Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αγορα ακινητου μεσω μεσιτη


ΔημητρηςΜπ

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Καταρχήν δεν είμαι σίγουρος αν η συγκεκριμένη ερώτηση ανήκει εδω αλλα δε ξέρω που αλλου να την θέσω. Aν δεν ανήκει συγγνώμη.

Πήγα με ένα μεσίτη να δω ένα σπίτι για αγορά. Μου άρεσε το σπίτι και έδωσα μια προσφορα. Αλλα ο συγκεκριμένος μεσίτης δεν είναι συνεργάσιμος. Ζήτησα επίσης το τηλέφωνο του ιδιοκτητη για να μπω από μονος μου στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας του ότι προφανώς θα πάρει την αμοιβή του κανονικά (2%) αλλα δε δέχτηκε να μου δώσει το τηλέφωνο. Μου δίνει ψευδής πληροφορίες για ποιο είναι το minimum που ζητάει ο ιδιοκτητης (έβαλα φίλο να πάει σε άλλο μεσίτη ο οποιος βρέθηκε με τον ιδιοκτητη και το minimum ήταν λιγότερο). Eχω επίσης την υποψία ότι την προσφορα μου δεν την δίνει στον ιδιοκτήτη γιατί του ζήτησα 2% επί τις αγοράς ενώ το default για αύτον είναι 3%(παντού ξέρω οτι είναι 2%). Οποτε θα τον σύμφερε να το δώσει σε κάποιον που θα κάνει και μικρότερη προσφορα με συμφωνημένο 3% για τα μεσιτικά.

Δε θα έπρεπε να υπήρχε μια δικλίδα που να καλύπτει και τον υποψήφιο αγοραστή? δηλαδή δεσμεύεσαι 100% στο μεσίτη ότι και να κάνει, οποιαδήποτε και να είναι η συμπεριφορά του?

Για να μην τα πολυλογώ η ερώτηση μου είναι, επειδή δε θέλω να συνεργαστώ άλλο με αυτόν τον μεσίτη, μπορώ να απευθυνθώ σε άλλον μεσίτη για το συγκεκριμένο σπίτι? 'Η σε περίπτωση που το αγοράσω θα πρέπει να πληρώσω και τους 2 μεσίτες? (έχω υπογράψει αυτό το χαρτί στην επίσκεψη του σπιτιού)

Μου φαίνεται πολύ παράξενο που υπάρχει ένα τέτοιο καθεστώς στις αγοροπωλησίες. Πραγματικά πολύ κακή εμπειρία και λίγο που το συζήτησα με φίλους που έχουν μπλεχτεί σε ενοικιάσεις και πωλήσεις όλοι τους σιχαίνονται τους μεσίτες.

Link to comment
Share on other sites

"έχω υπογράψει αυτό το χαρτί στην επίσκεψη του σπιτιού) "

τι χαρτι υπεγραψες?

 πότε θα σου δοσει τα χαρτια για ερευνα?

 Με τα τελευταια συμβαινοντα στον χωρο των ακινητων και τα πολλαπλα πιστοποιητικα που απαιτουνται

-και τις τοσες αγοραπωλησίες να  εχουν κολλησει για τυπικους λογους-

εάν δεν δοθει απο τον μηχανικο του -εστω ατυπα- βεβαιωση, μεσω του δικου σου μηχανικου- οτι "τακτοποιειται ως εξης και ειναι δυνατη η συνταξη συμβολαιου"

και  εάν δεν προσκομισει τα πιστοποιητικα ΤΑΠ ΕΝΦΙΑ κλπ που θα του πει ο συμβολαιογραφος σου,

δεν δινουμε προκαταβολη.

 Μιλησες με τον δικηγορο σου?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπέγραψα για αγορά. Υπέγραψα το χαρτί που υπογράφεις όταν πας να δεις ένα σπίτι μέσω μεσίτη. 

Προφανώς πριν την αγορά θα τσεκάρω πολεοδομία κτλ. 

Η ερώτηση μου πιο πολύ ήταν αν μπορώ να πάω σε άλλο μεσιτικό γραφείο (για τους προαναφερθείς λόγους στο αρχικό ποστ) για το ίδιο σπίτι ή δεσμεύομαι στον αρχικό μεσίτη που υπέγραψα αυτό το χαρτί.

'Η αν πάω σε άλλο μεσίτη θα αναγκαστώ να πληρώσω και τους 2 μεσίτες με την αγόρα;

Link to comment
Share on other sites

Στην αγορα,  καθε μεσιτης διαχειριζεται με αποκλειστικη εντολη για ενα χρονικο διαστημα καποιο ακινητο.

Τετοια συμφωνια εχει υπογραψει.

 

Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι υπογράφεις συνήθως το 2% ανάλογα το ακίνητο, ορισμένες φορές υπό όρους μπορεί να υπογράψεις και μεγαλύτερο ποσοστό, σε εμένα έχει φτάσει πελάτης ο οποίος είχε υπογράψει 4%. Εσύ το χαρτί που υπέγραψες πόσο ποσοστό υπερ του μεσιτικού γραφείου ως προς το υψος αγοράς υπέγραψες?

