανέφερα αναφέρει ότι:

"3.1. ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ
Για διαχειριστικούς λόγους, σχετικούς με την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του Φορέα μας καθώς και των εργοδοτών, ως χρόνος έναρξης εφαρμογής της νέας διαδικασίας (απεικόνισης στην Α.Π.Δ. με τα νέα δεδομένα) ορίζεται η 01/10/2020 (μισθολογική περίοδος Οκτωβρίου 2020)."

Μπορεί να μην ήταν έτοιμα τα μηχανογραφικά συστήματά τους. Δες σε κάποια ΑΠΔ τι έχει δηλώθει. Δες και στην σελίδα του ΕΦΚΑ στον  Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης τι έχει γραμμένο. 

Και στην τελική αν έχεις αμφιβολίες δεν είναι κακό να ρωτήσεις το λογιστήριο τον λόγο που αναγράφεται αυτό στην αναγγελία. πΙθανόν η εταιρεί να έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραµµα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων νέων όπου πρέπει να δηλωθεί η ειδικότητα σύμφωνα με καποιον πίνακα ειδικοτήτων που έχει το πρόγραμμα.

Αναφορικά με αυτά τα κατάλοιπα περί ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ,ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ στα λογισμικά και στα έγγραφα του κράτους δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει ... 

Τι να πω ... δεν ξέρω ... δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο ... Δεν νομίζω να έχεις κάποιο θέμα

Θα δουν πιστεύω κι άλλοι από το forum το ερώτημά σου οπότε θα σου πουν σχετικά ... υπομονή ...

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα συνάδελφε και καλώς ήρθες στο forum. Καλή Χρονιά σε όλους μας.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεπτείς την εφαρμογή "Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης" του ΕΦΚΑ για μισθωτούς. https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/misthotoi/atomikos-logariasmos-asphalises

Εκεί θα δείς πως ακριβώς ο εργοδότης σου συμπληρώνει μέσω των ΑΠΔ την ασφάλιση σου. Θα χρειαστεί να περιμένεις κάποιο διάστημα (ακόμα και μήνες) καθώς οι ΑΠΔ δεν συμπληρώνονται απο τον εργοδότη απαραίτητα στο τέλος κάθε μήνα (τουλάχιστον για το δημόσιο, δεν είμαι σίγουρος για ιδιωτικό τομέα) αλλα κάποια στιγμή εκεί θα εμφανιστεί ο τρόπος που ασφαλίζεσαι. 
Στη συνέχεια, θα δείς αν η πληροφορία αυτή είναι σωστή για την περίπτωση σου. Εναλλακτικά μπορείς να μιλήσεις με το λογιστήριο και να ζητήσεις να σου δείξουν μία ΑΠΔ που έχουν ήδη συμπληρώσει για εσένα.

Να τονίσω ιδιαίτερα (όπως φαίνεται και στις αναφορές του συνάδελφου @georgegaleos) το ακόλουθο https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2020-10/ΕΓΚ. 48_2020 (9Ε2846ΜΑΠΣ-Δ4Α).pdf (ΘΕΜΑ :«Απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) της ασφάλισης των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ.) μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών, από 01/01/2020, σε εφαρμογή του άρθρου 31 του ν.4670/2020».)

Edited by Alex259
Link to comment
Share on other sites

Εξ όσων γνωρίζω κάθε τομέας ασφάλισης διατηρεί ως αναγνωριστικό το παλαιό του όνομα. Και το ΙΚΑ άλλωστε έχει καταργηθεί και έχει γίνει εφκα.

Αφού οι μισθωτοί μηχανικοί είναι στον τομέα ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ γιατί η αναγγελία γράφει ΙΚΑ;

Στο atlas.gov ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 2/21, σε μένα γράφει φορέα το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Ελεύθερος επαγγελματίας βέβαια αλλά και οι μισθωτοί το ίδιο πρέπει να έχουν.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας και πάλι. 

Θα σας απασχολήσω ξανά με μια τελευταία ερώτηση. Από τις απαντήσεις κατάλαβα ότι πλέον η εγγραφή στο ΤΕΕ δεν συνεπάγεται αυτομάτως και εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Αν εγώ μετά την εγγραφή μου στο ΤΕΕ, χωρίς να έχω ανοίξει βιβλία στην εφορία σαν ΕΕ μηχανικός ή χωρίς να έχω δηλώσει ότι εργάζομαι σαν μισθωτός μηχανικός, πάω και πιάσω δουλειά π.χ. σαν σουβλατζής, θα έχω κάποια δουλειά με το ΤΣΜΕΔΕ; Απ' ότι καταλαβαίνω όχι. Το ίδιο δεν ισχύει αν δουλεύω μεν σαν μισθωτός μηχανικός αλλά είμαι δηλωμένος με τρόπο που δεν εμπλέκεται το ΤΣΜΕΔΕ; 

Επηρεάζει αυτό επίσης την 5ετία όπου έχω μειωμένες εισφορές;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ευελπιστώ πως δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε ξανά με αυτό το θέμα! 

Link to comment
Share on other sites

@Vagg93

Σωστά έχεις καταλάβει. Η απάντηση στα ερωτήματά σου για το ΤΣΜΕΔΕ είναι αρνητική. Η δυνατότητα μειωμένων εισφορών υπάρχει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Η πενταετία μετράει από τότε που θα γίνει έναρξη επαγγέλματος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.