Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πρόβλημα με υγρασία


Makisk Ismak

Recommended Posts

Καλησπέρα σας

αντιμετωπίζω το παρακάτω πρόβλημα σε νεόδμητο σπίτι και αν και έχω καλέσει διάφορους τεχνικούς δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω λύση και ήθελα να ρωτήσω αν κανείς έχει αντιμετωπίσει κάτι σχετικό, γιατί νομίζω πως μόνο κάποιος με αντίστοιχη εμπειρία θα μπορέσει να με βοηθήσει.

Σε διαμέρισμα 2ου ορόφου διώροφης οικοδομής κατασκευής του 2019 έχω ένα παράθυρο αλουμινίου με ενεργειακά επάλληλα τζάμια μήκους 3.2m και ύψους 1,2m.(από κάτω υπάρχει τοίχος) και στα σχέδια αναφέρεται ως έρκερ (ουσιαστικά αυτό το κομμάτι εξέχει 60-70cm από το υπόλοιπο μέρος του σπιτιού εξωτερικά)

Φέτος είναι ο δεύτερος χειμώνας που μένω. Από πέρυσι παρατήρησα ότι στις 2 κάτω γωνίες του παράθυρου (έχει και μαρμαρο στο κάτω μέρος) και όπως το κοιτάμε στην δεξιά κάθετη πλευρά του τοίχου εμφανίζεται κάτι σαν υγρασία. (πλάτος υγρασίας περίπου 5cm δίπλα στο παράθυρο. Ο υπόλοιπος τοίχος δεν έχει πρόβλημα)

 Είναι σαν κάποιος να έχει περάσει τον τοίχο σε αυτά τα σημεία με ένα υγρο πανί και έχει μια γυαλάδα η οποία δεν φεύγει. Ενώ μάλιστα στην αρχή δηλαδή ο τοίχος γυαλίζει και όταν τον πιάσει κανείς αισθάνεται ότι είναι υγρός και κολλάει λίγο στα χέρια, όταν στεγνώσει η γυαλάδα παραμένει (και φαίνεται άσχημο φυσικά). Αρχικά μίλησα με τον κατασκευαστή που μου είπε ότι αυτό οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας και μάλιστα για αυτόν φταίει ότι κυρίως χρησιμοποιώ air condition! Βέβαια η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στο σπίτι εκτός από αυτά τα σημεία ούτε στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου που κάνει την ίδια χρήση.  Το καλοκαίρι που μας πέρασε φωνάξαμε μάστορα βάλαμε "καλύτερο αστάρι" το βάψαμε και περάσαμε εξωτερικά σιλικόνη. (σιλικόνη είχαμε ξαναβάλει και τον χειμώνα)

Αυτό τον χειμώνα λοιπόν μιας και ήμουν υποψιασμένος το παρατηρούσα κάθε ημέρα κάνοντας την ίδια χρήση στα κλιματιστικά κλπ όπως και περυσι. Όλα πηγαιναν καλά μέχρι και λίγες πριν μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Εκείνες τις ημέρες έβρεξε κάποια στιγμή με ένταση και για πολλές ώρες. (από το απόγευμα μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί). Και όντως το επόμενο πρωί εμφανίστηκε πρώτη φορά φέτος αυτή η γυαλάδα. (Να σημειώσω ότι πλέον, αν και δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη πήρα και αφυγραντήρα και προσέχω την εσωτερική υγρασία η οποία στο σαλόνι δεν είναι ποτέ πάνω απο 60%)

Κάλεσα αρχικά τον κατασκευαστή που ούτε λίγο ούτε πολύ μου είπε ότι αυτό οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πρέπει να ζήσω με αυτό! (και επιμένει ότι αν ανάβω το καλοριφέρ μπορεί να μην έχω πρόβλημα)

