Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μισθωτός- νέος ελεύθερος επαγγελματίας


mitsip

Recommended Posts

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με το παρακάτω;

Είμαι μισθωτός, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (επάγγελμα που δεν σχετίζεται με το αντικείμενο του μηχανικού). Τελείωσα το πολυτεχνείο και θέλω παράλληλα να ξεκινήσω να εργάζομαι στο αντικείμενο μου ως ελεύθερος επαγγελματίας (κυρίως σε ενεργειακά θέματα). Έχω γραφτεί στο ΤΕΕ. Ποια είναι η διαδικασία στην συνέχεια; Έναρξη στην εφορία ή στο ΤΣΜΕΔΕ; Διατηρώντας την κύρια ασφάλιση μου στο ΙΚΑ μπορώ να είμαι παράλληλα στο ΤΣΜΕΔΕ και να ανοίξω μπλοκάκι ή θα πληρώνω και τα δυο;

Link to comment
Share on other sites

@mitsip---Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ασφαλισμένοι στους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ. Ο τέως τομέας ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ δεν σε αφορά.

Υπάρχουν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες συν μία ειδική για τους νέους επαγγελματίες (κάτω της πενταετίας). Σε γενικές γραμμές, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από  τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχεις επιλέξει.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2: ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Όταν επιλέξεις ασφαλιστική κατηγορία στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ θα δηλώσεις ότι παράλληλα είσαι μισθωτός.

Στην εφορία κάνεις έναρξη εργασιών ως μηχανικός.

Edited by Jakeplem
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάνε μια αναζήτηση στο forum, υπάρχουν ήδη σχετικές πρόσφατες αναρτήσεις που περιγράφεται αναλυτικα η διαδικασία. Μάλιστα έχει απλουστευθεί αφου η απογραφή στον ΕΦΚΑ και η ανάλογη ενημέρωση της εφορίας γίνεται ηλεκτρονικά. Και για το τελυταίο δίνονται σχετικές πληροφορίες σε πρόσφατες αναρτήσεις.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

@mitsip---Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ από 19/10 για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
 

Παράθεση

Για την υλοποίηση της διαδικασίας έναρξης δραστηριότητας και ασφάλισης - εισφοροδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας εκτελούνται τα πιο κάτω βήματα:

Πρώτο βήμα - Υποβολή αιτήματος για λήψη Βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης

Εκτελείται μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, σε πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Το αίτημα πλαισιώνεται από ειδικά διαμορφωμένο στοχευμένο ερωτηματολόγιο, από το οποίο προσδιορίζονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή ασφαλιστική κατάταξη και εισφοροδότηση. Με την οριστικοποίηση του αιτήματος δημιουργείται η Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης. Ο ασφαλισμένος μπορεί να εκτυπώσει αντίγραφο της Βεβαίωσης.

Δεύτερο βήμα - Ενημέρωση ΑΑΔΕ για την απογραφή στον e-ΕΦΚΑ

Μέσω διαλειτουργικότητας ενημερώνεται η ΑΑΔΕ για τις υποβληθείσες Βεβαιώσεις Απογραφικής Δήλωσης.

Τρίτο βήμα - Ενημέρωση e-ΕΦΚΑ για έναρξη ατομικής δραστηριότητας
Μέσω διαλειτουργικότητας, ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ, για τις ενάρξεις δραστηριότητας που αντιστοιχούν στις χορηγηθείσες Βεβαιώσεις Απογραφικής Δήλωσης, με την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας και τους ασκούμενους ΚΑΔ.

Τέταρτο βήμα - Έναρξη ασφάλισης και εισφοροδότησης
Δημιουργείται αυτόματα χρόνος ασφάλισης στο Μητρώο Μη Μισθωτών, από την πρώτη του μήνα έναρξης δραστηριότητας, κατά τα γνωστά, και εκκινεί η εισφοροδότηση.

 

Έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας // Πριν την επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ.

Edited by Jakeplem
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα.

 

Συγνώμη αν γράφω σε λάθος thread ωστόσο θεωρώ πως το ερώτημα είναι σχετικό.

Ξέρετε αν τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση επανεγγραφής;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Προφανώς, @Greydas, έχεις κάνει διακοπή εργασιών στην εφορία και σκοπεύεις να κάνεις έναρξη και να επανεγγραφείς στους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγεις "Βεβαίωση επανεγγραφής μη μισθωτών" από το site του ΕΦΚΑ αντί για "Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης μη μισθωτών". Η συνέχεια της διαδικασίας είναι όπως περιγράφεται στην παραπάνω δημοσίευση του συναδέλφου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.