Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με διευκρινήσεις για την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών


Engineer

Recommended Posts

Ενόψει της επικείμενης ανάρτησης των αναμορφωθέντων και τροποποιηθέντων δασικών χαρτών επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Α. Περιοχές με αναρτημένους και κυρωμένους (μερικώς ή ολικώς) δασικούς χάρτες πριν την ισχύ ν. 4685/2020.

1. Μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης, αφού κάνετε αντιπαραβολή των περιοχών του δασικού χάρτη που τροποποιήθηκαν, με το αρχείο των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν, ακόμη και αν έχουν εξεταστεί από τις ΕΠ.Ε.Α. ή ακυρωθεί με δικαστική απόφαση, θα εντοπιστούν τα πολύγωνα (αντιρρήσεις ή τμήματα αυτών) που με το νέο θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 48 του νόμου 4685/2020, δεν περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη ως δασικές εν γένει εκτάσεις. Στη συνέχεια θα ενημερώσετε αναλόγως τους ενδιαφερόμενους, ότι οι εκτάσεις για τις οποίες υπέβαλλαν αντιρρήσεις, αναμορφώθηκαν αυτεπαγγέλτως και εφόσον εκκρεμούν, δεν θα εξεταστούν από τις ΕΠ.Ε.Α. [άρθρο 7 της (1) σχετικής ΥΑ]. Οι ανωτέρω αντιρρήσεις θα τοποθετηθούν στο αρχείο.

Η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί ένα μήνα (1) πριν το πέρας της υποβολής αντιρρήσεων.

2. Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριφθέντων προδήλων που είχαν υποβληθεί, εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων της προηγηθείσας ανάρτησης και αφού εξασφαλιστεί η γεωχωρική τους απεικόνιση επί του ψηφιακού αρχείου της κύρωσης, σε εφαρμογή και της (3) σχετικής, να προχωρήσετε στην εισήγηση για έκδοση σχετικής απόφασης ανάκλησης της απόφασης κύρωσης ως προς τα τμήματα αυτά [άρθρο 9 της (1) σχετικής ΥΑ].

Το κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενο αρχείο, θα αποστείλετε στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μέσω της ασφαλούς διαδικασίας με χρήση των USBToken ενημερώνοντας και την υπηρεσία μας (Διεύθυνση Δασικών Έργων & Υποδομών της ΓΔΔ & ΔΠ). Η διαδικασία αποστολής των δεδομένων, θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αναρτήσεων και θα συνοδεύεται από το ΦΕΚ, που θα δημοσιευτεί η απόφαση ανάκλησης.

3. Επισημαίνεται ότι οι περιοχές στις οποίες υποβλήθηκαν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των ήδη αναρτηθέντων δασικών χαρτών δεν τίθενται σε διαδικασία επανυποβολής αντιρρήσεων, αφού είτε έχουν εξεταστεί από τις ΕΠ.Ε.Α. και έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, είτε έχουν αναμορφωθεί με τις νέες ισχύουσες διατάξεις είτε θα προωθηθούν προς εξέταση στις νέες ΕΠ.Ε.Α. (σχετ. 3).

Ειδικά για τις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί η έκδοση αποφάσεων από τις ΕΠ.Ε.Α. και έχει αποσταλεί ο συνοπτικός κατάλογος της παρ. 8 του Κεφαλαίου 8 της 146776/2459/21.10.2016 ΥΑ (Β’ 3532) όπως τροποποιήθηκε με την 92364/2651/25.09.2020 (Β’ 4367) ΥΑ, αυτές θα απεικονιστούν σε ξεχωριστό θεματικό επίπεδο, στην εφαρμογή της ανάρτησης δασικών χαρτών.

4. Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά ήδη ληφθείσες αποφάσεις των Ε.Π.Ε.Α, η ενσωμάτωσή τους θα υλοποιηθεί ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα, συνολικά διορθούμενου και συμπληρούμενου του δασικού χάρτη κατά το στάδιο της κατά το άρθρο 19 ν. 3889/2010 κύρωσής του [σχετ. άρθρο 10 της (1) σχετικής ΥΑ].