Κατόπιν κάλεσα 2 αλουμινάδες να δω μήπως κάτι δεν πάει καλά με το παράθυρο όπου και οι δύο μου είπαν ότι το βλέπουν καλά αλλά κάπου κάπου κάνει θερμογεφυρα και για αυτό παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Κάλεσα και μια εταιρία που κάνει θερμομονώσεις. Ήρθε και ένας μηχανικός με θερμοκάμερα όπου διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα σημεία ήταν 1 με 1,5 βαθμό πιο κρύα από τον υπόλοιπο τοίχο. Μου είπαν ότι επειδή εκείνη την ημέρα και ώρα είχε ήλιο δεν μπορούσαν να κάνουν σωστή διάγνωση (δηλαδή ακριβώς που οφείλεται) και σαν λύση πρότειναν να μονώσουμε εξωτερικά όλη την πλευρά του έρκερ ή να βάλουμε στο τοίχο μέσα ένα ειδικό χρώμα νανοτεχνολογίας όπου αν κατάλαβα καλά δεν αφήνει αυτή την γυαλάδα να φανεί. 

Μέχρι τώρα που έχει περάσει ένας μήνας από τα Χριστούγεννα δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι θα ξαναπαρουσιαστεί όταν βρέξει (για ώρα και με ένταση). Με τα πολλά κρύα την περασμένη εβδομάδα άφησα ανοιχτό το aircondition όλο το βράδυ για παράδειγμα και δεν παρουσιάστηκε κάτι.

Μήπως έχει κανείς κάποια ιδέα που μπορεί να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά, και τι μπορώ να κάνω? Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσα να καλέσω για να με βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα? 

Σε περίπτωση που το πρόβλημα εμφανιστεί πάλι όταν βρέξει πολύ μπορεί ο κατασκευαστής να ισχυριστεί ότι οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας και τα aircondition?

Για να γίνει κατανοητό, δεν έχω πρόβλημα το καλοκαίρι να αφαιρέσουμε τελείως το παράθυρο και να γκρεμίσουμε και τον τοίχο αν χρειαστεί ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Αρχικά θέλω να καταλάβω που οφείλεται και αν όντως είναι τεχνικό το πρόβλημα να πείσω τον κατασκευαστή ότι πρέπει να το λύσει.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που το πρόβλημα εμφανίζεται με τη βροχή, σημαίνει ότι κάπου (μεταξύ κουφώματος και τοίχου?) η στεγάνωση είναι ανεπαρκής.

Κι επειδή τα έρκερ έχουν ένα θεματάκι λόγω διαφοράς παραμόρφωσης προβόλου και τοίχου, το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει ρωγμή αποκόλλησης των δυο υλικών (ενδεχομένως στο πρέκι ή, πιο ψηλά, στην πλάκα).

Εξετάζεις προσεκτικά την εξωτερική πλευρά, και πράττεις ανάλογα. 

Όσοι, μέχρι τώρα, είδαν το πρόβλημα, λένε ανοησίες. Φώναξε έναν έμπειρο μηχανικό, ώστε να εντοπίσει την αιτία και να προτείνει λύση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση. Σε κάτι τέτοιο έχω καταλήξει (εμπειρικά και εγώ) αλλά ο κατασκευαστής κοντεύει να με τρελάνει. Πες μου σε παρακαλώ ότι όντως αυτή η γυαλάδα που βλέπω και περιγράφω μπορεί να οφείλεται σε κάποια ρωγμή και αν γίνεται με ποιο τρόπο κυρίως για να το κατανοήσω. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια ρωγμή (που υπάρχει στην πλάκα - η πλάκα ας πούμε είναι 20-30 cm? και εκεί που ενωνεται με το έρκερ έχει "σκάσει" και κάνει σαν ρωγμή) πως δημιουργείται αυτή η γυαλάδα στο εσωτερικό?

