Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατασκευές μεταξύ γραμμής αιγιαλού και παραλίας


mpatras

Recommended Posts

να παρουμε, κατ' αρχας,  σαν βαση το αρθρο   7 του ν 2971

3.Για την παραλία εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απαλλοτριώσεων λόγω ρυμοτομίας. Αρμόδια υπηρεσία για την περαιτέρω διαδικασία είναι το Πολεοδομικό Γ ραφείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δήμοι και κοινότητες, που ωφελούνται από τη δημιουργία της παραλίας, δύνανται να συνεισφέρουν στην αποζημίωση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων, που καταλαμβάνει η παραλία, κατά τα οριζόμενα με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων ειδικά για κάθε περίπτωση.
4.Από τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με την οποία δημιουργείται η παραλία, οι κύριοι των κτημάτων που καταλαμβάνονται από αυτή, θεωρούνται ότι έλαβαν γνώση περί τούτου και οφείλουν για μια διετία να μην προβούν σε οποιαδήποτε γενικά κατασκευή, βελτίωση, δενδροφύτευση ή άλλη τυχόν προσθήκη στα ακίνητα αυτά, ενώ αύξηση της αξίας τους που οφείλεται σε μία από τις πιο πάνω ενέργειες δεν αποζημιώνεται.
5.Όπου υφίσταται σχέδιο πόλεως, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης. Σε παραδοσιακούς οικισμούς η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί τη γραμμή δόμησης, όπως αυτή νομίμως έχει διαμορφωθεί. Σε πόλεις και οικισμούς που δημιουργήθηκαν πριν από το έτος 1923 ή έχουν πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους και στους οποίους δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί τη διαμορφωμένη γραμμή δόμησης, όπως αυτή νομίμως έχει διαμορφωθεί. Στα δύο προηγούμενα εδάφια η γραμμή δόμησης προσδιορίζεται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας (ΔΙΠΕΧΩ) της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων η γραμμή δόμησης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την οριογραμμή της παραλίας με την επιφύλαξη των περιπτώσεων, που αφορούν παραδοσιακούς οικισμούς ή διατηρητέα κτίσματα και κατασκευές. Σε περιοχές εκτός σχεδίου εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίσματα ή κατασκευές.
 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για τον υπολογισμό της επιφάνειας για αρτιότητα του γηπέδου αλλά και την επιτρεπόμενη κάλυψη και δόμηση δεν προσμετράται το τμήμα εντός ζώνης παραλίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο υπόδειγμα τεχνικής έκθεσης για γραμμή παραλίας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα σας, 

1)Έχουμε μία γραμμή αιγιαλού του 1975, η οποία δεν απαλλοτριώθηκε μέσα σε 3 χρόνια. Έχουμε ένα οικόπεδο 130 τ.μ. εντός οικισμού το οποίο το τέμνει και μία γραμμή παραλίας. Θέλουμε να το μεταβιβάσουμε και να βγάλουμε οικοδομική άδεια για επέκταση στο ήδη υπάρχον κτίσμα. Είμαστε σε συνεννόηση με την κτηματική για μεταφορά της γραμμής παραλίας. Στην μεταβίβαση βάζουμε ολόκληρο το οικόπεδο σαν να μην το τέμνει η γραμμή παραλίας;  Επίσης στα τ.μ. της άδειας για να βρούμε την επιτρεπόμενη δόμηση συμπεριφερόμαστε και πάλι σαν να μην υπάρχει γραμμή παραλίας αφού δεν απαλλοτριώθηκε; (από την παραπάνω συζήτηση καταλαβαίνω ότι προσμετρούνται στην οικοδομησιμότητα και αρτιότητα αλλά δεν επιτρέπεται η δόμηση, θα ήθελα μια επιβεβαίωση σχετικά με αυτό).

2)Στην ίδια περίπτωση έχουμε ένα υπό επέκταση σχέδιο οικισμού, θέλουμε όπως είπαμε να βγάλουμε οικοδομική άδεια. Το οικοδομικό τετράγωνο από το σχέδιο οικισμού είναι στα 96,29 τ.μ. . Το δικό μας οικόπεδο 130 τ.μ. και σταματάει στην γραμμή αιγιαλού. Εμείς βάζουμε τα τ.μ. μέχρι εκεί που ορίζεται το οικοδομικό τετράγωνο ή ολόκληρου του οικοπέδου; (μέχρι γραμμή αιγιαλού δηλ.). Την οικοδομική γραμμή την λαμβάνουμε υπόψιν;

Παραθέτω και ένα μικρό σκαρίφημα (το οικόπεδό μας είναι το ροζ).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

