Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ενδεχόμενο μετακίνηση οικισμών λόγω έντονων κατολισθητικών φαινομένων


Engineer

Recommended Posts

Το ενδεχόμενο μετακίνησης κάποιων ορεινών οικισμών ή τμημάτων τους που βρίσκονται σε σημεία με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η πολιτεία.

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, εκτιμώντας ότι η συνεχής επένδυση σε ακριβά αντιδιαβρωτικά έργα δεν έχει λογική στις περιοχές όπου τα εδάφη είναι πολύ διαβρωμένα. Συνολικά στον νομό Καρδίτσας έχουν εντοπιστεί 260 θέσεις όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κατολισθήσεις. 

«Στα ορεινά της Καρδίτσας υπάρχει ιστορικό κατολισθήσεων, ιδίως στην Αργιθέα και τον Ταυρωπό. Εχουν εκπονηθεί δεκάδες μελέτες ήδη από τη δεκαετία του ’60 για την αντιμετώπιση του φαινομένου», εξηγεί ο κ. Λέκκας. «Ωστόσο, μετά τον “Ιανό” η κατάσταση στην περιοχή είναι πρωτόγνωρη: οι κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα με τις έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το γνωστό πλημμυρικό κύμα που προκάλεσε ζημιές στην πόλη της Καρδίτσας και στις γύρω περιοχές. Η μετακίνηση των εδαφών είναι τεράστια, σε κάποιες περιοχές του Ταυρωπού και της Αργιθέας άλλαξε το τοπίο». 

Καθηγητές και ερευνητές του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε καταγραφή των σημείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά τον «Ιανό». Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 260 θέσεις που αναπτύσσονται κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία τροφοδότησαν με μεγάλες ποσότητες στερεοπαροχής το υδρογραφικό δίκτυο και ενίσχυσαν καθοριστικά το πλημμυρικό κύμα. «Το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει γιατί έχει γίνει μεγάλη διείσδυση υδάτων στο έδαφος. Ετσι ενεργοποιούνται και παλιές κατολισθήσεις, παράλληλα με νέες, που όταν έχει νέες βροχοπτώσεις παρασέρνουν οικισμούς, γέφυρες, υποδομές», εξηγεί ο κ. Λέκκας. 

Τι πρέπει να γίνει;

«Προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες επεμβάσεις στην περιοχή, είναι όμως πυροσβεστικές. Πρέπει, όμως, να υπάρξει μια συστηματική αποτύπωση και μελέτη του φαινομένου σε όλη του την έκταση και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση ανά τοποθεσία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο για τη μακροπρόθεσμη προστασία και ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη και το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η κλιματική κρίση», λέει ο κ. Λέκκας.

«Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η μετακίνηση κάποιων οικισμών όπως η Αγία Μαρίνα και η Κτιμένη και να αναπτυχθούν σε άλλη διάταξη κάποιοι άλλοι όπως η Καρίτσα. Γνωρίζω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα γιατί ενέχει τον κοινωνικό παράγοντα, κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Ομως δεν έχει νόημα να κατασκευάζουμε ακριβά έργα και αυτά λίγα χρόνια μετά να καταστρέφονται, να επιμένουμε σε περιοχές που έχουν πολύ σαθρά εδάφη. Προς το παρόν οι δήμοι, η Περιφέρεια, τα υπουργεία είναι όλοι διαστακτικοί. Θα πρέπει όμως να λάβουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις για το καλό της περιοχής». 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.