Link to comment
Share on other sites

στο χαρτί που υπογράψατε φαίνονται όλοι οι όροι που ισχύουν για τη σχέση σας με τον μεσίτη και ορθώς δεν σας δίνει το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Ότι και να ισχύει στην αγορά ακινήτων εσείς δεσμευθήκατε με τα συγκεκριμένα που υπογράψατε με το συγκεκριμένο μεσίτη. Συνήθως σε περίπτωση που πάτε σε άλλο μεσίτη την αμοιβή θα την πάρει αυτός με τον οποίο θα κλείσετε τη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Όμως όπως ανέφερε και ο dimitris gm αν έχει υπογραφτεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ τότε μόνο ο μεσίτης που έχει αυτή την εντολή παίρνει την αμοιβή και ας πάτε σε 100 άλλους. 

Η αποκλειστική εντολή είναι μια συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και μεσίτη και οφείλει να σας ενημερώσει ο μεσίτης ότι ισχύει αυτή η εντολή

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντησεις.

Για να ειμαι ξεκαθαρος γιατι μαλλον δεν ειμαι και πολύ καλός στις εξηγήσεις: εγώ ειμαι υποψηφιος αγοραστης και οχι ο πωλητης.

 

Εγώ απλά πήγα είδα το σπίτι με ένα μεσίτη και υπέγραψα ένα χαρτί ότι "επισκέφθηκα μαζί του το σπιτι". Στο χαρτί επίσης έγραφε μια τιμή πώλησης και η αμοιβή του μεσίτη. Νομίζω είναι κάτι τυπικό που κάνουν οι μεσίτες σε κάθε υπόδειξη κάποιου σπιτιού. Αλλα δε γνωρίζω αν αυτό το χαρτί (δεν έγραφε κάτι συγκεκριμένο) με δεσμεύει να τον πληρώσω σε περίπτωση που το αγοράσω από αυτόν η από άλλον μεσίτη.

Το ίδιο σπίτι το έχουν αλλα 2-3 μεσιτικά γραφεία. 

Επειδή ο συγκεκριμένος μεσίτης και είναι αντί-επαγγελματίας και μου λέει ψέματα η ερώτηση μου είναι αν μπορώ να πάω σε άλλο μεσίτη για το ίδιο σπίτι η θα πρέπει να πληρώσω και τους δυο μεσίτες σε περίπτωση που αγοράσω το συγκεκριμένο σπίτι?

 

 

 

Edited by ΔημητρηςΜπ
Link to comment
Share on other sites

Είναι σαφές ότι εσείς είστε υποψήφιος αγοραστής. 

Σας απάντησα ότι αυτό που ρωτάτε αναγράφεται στο χαρτί που υπογράψατε με το μεσίτη (Α). Αν ο μεσίτης (Α) έχει αποκλειστική εντολή ανάθεσης του ακινήτου (που το έχει συμφωνήσει ο ίδιος με τον ιδιοκτήτη) τότε σε όποιον μεσίτη και να πάτε θα πάρει αυτός (Α) την αμοιβή. Αν δεν έχει αποκλειστική εντολή ανάθεσης ακινήτου τότε η αγορά είναι ελεύθερη και επιλέγετε εσείς μεσίτη όπου και ο καθένας ζητάει διαφορετικές αμοιβές (συνήθως ισχύει το 2% επί του τιμήματος ή ένα εφάπαξ ποσό όταν το τίμημα είναι χαμηλό). Διαβάστε λοιπόν τους όρους του χαρτιού που υπογράψατε και ανάλογα να πράξετε. Αν έχετε αμφιβολίες πηγαίνετε στον μεσίτη (Β) του τα λέτε και σας κατευθύνει ανάλογα. Καλές αγορές και μην ξεχάσετε να αναθέσετε σε ΔΙΚΟ ΣΑΣ μηχανικό τον έλεγχο του ακινήτου που σας ενδιαφέρει γιατί τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν αρκετά στις μεταβιβάσεις 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ενδεχομένος να μπορούσε να στραφεί σε Β μεσιτικό να δει το σπίτι, αν τελικά πάρει το σπίτι που του δείξει ο Β μεσίτης και το ίδιο σπίτι του το έχει δείξει ο Α μεσίτης, οι πληροφορίες μου λένε πως ακόμα και αν πληρώσει τον Β μεσίτη και ο Α στραφεί εναντίον του πωλητή ότι το σπίτι αυτό το είχε δείξει και αυτός στον τελικό αγοραστή, το πιθανότερο ότι ο πωλητής θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει και το Α μεσιτικό.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη εχω βρεθει σε παρομοια θεση , μηπως θα ηταν καλυτερα να μιλησετε με τον δικηγωρο σας για το χαρτι που εχετε υπογραψει?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.