οτ.JPG

 

Edited by moie
Link to comment
Share on other sites

1. Μεταφορά γραμμής παραλίας??? Μήπως επαναοριοθέτηση? Για τα υπόλοιπα, δες το παραπάνω κείμενο του συν. sdtopo

2. Είσαι εντός υφιστάμενου σχεδίου ή εντός της επέκτασης? Αν είσαι στη δεύτερη περίπτωση, οφείλεις να σεβαστείς τις προβλεπόμενες οικοδομικές γραμμές. ως προς την τοποθέτηση του κτιρίου. Μέχρι την κύρωση της ΠΕ, η ιδιοκτησία σου φτάνει μέχρι τη γραμμή παραλίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1)Επαναοριοθέτηση με συγχωρείτε. Η κτηματική μας είπε ότι πιθανότατα θα επαναοριοθετηθεί.

2)Εμείς είμαστε στο υπό μελέτη σχέδιο οικισμού (λανθασμένη διατύπωση πριν), θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας ή προχωράμε σαν να ήμασταν απλά εντός οικισμού; (σαν να μην υπάρχει οικοδομική γραμμή και σαν το οικόπεδό μας να μην έχει υποχρέωση σε γη λόγω του υπό μελέτη σχεδίου οικισμού);

Link to comment
Share on other sites

Εσείς προχωράτε σαν ότι ισχύει την ημέρα υπογραφής που θα έχουν τα τοπογραφικά ή οι μελέτες σας.

16 λεπτά πριν, moie said:

....Η κτηματική μας είπε ότι πιθανότατα θα επαναοριοθετηθεί.

...

3 λέξεις με πλήρη αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα και τον χρόνο 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η πιθανότητα επανοριοθέτησης, είναι απλώς πιθανότητα...

Μόνο αν έχει εγκριθεί η Πολεοδομική μελέτη είσαι υποχρεωμένος να σεβαστείς τις προβλεπόμενες ΡΓ & ΟΓ. Αλλιώς, είσαι σε οικισμό

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γιατί τόση .... μυστικότητα και μυστήριο??? ( το γραφει και ο didonis παραπανω).

Η ενδιάμεση λωρίδα, έτσι όπως μας την παρουσιάζεις, ανήκει στο Δημόσιο.  Τι σας είπαν στην ΚΕΔ γι' αυτό το θέμα?? Αν ενταχθεί σε κάποιο σχέδιο σαν επέκταση θα μπουν ή μπήκαν Ρ.Γ. (Πράσινες) και οι αποζημιώσεις θα συμψηφιστούν με τις εισφορές σε γη και χρήμα. 

Τελικά είσαι σε περιοχή που είναι υπό ένταξη? Αυτό ακόμη δεν μας το είπες.

Αυτό δεν είναι μυστικό του ΝΑΤΟ! Είσαι ή δεν είσαι? Υπάρχει κάποιο ΓΠΣ να το ρίξεις κάποια ματιά μπας και βγάλεις κάποια ακρη? Τα θέματα με τον αιγιαλό και παραλία είναι αρκετά σοβαρά θέματα. (στην προηγούμενη σελίδα, νομίζω, υπάρχουν οι νόμοι που σχετίζονται με το θέμα αυτό)  

Νομίζω λοιπόν πως με κάποιες επισκέψεις: στην ΚΕΔ, στην Τ.Υ του Δήμου, αλλά και στην πολεοδομία της περιοχής  λύνονται. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βρισκόμαστε σε Παραλιακό, Ενδιαφέρον, Στάσιμο, Μικρό οικισμό οριοθετημένο στο συνεκτικό του τμήμα με Πολεοδ/κη Μελέτη σε εξέλιξη.

Υπάρχει φεκ του 1984 επανακαθορισμού ορίων παραλίας και αιγιαλού

Μας είπαν από την κτηματική ότι επειδή δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση εντός 3 χρόνων από την οριοθέτηση παραλίας αιγιαλού μπορούμε να κάνουμε αίτηση επαναοριοθέτησης. Επίσης ότι μπορούμε να μην αφαιρέσουμε τα τμ της παραλίας και να μεταβιβάσουμε το ακίνητο σαν δικά μας επειδή δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση, χωρίς να βάλουμε κτίσμα στην ζώνη αυτή αλλά παίρνοντας τα τμ του οικοπέδου.

 

Η οικοδομική γραμμή παίρνει από το οικόπεδο μας αρκετά τμ... αφού είναι υπό μελέτη ακόμα δεν δίνουμε σημασία;

 

Edited by moie
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.