Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανονιστικό πλαίσιο μελετών φέρουσα τοιχοποιίας


 
panmyr

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο των μελετών για την φέρουσα τοιχοποιία, τι ισχύει σήμερα;

 

Με βάσει την αποφ ΔΙΠΑΔ/372/14 (ΦΕΚ 1457/Β/6-6-2014) αναφέρεται ότι μπορούμε να επιλέξουμε είτε ευρωκώδικες με τα αντίστοιχα Εθνικά προσαρτήματα (Παράρτημα Ι) είτε τα προυπάρχοντα κανονιστικά κείμενα (Παράρτημα ΙΙΙ), όπου εκεί αναφέρεται η εγκύκλιος 22/2000, βάσει της οποίας επιλύναμε φέρουσα με αρχικό κείμενο του EC6 (EN 1998-1) σε συνδυασμό με ΒΔ-1945, ΕΚΩΣ-2000 και ΕΑΚ-2000.

Ο EC6 σε ζώνη σεισμικότητας ΙΙ, απαγορεύει μονόροφο με άοπλη φέρουσα τοιχοποιία, πρέπει να είναι διαζωματική με κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία.

Τελικά σήμερα έχουμε την δυνατότητα να λύσουμε με EAK, EKΩΣ ;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το είχαμε συζητήσει πρόσφατα για τα μεταλλικά και το συμπέρασμα ήταν ναι, η απορία μου είναι αν θα πρέπει να πάμε με το env που χρησιμοποιούταν τότε ή με το σημερινό en.

Επίσης έχεις αυτή την εγκύκλιο;

Link to comment
Share on other sites

Γενικά για κτήρια από φέρουσα τοιχοποιία (όχι μόνο μονόροφα), υπάρχει η σχετική διάταξη στα ελληνικά προσαρτήματα του ΕΚ8.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός: η άοπλη τοιχοποιία η οποία ικανοποιεί τις διατάξεις του παρόντος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται εάν η τιμή του ag.S, υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, ag,urm. Προτεινόμενη τιμή του ag,urm =0,20. 

Αν ένα κτίριο ικανοποιεί τις απαιτήσεις του πιν 9.3, δηλαδή είναι απλό, τί σημαίνει πρακτικά ότι εξαιρείται των ελέγχων ασφαλείας?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Δύσκολες ερωτήσεις πρωί - πρωί Δευτέρας αλλά είσαι @pirsogiannis και τι να σε κάνουμε😊😊.

Αν και χωράει πολλή συζήτηση, θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι εφόσον πληρούνται οι διατάξεις του κανονισμού για τα ΄΄απλά κτήρια΄΄ (διατάξεις σχεδιασμού, κατασκευής, απαιτήσεις πίνακα 9.3...), οι έλεγχοι που προβλέπονται για τα λοιπά κτήρια, πληρούνται στην βάση της διαστασιολόγησης του ΄΄απλού κτηρίου΄΄ (χωρίς επιπρόσθετους ελέγχους).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα ο λόγος που ρωτάω είναι πολύ συγκεκριμένος. Πολλοί θεωρούν ότι τα "απλά" απαλάσσονται σεισμικού ελέγχου. Αν με ρωτήσεις προσωπικά θα σου πω ότι σε μια χώρα που δεν νοείται ΚΠΧ, το θεωρώ ακατανόητο. Όπως και την εν γένει συζήτηση εδώ: συζητάμε για άοπλη φέρουσα και μιξάρουμε ΕΑΚ/ΕΚΩΣ. Απορίες:

Τί αναφέρει ο ΕΑΚ για την φέρουσα? τίποτα. Ομοίως ο κανονισμός σκυροδέματος. Στα μάτια τα δικά μου, ανεξαρτήτως σεισμικής ζώνης, δεν μπορώ να καταλάβω την συζήτηση για άοπλη φέρουσα (από τί λιθοσώματα?) χωρίς οριζόντια(?!!) και κατακόρυφα διαζώματα. Μπορώ να βάλω μόνο στο παιχνίδι της συζήτησης τα κατακόρυφα διαζώματα σε λιθοδομή που κατασκευαστικά είναι λίγο μανίκι. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.