Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΠΕΝ: Δίμηνη παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα Κτιρίου


steve aris

Recommended Posts

Τόσο από πρόσφατη επικοινωνία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκύπτει ότι η κανονική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα αρχίσει από την 1η Απριλίου 2021, αντί της 1ης Φεβρουαρίου 2021 που είχε αρχικά προγραμματιστεί, ακούγοντας τις προτάσεις των φορέων μηχανικών, συμβολαιογράφων και της ΠΟΜΙΔΑ.

Μέχρι την 1η Απριλίου 2021 αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα ισχύουν κανονικά οι βεβαιώσεις μηχανικών για τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων και κάθε άλλη νόμιμη χρήση. Λόγω της νομοθετικής πρόβλεψης ότι οι βεβαιώσεις μηχανικών έχουν δίμηνη ισχύ αναφέρεται αρμοδίως ότι θα οριστεί ότι οι βεβαιώσεις μηχανικών θα γίνονται αποδεκτές με ημερομηνία από την 31η Ιανουαρίου 2021.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είναι η πρώτη ζήτησε την παράταση της έναρξης ισχύος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με επιστολή του προέδρου της Στράτου Παραδιά προς την νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ την ώρα που ορκιζόταν. Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε, μετά την παρέλευση του εξαμήνου, να τρέξουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη αναγραφή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στις αγγελίες ακινήτων.

Πληροφοριακό σύστημα

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2021 το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου του ΤΕΕ βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, εκδίδοντας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τα προβλεπόμενα έγγραφα για τα ακίνητα τα οποία είναι το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου /Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, υποχρέωση για εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν τα νέα κτίρια (για όσα δηλαδή εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες) και τα παλαιότερα αλλά κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εκτός από τις ενοικιάσεις.

Υπουργική απόφαση

Οι τελικές ρυθμίσεις για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αναμένεται να περιληφθούν σε υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά εντός των επόμενων ημερών.

Η έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα καθορίσει πτυχές της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου προβλέπεται στο άρθρο 63 του νέου πολεοδομικού χωροταξικού νόμου 4759/20.
 
Αποτελεί εκκρεμότητα, καθώς είχε προετοιμαστεί από τον προηγούμενο υφυπουργό ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου, χωρίς να διεκπεραιωθεί, λόγω των ανακατατάξεων στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, γεγονός που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική δήλωση των τομεαρχών του.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και λίγη είναι. Το ΤΕΕ δεν προλαβαινει να κάνει τροποποιήσεις στα συστήματα ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους.Επισης πρέπει να λυθούν ασάφειες και να γίνει αυτό που λέει ο Ξινομηλακης. 

Link to comment
Share on other sites

Ή εγώ δεν ξέρω καλά Ελληνικά ή αυτοί δεν ξέρουν να γράφουν ή μας δουλεύουν με τρόπο. Από αυτά που διαβάζω το δικό μου συμπέρασμα είναι "σε ισχύ οι βεβαιώσεις του Ν4495/17 που έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 31/1." Ότι δηλαδή είχε ειπωθεί αρχικά. Δίμηνη παράταση σημαίνει ότι αν βγάλω βεβαίωση 15/3 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμβόλαιο μέχρι 31/3. Κάνω κάπου λάθος?

Link to comment
Share on other sites

"οι βεβαιώσεις μηχανικών θα γίνονται αποδεκτές με ημερομηνία από την 31η Ιανουαρίου 2021."

Κάποιος δεν ξέρει να γράφει άρθρα... Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Να υποθέσω ότι η βεβαίωση που θα εκδοθεί την 31 Μαρτίου 2021 θα γίνει αποδεκτή κανονικά μέχρι την 31 Μαϊου 2021;

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, neo83_gr said:

https://news.b2green.gr/2171/υφυπουργός-υπεν-υποχρεωτική-από-01-02-2021-η-η

 

Υποχρεωτική από 01-02-2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Καλά τόσο αλητεία!!!! Δεν δόθηκε παράταση!!

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, neo83_gr said:

Κρατική γελοιότητα όπως πάντα

Για δημοσιογραφική γελοιότητα μου κάνει. Δε βλέπω κρατική ανακοίνωση για δίμηνη παράταση. Προφανώς σε επικοινωνία με την ΠΟΜΙΔΑ το υπουργείο επιβεβαίωσε τη δίμηνη ισχύ βεβαιώσεων μηχανικών που εκδίδονται μέχρι 31/1 και οι δημοσιογράφοι μετέφεραν δίμηνη παράταση ΗΤΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ισχύει αυτό. Ξεκάθαρα είναι πολιτική αλητεία. 

Γιατί δεν τα διέψευσαν τα δημοσιεύματα. Είναι αλητείας συνέχεια που υπέκυψαν στην πίεση της αντιπολίτευσης για εφαρμογή μιας εισπρακτικής γελειοτητας. Και πήγαν και έβαλαν ακόμα και τα αδομητα μέσα!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.