Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τακτοποιημένη επέκταση καταστήματος σε ακάλυπτο (κοινόχρηστο χώρο). Λύση για τροποποίηση σύστασης (ερώτηση ιδιώτη)


Miltiadis27

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Είμαι ιδιώτης και ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για την παρέμβαση μου στο forum αλλά έχω απελπιστεί με τη περίπτωση του ακινήτου μου. Ισογειος χώρος (κατάστημα) σε διώροφη οικοδομή, έγινε αλλαγή χρήσης και τακτοποιήθηκε πληρώνοντας το σχετικό πρόστιμο που μεταξύ άλλων αφορούσε και κατάληψη κοινόχρηστων χώρων (όλα εκ κατασκευής). Τροποποίηση της σύστασης δεν μπορούσε να γίνει γιατί ένας εκ των ιδιοκτητών (ο κάτοχος του "αέρα" της οικοδομής) με εκβίαζε απαιτώντας χρήματα και ένας άλλος δεν δύναται να εκδόσει φορολογική ενημερότητα. Στις νεες ρυθμίσεις για μονομερή τροποποίηση της σύστασης προβλέπεται ότι οι αυθαιρεσίες θα πρέπει να είναι εντός του νομίμου όγκου της οικοδομής. Δυστυχώς στη περίπτωση μου ο ισόγειος χώρος εκτείνεται κατά 20 περίπου εκατοστά στον ακάλυπτο χώρο (επί 12 περίπου μέτρα πρόσοψη στον ακάλυπτο = 2,5 τμ περίπου). Η επέκταση αυτή όμως είναι από τη κατασκευή και στην ουσία δεν υπάρχει τοιχοποιία από τη πλευρά του ακάλυπτου χώρου αλλά μόνο οι κολώνες και τζαμαρίες. Αν υπήρχε τοιχοποιία θα μπορούσα ενδεχομένως να τη μεταφέρω 20 εκατοστά πιο μέσα. Τώρα όμως αυτό είναι αδύνατον. Υπάρχει κάποια λύση? Η συμβολαιογράφος μου είπε ότι αναμένονται κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το "νόμιμο όγκο". Επειδή έχω απελπιστεί, μπορώ να κάνω κάτι ή είναι χαμένη υπόθεση? Ευχαριστώ πολύ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας, για την τακτοποιηση, ισχυουν αυτα

 

5.   Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις :

α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής ή

 

β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής.[ 1] 

 


 Αρα με μονον το α' μπορεις να τακτοποιησεις.

Για την μονομερη,  θα μπορεσεις να την κανεις  αφου πρωτα   δουμε τις  σχετικες εγκυκλιους . 

υγ

- αυτο το περι νομιμου ογκου εχει ξεπερασει καθε οριο αοριστολογιας...

- πριν την τελευταια αλλαγη, μπορουσες σε μονομερη λογω "ιδιοχρησης"

δξ γιατι δεν το εκανες

τεσπα

τακτοποιεις και περιμενεις.

περισσσοτερα εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/50391-αρθρο-098-ν-449517-αυθαίρετες-κατασκευές-σε-κοινόκτητο-ή-κοινόχρηστο-χώρο/page/124/?tab=comments#comment-1093884

 

και

θα δειτε και αυτο.   Λογικα, δεν πρεπει να το εχουν αλλαξει..."λογικα"....

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/symvolaiografoi-tropopoiisi-tis-apofasis-gia-ti-forologiki-enimerotita

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Όπως έγραψα έχω ήδη τακτοποιήσει αλλά δεν μπορώ να μεταβιβάσω για τους λόγους που ανέφερα (δεν συγκέντρωνα το σύνολο των ιδιοκτητων και με τη νεα ρυθμιση δεν συγκεντρώνω το 50,1%). Μόνο με μονομερή τροποποίηση μπορώ αλλά υπάρχει αυτή η αυθαιρεσία (2,5τμ προς τον ακάλυπτο εκτός του νομίμου όγκου). Περιμένω μηπως υπάρξει λύση από τις εγκυκλίους?

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να πετύχετε αυτό που θέλετε είναι, να τα "βρείτε" με το 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε προφανώς και θα υπάρξει στο μέλλον.

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση. Αν δεν κάνω λάθος πλεον δεν απαιτείται το 100% αλλά το 50,1% για τη τροποποίηση της σύστασης. Αφετέρου ακόμα και αν υποκύψω στον εκβιασμο του ενός συνιδιοκτήτη, ο άλλος όπως ανέφερα δεν μπορεί να εκδόσει φορολογική ενημερότητα. 

Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι είναι εξαιρετικά δυσκολη περίπτωση... δυστυχώς... 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.