Η αναζήτηση μηχανικών, επαγγελματιών και γενικώς πάροχων υπηρεσιών δεν επιτρέπεται σε θέματα του φόρουμ. Μέρος του μηνύματός σου έχει διαγραφεί. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Από το φόρουμ απαγορεύεται, και ορθά, το "τσίμπιμα" πελατών κλπ. Εδώ είμαστε για να βοηθάμε-προτείνουμε λύσεις στο μέτρο πάντα του εφικτού. Εγώ έχω κάποιες απορίες γιατί πολλά πράγματα μου κάνουν εντύπωση. Πολλές φορές έχω συναντήσει ιδιώτες που συσχετίζουν μια εμφάνιση υγρασίας με το εξωτερικό φαινόμενο (βροχή) χωρίς πάντα να συνδέονται. Δώσε κάποιες πληροφορίες και κυρίως ανέβασε αν θες μερικές φωτογραφίες του επίμαχου σημείου εσωτερικά και εξωτερικά και από κοντινή αλλά και μακρινή λήψη. Τί προσανατολισμό έχει η εν λόγω όψη? Υπάρχει θερμομόνωση στην τοιχοποιία και στον φέροντα οργανισμό? Υπάρχει θερμομόνωση στην οροφή σου (διαμέρισμα β' ορόφου σε διώροφη οικοδομή)? Πώς είναι τοποθετημένη η θερμομόνωση? Εξωτερική θερμοπρόσοψη? Στον πυρήνα των τοιχοποιιών? Χρησιμοποιείς αποκλειστικά κλιματιστικό για την θέρμανση σου? Περίεργο μου ακούγεται σε κατασκευή του 2019. Το σημείο που λες ότι εμφανίζεται η υγρασία δεν είναι απ'ότι καταλαβαίνω στην συναρμογή τούβλου και μπετόν (δλδ εκεί που το δάπεδο ή η οροφή της πλάκας μπετόν του έρκερ εφάπτεται με την τοιχοποιία ), επειδή αναφέρεις "λίγο κάτω απ'την μαρμαροποδιά" επομένως ακόμη κι αν υπάρχει ρηγμάτωση, που όντως συχνά παρατηρείται στην διεπιφάνεια των δύο υλικών αν δεν παρθούν τα κατάλληλα κατασκευαστικά μέτρα,πώς να εμφανιστεί εκεί η υγρασία? Το γεγονός ότι το σημείο είναι ψυχρότερο όπως σου είπαν από την θερμογράφηση είναι ένα πρώτο καμπανάκι για ύπαρξη θερμογέφυρας και άρα ύπαρξη σημείου επιρρεπούς σε υγροποίηση. Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ελεγμένα και στεγανά? Η μαρμαροποδιά έχει κλίση προς τα έξω για την απορροή των ομβρίων? Στην μαρμαροποδιά υπήρχε μέριμνα διακοπής της θερμογέφυρας που θα δημιουργήθηκε κατ'επέκταση της θερμομόνωσης του κουφώματος? Το κούφωμα διαστάσεων 3,20*1,20, πολύ μεγάλο -υποθέτω- για την όψη του ερκερ, επομένως ταμάμ η περιοχή να είναι ασθενής και επιρρεπής σε υγροποιήσεις.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, pirsogiannis said:

Από το φόρουμ απαγορεύεται, και ορθά, το "τσίμπιμα" πελατών κλπ. Εδώ είμαστε για να βοηθάμε-προτείνουμε λύσεις στο μέτρο πάντα του εφικτού. Εγώ έχω κάποιες απορίες γιατί πολλά πράγματα μου κάνουν εντύπωση. Πολλές φορές έχω συναντήσει ιδιώτες που συσχετίζουν μια εμφάνιση υγρασίας με το εξωτερικό φαινόμενο (βροχή) χωρίς πάντα να συνδέονται. Δώσε κάποιες πληροφορίες και κυρίως ανέβασε αν θες μερικές φωτογραφίες του επίμαχου σημείου εσωτερικά και εξωτερικά και από κοντινή αλλά και μακρινή λήψη. Φωτογραφίες θα ανεβάσω αύριο

Τί προσανατολισμό έχει η εν λόγω όψη? Νότιος

Υπάρχει θερμομόνωση στην τοιχοποιία και στον φέροντα οργανισμό?

