Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δοκοί πάχους 20εκ.


 
nik

Recommended Posts

Παρατηρώ μία νέα τάση στους αρχιτέκτονες. Καθώς η εξωτερική μόνωσηφαίνεται να καθιερώνεται στα οικοδομικά, αυτό έχει ως επακόλουθο η εξωτερική τοιχοποιία να είναι 20εκ. αντί για τα παλιά 25εκ με την ενδιάμεση μόνωση. Σπάνια έχουμε και χωνευτά κουφώματα που βγάζανε κάτι πάχη τοιχοποιίας 35εκ. καθώς έχουν επιβληθεί τα επάλληλα με ρολά οπότε οι περιμετρικοί τοίχοι είναι το πολύ 20εκ. . 

Ως εκ τούτου βλέπω σε αρχιτεκτονικές μελέτες να βάζουν τα δοκάρια με πάχος 20εκ για να γλυτώσουν το "δόντι".  

Οι ΕΚ2 και ΕΚ8 δεν το απαγορεύουν. Όμως με τον ΚΤΣ2016 και εφόσον πάμε σε XC3 π.χ. έχουμε επικάλυψη 35μμ. Οπότε μένουν 13εκ και με μανδύα Φ10 μένει καθαρό πάχος 11εκ για να μπούνε τα διαμήκη σίδερα εκτός να κάνουμε δύο σειρές.

Πιστεύετε πρέπει να τα αποφεύγουμε αυτά τα πάχη ?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά το μικρότερο πάχος δικού που χρησιμοποιώ είναι 25εκ. και στύλου 30εκ.

Edited by Faethon11
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...Και το Φ10 των πλακών στις δοκούς-στηρίξεις που θα αγκυρωθεί ρε μάστορα?

Επίσης οι περιμετρικές δοκοί καταπονούνται και σε στρέψη.

Γενικότερα είναι πολλοί οι λόγοι για να απορρίψεις δοκό πλάτους 20cm.

 

 

 

