Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣτΕ: αποφαση για το ρέμα της Πικροδάφνης


dimitris GM

Recommended Posts

....Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη από το 2008 ζητήσει (αρ. απόφασης 1242) να οριοθετηθεί το ρέμα στο σύνολό του, όχι για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά «για να διασφαλιστεί η ακώλυτη λειτουργία του ως οικοσυστήματος». ...

Αν κατάλαβα καλά, το στε δεν ενδιαφέρεται για το αν θα χαθούν ζωές, αλλά αν χαθούν κελαηδήματα...

Link to comment
Share on other sites

αυτη ειναι η "επισημη" περιληψη., απο τη "ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ"

[δεν βλεπω πού λεει αυτο  το  "όχι για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας"

ΣΤΕ 2313/2020 [ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΈΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ]

 

Περίληψη

– Με την αίτηση ακυρώσεως προβάλλεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση πάσχει, διότι εγκρίνει έργα διευθέτησης του ρέματος χωρίς να έχει προηγηθεί η οριοθέτηση του ρέματος στο σύνολό του ή πρόταση για την οριοθέτησή του στο σύνολο αυτού. Ο λόγος αυτός προβάλλεται βασίμως. Τούτο δε διότι, το Δικαστήριο, με την 1242/2008 απόφασή του, είχε επιβάλει στη Διοίκηση την υποχρέωση να προχωρήσει σε, τεκμηριωμένη με τα κατά νόμο αναγκαία στοιχεία και μελέτες, οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης στο σύνολό του προκειμένου να διασφαλισθεί η ακώλυτη λειτουργία του ως οικοσυστήματος. Η συνολική αυτή οριοθέτηση συνιστά, επομένως, προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιωνδήποτε έργων επί του ρέματος, όπως τα επίδικα έργα διευθέτησης. Συνεπώς, η κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, παρέλκει δε ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων ακυρώσεως. Κατόπιν τούτων, πρέπει να απορριφθούν οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ηλιούπολης. Ενόψει όμως, του προεκτεθέντος ιστορικού της υπόθεσης η Διοίκηση: Α) Οφείλει, εντός τετραμήνου από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, να αποστείλει στο Δικαστήριο προεδρικό διάταγμα για την οριοθέτηση του ρέματος στο σύνολό του. Β) Οφείλει, περαιτέρω, να λάβει, αμελλητί, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ρέματος και, ιδίως, να απαγορεύσει την έκδοση οικοδομικών αδειών και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε γήπεδα εντός των οριογραμμών του ρέματος, όπως αυτές έχουν ήδη αποτυπωθεί χωρίς την κατασκευή έργων διευθέτησης, ή σε γήπεδα που ευρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτές. Γ) Οφείλει ακόμη να προχωρήσει, αμελλητί, στην καταγραφή των αυθαιρέτων κτισμάτων εντός των οριογραμμών του ρέματος, όπως αυτές έχουν ήδη αποτυπωθεί χωρίς την κατασκευή έργων διευθέτησης, και να απαγορεύσει, ως προς αυτά, την έναρξη ή συνέχιση διαδικασιών αναστολής κατεδάφισης ή εξαίρεσης από την κατεδάφιση. Εάν δε το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα δεν αποσταλεί στο Δικαστήριο έως το πέρας της ως άνω προθεσμίας, το Δικαστήριο θα προχωρήσει αμέσως σε εξέταση και οριστική απόφανση επί της εκκρεμούς αιτήσεως συμμορφώσεως προς την 1242/2008 απόφαση.

Πρόεδρος: Π. Ευστρατίου
Εισηγητής: Χρ. Παπανικολάου

 Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή του από το Δικαστήριο. 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, dimitris GM said:

αυτη ειναι η "επισημη" περιληψη., απο τη "ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ"

[δεν βλεπω πού λεει αυτο  το  "όχι για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας"

...

στο λινκ που παρέθεσες (Καθημερινή)

Link to comment
Share on other sites

σωστα,

Θεωρω οτι απλα πρόκειται  δημοσιογραφικη οπτικη...

ούτε στην ανω αποφαση

ουτε στην, αναφερομενη,  1242/2008 γινεται καποια  τετοια "αναφορα"

[προ μηνων ειχαμε αναφερθει για  το ιδιο ρεμα...προς την εξοδο του...στη θάλασσα]

 

 

(Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Αίτηση ακύρωσης. Αν η Διοίκηση δεν αποστείλει στο ΣτΕ το φάκελο υπόθεσης, παρά την έκδοση σχετικής προδικαστικής απόφασης, το δικαστήριο μπορεί να θεωρήσει ακριβή την πραγματική βάση των ισχυρισμών του αιτούντος. Αίτηση ακύρωσης κατά της παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας της Διοίκησης ή ρητής άρνησης αυτής να προβεί στην ενέργεια αυτή. Δεν υφίσταται άρνηση ή παράλειψη όταν παρέχεται στη Διοίκηση η εξουσία να ρυθμίζει με κανονιστικές πράξεις σχέσεις ή καταστάσεις μέσα στα όρια της παρεχόμενης εξουσιοδότησης, εκτός αν επιβάλλεται στη Διοίκηση, εφόσον συντρέχουν ορισμένες αντικειμενικές προϋποθέσεις, η έκδοση ή η τροποποίηση κανονιστικής πράξης. Προστασία του περιβάλλοντος και υποχρέωση της Διοίκησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα, άλλως παραλείπει οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια. Προστασία των ρεμάτων. Η ένταξη αυτών σε πολεοδομική ρύθμιση είναι επιτρεπτή μόνο αν διασφαλίζεται η επιτέλεση της φυσικής τους λειτουργίας και αφού προηγουμένως αποτυπωθούν και καθορισθεί η οριογραμμή τους. Η αποτύπωση αυτών δεν αφορά μόνο στην πραγματική κατάσταση της κοίτης του υδρορέματος, η οποία έχει ίσως διαμορφωθεί και από αυθαίρετες επεμβάσεις. Οριοθέτηση υδατορεμάτων, που βρίσκονται σε οικισμούς και περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Αυτή γίνεται μόνο με προεδρικό διάταγμα. Οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 εβ. β΄ του ν. 3010/2002, που αναθέτουν στον Υπουργό ή στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας την ανωτέρω εξουσία, αντίκεινται στο Σύνταγμα. Παράλειψη της Διοίκησης να εκδόσει διάταγμα οριοθέτησης του ρέματος στο σύνολό του. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.