Ναι αλλά ΑΝ θυμάμαι καλά στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα το dow ήταν κομμένο, και δεν έφτανε μέχρι τις άκρες

Υπάρχει θερμομόνωση στην οροφή σου (διαμέρισμα β' ορόφου σε διώροφη οικοδομή)? Ναι

Πώς είναι τοποθετημένη η θερμομόνωση? Εξωτερική θερμοπρόσοψη? Στον πυρήνα των τοιχοποιιών? Ο κατασκευαστής μου έχει πει ότι υπάρχει το μπετόν της πλάκας, υλικό μόνωσης και από πάνω πάλι μπετόν (ή κάτι τέτοιο)

Χρησιμοποιείς αποκλειστικά κλιματιστικό για την θέρμανση σου? Περίεργο μου ακούγεται σε κατασκευή του 2019.

Το σημείο που λες ότι εμφανίζεται η υγρασία δεν είναι απ'ότι καταλαβαίνω στην συναρμογή τούβλου και μπετόν (δλδ εκεί που το δάπεδο ή η οροφή της πλάκας μπετόν του έρκερ εφάπτεται με την τοιχοποιία ), επειδή αναφέρεις "λίγο κάτω απ'την μαρμαροποδιά" επομένως ακόμη κι αν υπάρχει ρηγμάτωση, που όντως συχνά παρατηρείται στην διεπιφάνεια των δύο υλικών αν δεν παρθούν τα κατάλληλα κατασκευαστικά μέτρα,πώς να εμφανιστεί εκεί η υγρασία? Είναι όπως το λες για αυτό και εγώ δεν το καταλαβαίνω. 

Το γεγονός ότι το σημείο είναι ψυχρότερο όπως σου είπαν από την θερμογράφηση είναι ένα πρώτο καμπανάκι για ύπαρξη θερμογέφυρας και άρα ύπαρξη σημείου επιρρεπούς σε υγροποίηση.

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ελεγμένα και στεγανά? Τωρα τι να πω? 2 αλουμινάδες που τα είδαν μου είπαν ότι είναι οκ. Παρόλα αυτά επειδή ήμουν μπροστα στην τοποθέτηση επειδή δεν χώραγαν καλά έφαγαν πολύ χτύπημα για να μπουν. Μετά από 2-3 μήνες μάλιστα ξαφινκά το ένα από τα τζάμια ράγισε σε ένα σημείο και μέχρι να μου το αλλάξουν (με εγγύηση) είχε ραγίσει από άκρη σε άκρη. Το είπα στους αλουμινάδες αλλά δεν μέχρι εκεί ασχολήθηκαν. 

Η μαρμαροποδιά έχει κλίση προς τα έξω για την απορροή των ομβρίων? Ναι, έτσι μου έχουν πει προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Τώρα που το σκέφτομαι πρέπει αύριο να βάλω αλφάδι. 

Στην μαρμαροποδιά υπήρχε μέριμνα διακοπής της θερμογέφυρας που θα δημιουργήθηκε κατ'επέκταση της θερμομόνωσης του κουφώματος? Αυτό δεν το γνωρίζω. Τι θα έπρεπε να έχει δηλαδή γιατί και πάλι ΑΝ θυμάμαι καλά όπως ήταν τα τούβλα σοβατισμένα τοποθετήθηκε από πάνω το μάρμαρο

Το κούφωμα διαστάσεων 3,20*1,20, πολύ μεγάλο -υποθέτω- για την όψη του ερκερ, επομένως ταμάμ η περιοχή να είναι ασθενής και επιρρεπής σε υγροποιήσεις.

