Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβολοι μήκους 3 μέτρων


 

Recommended Posts

10 ώρες πριν, Panagiotis Andrianopoulos said:

Συνάδελφοι καλησπέρα,μελετάω μία πολυκατοικία στην οποία μέχρι στιγμής έχω σχεδιάσει προβόλους μήκους 2,60 μ και πλάτους 7,50 μ.Έχω εδώ και καιρό μία ιδέα να τους κάνω 3 μετρους με μήκος 6,50 μέτρα.Αρχιτεκτονικά θέλω να έχει μήκος προβόλου 3 μέτρα για να χωράει ένα κανονικό τραπέζι,από την άλλη όμως σκέφτομαι το κόστος και δεν μου αρέσει να ζορίζω τους στατικούς αλλά και τον ίδιο τον φέροντα οργανισμό.Το ιδανικό θα ήταν να έδινα μισό μέτρο ημιυπαίθριο με 2,50 μετρα μπαλκόνι αλλά δε βγαίνει,Επειδή βλέπω κάτι <<τρελές>> κατασκευές σε βούλα ,γλυφάδα μεριά, μπας και είναι πιο απλό απ'ότι νομίζω?

Παραθέτω από το παραπάνω θέμα την απάντηση του συναδέλφου :

 

- Πρόβολοι.

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής αρχιτεκτονικής είναι οι πρόβολοι με την μορφή εξωστών. Μεγάλοι πρόβολοι (>2,00μ) χαρίζουν την αίγλη την οποία επιθυμεί τόσο ο αρχιτέκτονας όσο και ο ιδιοκτήτης. Επιβαρύνουν όμως σημαντικότατα την στατική συμπεριφορά της οικοδομής και αυτό πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης την οποία επιφέρουν τόσο σε αύξηση βάρους οπλισμού προβόλου, δοκών και στύλων, όσο και στην υποχρεωτική αύξηση των διατομών πλακών και δοκών εκατέρωθεν της παρειά στήριξης ενός τέτοιου προβόλου. Η συμπεριφορά τους δε σε κατακόρυφη σεισμική διέγερση είναι ελλιπώς μελετημένη και άρα, αμφίβολη.

Και επισυνάπτω  εδώ από το μάθημα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών ΕΜΠ " βασικές αρχές σχεδιασμού Φ.Ο  κτιρίων  από οπλισμένο σκυρόδεμα" στο οποίο αναφέρεται ότι ι: "Πρόβολοι μεγαλύτεροι από 2,5-3,0m (max) καλό είναι να αποφεύγονται" & "Όχι πρόβολοι μεγαλύτεροι από 2.5-3.0 μέτρα". 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τώρα συνάδελφε στη σχολή μέσα μας έλεγαν ότι το μέγιστο είναι μέχρι 3 μέτρα ,Τέσπα αυτό π έχω δει σα λύση και μ φαίνεται αρκετά <<έξυπνη>> είναι που βάζουν φελιζολ στους ξυλοτυπους και δημιουργούν φατνωματα ώστε να μειωθεί το βάρος. 

Link to comment
Share on other sites

οι πλάκες Zoellner ή και σάντουϊτς αν το προτιμάς, είναι μια χαρά κατασκευές και φυσικά δεν είναι κάτι το πρόσφατο ούτε κάτι το απλά "έξυπνο" .....

αλλά άλλο το ζήτημα με τους προβόλους που αναζητάς.

Μίλα με τον στατικό σου.... σίγουρα θα γίνεις πιο σοφός 

Edited by Didonis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

μην φας τους χρόνους της ζωής σου βέβαια συζητωντας, κοιτα ως 3μ γινεται, ειτε θα το στηριξεις σε 2 πλευρες, ειτε πέρασε δοκάρι από κάτω να το κρατάει. Συζήτησε το με τον πολιτικό σου μηχανικό. Θα συμφωνήσω.

υγ: Καν 62, σε περίπτωση που τη φωτογραφία που έβαλα πιο πάνω, δεν βλέπεις προβόλους ακόμα συζήτησε το με τον πολιτικό σου Μηχανικό ή τσέκαρε τη μυωπία σου, ξερω γω.-

  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Είπα ότι δεν βλέπω μεγάλους προβόλους, οπότε σαν Πολιτικός Μηχανικός 35 χρόνια σου λέω να τσεκάρεις τις δικές σου ικανότητες ανάγνωσης κειμένων.

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, kan62 said:

Είπα ότι δεν βλέπω μεγάλους προβόλους, ...

ούτε εγώ τους βλέπω.... οπότε την ίδια γκαβομάρα έχουμε..... 