Edited by atsalovergas
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

σε καμία περίπτωση δεν θα διαφωνήσω με τους συναδέλφους και εσείς μόνο ξέρετε καλά. Ο μόνος λόγος που φάνηκα εδώ είναι να πω ότι τα πάχη δοκών 20εκ- αν υπάρχουν τέτοια- και γω συνάδελφε δεν λέω ότι δεν μπορεί να εμφανίστηκαν τελευταία καθώς η λύση ένα τούβλο, όταν προστέθηκε η εξωτερική μόνωση δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Κατά την ταπεινή μου άποψη γίνεται διότι οι κατασκευαστές θέλουν να μειώσουν το κόστος, πράγματι όταν προστέθηκε μόνωση που μια εποχή έφτανε τα 40€ το τμ τελειωμένη με την τελική επιφάνεια με το χρώμα, ο ίδιος ο κατασκευαστής ζητώντας να μειώσει το κόστος επίλεγε αρκετές φορές το χτίσιμο του τοίχου με πάχος σε μια μέτρια περίπτωση τα 12εκ. Η λύση δεν είναι καλή, δημιουργεί πολλές "γωνίες" μέσα στο σπίτι τόσο σε ταβάνια με τα δοκάρια όσο και σε γωνίες. Οταν ο Πολιτικός Μηχανικός πράγματι δεν συνεργάζεται καλά με τον Αρχιτέκτονα οι γωνίες από υποστυλώματα πχ 50χ50 δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε γωνίες του κτιρίου.
Τα μάτια μου έχουν δει σχέδιο επώνυμου Αρχιτέκτονα καλό σε Δήμο της Αθήνας ο οποίος σε διαμέρισμα ψηλού ορόφου σχεδίαζε δωμάτιο με πολύ μικρές διαστάσεις. Το κρεβάτι θα μπορούσε να μπει μόνο σε μια πλευρά καθώς θα πρέπει σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο να μπαίνει και μια ντουλάπα και ένα γραφείο, μερικές φορές και μια βιβλιοθήκη. Το κρεβάτι λοιπόν με την στενή του πλευρά να ακουμπάει στον τοίχο δεν μπορούσε να μπει γιατί το πλάτος του δωματίου ήταν μικρό οπότε ή δεν θα έμπαινε απέναντι γραφείο ή δεν θα χωρούσε να περάσει καν κανένας άνθρωπος.
Οπότε το κρεβάτι έμπαινε με την μεγάλη του πλευρά παράλληλη με τον τοίχο τον κάθετο προς τον τοίχο με την μπαλκονόπορτα. Το μήκος αυτό του δωματίου ήταν μικρό, δεν θυμάμαι μπορεί να ήταν 2,70 δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς.
Το πολύ εκνευριστικό κατά την άποψη μου είναι ότι ο Πολιτικός Μηχανικό έβαλε μια κολόνα στην μέση σχεδόν του δωματίου και σε σημείο που το κρεβάτι να μην μπορεί να ακουμπάει τον τοίχο κατά 30 πόντους περίπου, 35 μπορεί να γινόταν με τον σοβά. Το κρεβάτι δεν θα έμπαινε κατά την άποψη μου, να ήταν μόνο αυτό όμως... Η μελέτη πήγε Πολεοδομία, βγήκε άδεια, έφτασε σε γραφείο Μηχανικών να την δω. Εγώ είδα τα σχέδια πελάτη, δηλαδή την κάτοψη με χρώμα, την ίδια την κάτοψη που κατατίθεται Πολεοδομία, χωρίς πολλές διαστάσεις, χωρίς υψόμετρα και πολλές λεπτομέρειες ξέρετε, αλλά με χρώμα στο δάπεδο, με χρώμα καφέ ας πούμε με χρώμα μαύρο στα υποστυλώματα, μια στοιχειώδη επίπλωση με χρώματα μέσα στο διαμέρισμα και είδα στο εν λόγο υπνοδωμάτιο το κρεβάτι στον τοίχο όπως σας είπα, και απέναντι γραφείο, στο κεφαλάρι κοντά και πάνω στο κρεβάτι είχε εκτυπωθεί ένα υποστύλωμα διαστάσεων 30χ50 περίπου εκατοστών. Το θράσος και επιτρέψετε μου να πω, δεν το κάνω για να πω ότι εγώ είμαι ο πολύ καλός ο  Αρχιτέκτονας και οι άλλοι οι κακοί, αλλά δεν άντεξα να φτάσει στον πελάτη, να μην μιλήσω και αναγκάστηκα να πω σε συνάντηση με Μηχανικούς ότι, αυτό το υποστύλωμα δεν είναι σωστό, πρέπει να τροποποιηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Οι κανονισμοι και τα "δοκτορα" δεν το απαγορευουν .Το απαγορευει ομως το "μαστορα" η εμπειρια των συναδελφων και η κοινη πρακτικη .Εκτος αν οι μπετατζηδες-σιδεραδες  ξερουν απο "ψιλοβελονια". Κατα τα αλλα η καλη συνεργασια Πολιτικου και Αρχιτεκτονα οδηγει στο καλυτερο δυνατο αποτελεσμα

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, Faethon11 said:

Προσωπικά το μικρότερο πάχος δικού που χρησιμοποιώ είναι 25εκ. και στύλου 30εκ.

Ακριβώς αυτό ισχύει στην πράξη και μόνο με XC3 και μικρά ανοίγματα, γιατί αλλιώς ούτε αυτό δεν βγαίνει....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αφήστε το..εδώ πλέον βλέπω 12εκ πλάκες... Εξώστες 3.5μ σαν 3ερειστες, με φουρούσια, αλλά με λόγο πλευρών 3 και 4....

Έχει ξεφύγει..τι έχει ξεφύγει δεν ξέρω όμως....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.