στην παράθεση με κόκκινο οι απαντήσεις μου 

[Το επιτρεπόμενο χρώμα γραμματοσειράς για τις δημοσιεύσεις είναι το μαύρο ή το μπλε. Εξαιρείται μόνο το κείμενο παρατηρήσεων της συντονιστικής ομάδας που είναι με κόκκινο χρώμα. Το κείμενό σου μορφοποιήθηκε καταλλήλως. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos 33]

 

Καταλαβαίνω ότι είναι πολύπλοκο το πρόβλημα αλλά τουλάχιστον για να καταλάβω σε αυτά τα σημεία που αναφέρω μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η γυαλάδα όταν βρέχει με οποιοδήποτε εξωτερικό πρόβλημα? Γιατί ο κατασκευαστής επιμένει ότι το πρόβλημα είναι η διαφορά θερμοκρασίας. Αλλά τόσες ημέρες (χωρίς βροχή) δεν υπάρχει πρόβλημα και διαφορές θερμοκρασίας είχα μεγάλες. Μέσα 22 και έξω 2-3. 

Καταλαβαίνω επίσης ότι μπορεί εκεί που πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα θερμογέφυρας υπο προυποθέσεις να δημιουργείται αυτή η γυαλάδα. Αλλά αν υποθέσουμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στον τοίχο ας πούμε και το dow δεν έχει τοποθετηθεί όπως πρέπει, πως διορθώνεται? Πρέπει να γκρεμίσουμε τον τοίχο και να τον ξαναφτιάξουμε? Φαντάζομαι ότι αν οφείλεται στα αλουμίνια θα πρέπει να αλλαχτούν-επισκευαστούν? Για την μαρμαροποδιά και την μέριμνα θερμοδιακοπής που αναφέρεις τι θα μπορούσαμε να κάνουμε?

Δυστυχώς καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν είναι εύκολη η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος και ακόμα δεν έχω βρει πως μπορώ να βρω το πρόβλημα.

Έχω ρωτήσει εδω και καιρό διάφορους γνωστούς να μου προτείνουν κάποιο μηχανικό αλλά δεν γνωρίζει κανείς. Θα συνεχίσω να ψάχνω πιο έντονα. Ειλικρινά επειδή καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο το πρόβλημα νομίζω ότι και δύσκολα θα βρω κάποιον που θα μπορεί να βγάλει άκρη για αυτό ρώτησα αν γνωρίζεται κάποιον.

Edited by Makisk Ismak
Link to comment
Share on other sites

Επειδή είχα τραβήξει μερικές μετα τα Χριστούγεννα πρόσθεσα την εσωτερική σήμερα. Καλό βράδυ και ευχαριστώ

ερκερ μεσα.jpg

ερκερ πανω.jpg

ερκερ έξω.jpg

Edited by Makisk Ismak
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

κάτι που δεν είχα παρατηρήσει ως τώρα είναι ότι χθες βράδυ (είχε έντονη πλάγια βροχή) έβαζε λίγο νερό στο παράθυρο όπως κοιτάμε από μέσα αριστερά στη μαρμαροποδιά.. (στην  φωτό εκεί που είναι το κόκκινο βέλος), ακριβώς στην πάνω γωνία του μάρμαρου. Άφησα το βράδυ ένα πετσετάκι και το βρήκα το πρωί αρκετά υγρό (έπεσα για ύπνο κατά τις 2 και λίγο μετά  σταμάτησε η βροχή.) άρα εκεί έχω θέμα που ίσως να λύνεται με σιλικόνη? Στην δεξιά πλευρά δεν εμφανίστηκε κάτι. Παρόλα αυτά ΑΝ ισχύει αυτό που έχω παρατηρήσει για να υγραθεί ο τοίχος πρέπει να βρέχει δυνατά και για πολλή ώρα.

Σκέφτομαι να ανέβω στη ταράτσα και να αρχίσω να ρίχνω νερό να δω τι θα γίνει. Είναι δόκιμο?

ανεβάζω και μερικές εξωτερικές πρωινές φωτογραφίες.

 

erker ekso4.jpg

erker ekso2.jpg

erker ekso3.jpg

Edited by Makisk Ismak
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.