Ομως το διπλανό κτήριο (ενα λευκό απο το γουγλε στρίτ) έχει μια χαρά προβόλους ....

 

Παύλο.

Το απόσπασμα που έβαλες.... καλό για το βασικό ΑΒ και ειδικά για όσους δεν το γνωρίζουν... αλλά όμως είναι μόνο το ΑΒ και ευτυχώς που δεν το ακολουθούν οι μελετητές στο σύνολο του διότι ακόμα "παιδικά τετράγωνα κουτάκια" θα σχεδιάζαμε 

Είναι όπως ένα καλό λογοτεχνικό κείμενο ή ποίημα... δεν επαρκεί μόνο το ΑΒ αλλά ούτε να περιοριστείς στην βολικότητα του ΑΒ για να υπάρχει ένας "εύκολος" στην περιγραφή στατικός φορέας στα στατικά προγράμματα κλπ κλπ .....

Είναι όμως άλλου πάτερ Ευαγγέλιο κουβέντα και βγήκαμε οφφ τόπικ .... 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έβαλα για να καταδείξω ότι ακόμη και στην σχολή των αρχ/νων διδάσκεται (και σωστά κατά τη γνώμη μου) αυτή η ασφαλής προσέγγιση για το μήκος προβόλου προκειμένου να μην έχουμε τα γνωστά  "ιπτάμενα" μπαλκόνια που μας έχουν κατακλύσει πολλές φορές χωρίς λόγο και αιτία (απλά μόδα).  Ο κανονισμός (ας πούμε ο ΕΑΚ) θα δεις ότι συστήνει προς την πλευρά της ασφάλειας και του περιορισμού αβεβαιοτήτων, το πως πρέπει να μορφώνεται σε κάτοψη και ύψος ο στατικός φορέας Ο.Σ. Για παράδειγμα συστήνει την αποφυγή δημιουργίας επιμήκους κάτοψης με λόγο πλευρών ορθογωνίου άνω των 4, συστήνει να μην γίνονται διακοπές τοιχοπληρώσεων καθ ύψος, να μην γίνονται ανισοσταθμίες σε πλάκες (αυτά τα 3 σκαλάκια που κάποτε ήταν επίσης μόδα στα διαμερίσματα) για την σωστή λειτουργία του διαφράγματος, να μπαίνουν τοιχία συμμετρικά, αν όχι στις 4 πλευρές, τουλάχιστον στις 3 και πολλά ακόμη. Μια αντίστοιχη σύσταση είναι και το μήκος προβόλου. Ακόμη και εμείς οι ΠΜ αποφεύγουμε τέτοια μήκη. Λες να το κάνουμε επειδή δεν ξέρουμε να τους στηρίξουμε; Έχουμε σοβαρούς λόγους που δεν επιθυμούμε ο φορέας μας να έχει υπερβολικά μεγάλα μήκη προβόλων και θεωρώ προσωπικά ότι η λύση για την μεγάλη βεράντα είναι να υπάρχει Η.Χ πριν από τον πρόβολο ώστε να μην υπάρχει μεγάλο ελεύθερο στατικό μήκος. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

42 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Το έβαλα για να καταδείξω ότι ακόμη και στην σχολή των αρχ/νων διδάσκεται (και σωστά κατά τη γνώμη μου) αυτή η ασφαλής προσέγγιση για το μήκος προβόλου προκειμένου να μην έχουμε τα γνωστά  "ιπτάμενα" μπαλκόνια που μας έχουν κατακλύσει πολλές φορές χωρίς λόγο και αιτία (απλά μόδα).  ...

Και βέβαια διδάσκεται φίλε μου, απλά όπως καλά ξέρεις κι εσύ από την δική σου την σχολή, κάποια μαθήματα Στατικού ενδιαφέροντος που είσαστε εσείς οι ειδικοί, ορισμένοι έχουν μια πιο πλατωνική ή τουριστική σχέση μαζί τους κατά το πέρασμα τους απο την αρχιτεκτονική σχολή, όπως και στους Πολιτικούς μηχανικούς το βάπτισμα των Κατόψεων, τομών όψεων ως Αρχιτεκτονική κι εκεί συναντάμε πλατωνική ή τουριστική σχέση στο πέρασμα της  δικής σας σχολής….

 

Αυτά

Όλα τα υπόλοιπα τα τι και τα πως συνθέτουμε ένα κτίσμα σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι ελαφρά όπως το «πόνημα» του «ένας Π.Μ. συμβουλεύει ΟΛΟΥΣ τους ΑΜ» ….

Edited by Didonis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.