Στο ίδιο στάδιο, θα διορθωθούν και σφάλματα που διαπιστώνονται κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης και διόρθωσης του δασικού χάρτη, σε εφαρμογή της παρ. 1 άρθρου 19 ν. 3889/2010 και της περίπτωσης δ. της παρ. 8 της 153394/919/12.04.2017 ΥΑ (Β’ 1366).

5. Δεδομένου ότι σε εφαρμογή της παρ. 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν την ισχύ του, αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη, να αποσταλούν, άμεσα, τα παρακάτω αρχεία, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην οριοθέτηση των σχετικών περιοχών κατά την επεξεργασία και αναβάθμιση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων

α. Αναμορφούμενες περιοχές (περίγραμμα εποικιστικού αρχείου, πλέον λοιπών εκτάσεων που αναμορφώθηκαν) και «οικιστικές πυκνώσεις».

β. Εκκρεμείς αντιρρήσεις αναρτημένων δασικών χαρτών πριν την ισχύ του ν. 4389/2016 (να περιλαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ο αριθμός πρωτοκόλλου ως πληροφορία).

Β. Για το σύνολο των περιοχών που αναρτώνται δασικοί χάρτες.

1. Στο άρθρο 6 της (1) σχετικής ΥΑ αναφέρεται : "Κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη υπάρχει ειδική αναφορά στη σχετική πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων, στην, επιπλέον, κατάθεση των στοιχείων που αναφέρονται άρθρα 1 και 2 της παρούσας, ως πρόδηλα σφάλματα."

Σε εφαρμογή του ανωτέρω, τονίζεται ότι αν έχουν ήδη κατατεθεί ή εκκρεμεί η κατάθεση των στοιχείων και, ενώ εξετάστηκαν, δεν συμπεριελήφθησαν στο αναμορφωθέν τμήμα (καθότι υποβλήθηκαν χωρίς την πληρότητα των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε να προκύπτει με σαφήνεια η υπαγωγή τους στις εξαιρέσεις των παρ. 6 και 7 άρθ. 3 του ν. 998/1979 είτε δεν προκύπτει με ακρίβεια η ορθή τεχνική απεικόνιση εφαρμογής και ισχύος των πράξεων της Διοίκησης καθώς και της σύννομης αλλαγής χρήσης των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη εκτάσεων), θα προωθηθούν ως ατελώς αντιρρήσεις, της παρούσας ανάρτησης, από την Δ/νση Δασών με ανάλογη εισήγηση, στις ΕΠ.Ε.Α. που θα συσταθούν, μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Κατόπιν τούτων, να φροντίσετε, για τη γεωχωρική εξασφάλιση τους, και να μας αποστείλετε άμεσα τα σχετικά αρχεία.

2. Για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, τα ΣΥΑΔΧ δύνανται να δέχονται κοινό, μόνο κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, με βάση τους τιθέμενους περιορισμούς, που ισχύουν ανά περιοχή και τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Για την υποβολή αντίρρησης που εξαιρείται της καταβολής τέλους, οι ενδιαφερόμενοι εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων οφείλουν να αποστείλουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, σε ψηφιακή μορφή όλα τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της ατελούς αντίρρησης, παραθέτοντας τους λόγους της ατέλειας και επιπλέον σε ψηφιακή μορφή το πολύγωνο/γεωτεμάχιο της έκτασης, της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ορίζεται στην απόφαση σύστασης του ΣΥΑΔΧ, προκειμένου η υποβολή της αντίρρησης αυτής, μέσω του δικτυακού τόπου, να πραγματοποιηθεί, κατ΄ εξαίρεση, από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

3. Τέλος, συνημμένα αποστέλλεται υπόδειγμα Απόφασης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη για διευκόλυνσή σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εγκύκλιο από εδώ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.