Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επαγγελματικά δικαιώματα για την σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου


Recommended Posts

12 ώρες πριν, zazeng said:

Για αυτά στην είπα ήδη την άποψη μου.

Την αποτύπωση την ανέφερα για την εξαίρεση της άδειας δόμησης, αν το συνδυάσεις με το κομμάτι για τους ελεγκτές δόμησης νομίζω έχεις την απάντηση σου

Αυθαίρετα συμπέρασμα βγάζεις που δεν προκύπτουν από πουθενά, για αυτό και η αντιμετώπιση από τους συμβολαιογράφους οι οποίοι προσπαθούν να τηρούν στο ακέραιο την νομοθεσία. Νομίζω όλοι καταλαβαίνουν την διαφορά του ΑΝ ή του Δεν χρειάζεται αποτύπωση. Με απλά λόγια αν το ακίνητο είναι νόμιμο, ή τακτοποιημένο τότε όλες οι ειδικότητες μπορούν να εκδώσουν την ΗΤΚ. Αν όχι τότε πρώτα θα γίνει η τακτοποίηση και μετά θα εκδοθεί η ΗΤΚ. Πιο απλά δεν μπορώ να γράψω, λυπάμαι.

 

10 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Πάντως η επιτροπή των συμβολαιογράφων στην πρόσφατη ηλεκτρονική τους ημερίδα περί ΗΤ, στην ουσία κούνησαν το δάχτυλο στο ΥΠΕΝ και ΤΕΕ να ξεκαθαρίσουν τις ειδικότητες που θα συντάσσουν ΗΤ και θα εκδίδουν πιστοποιητικό. Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ και στην ημερίδα αυτή αλλά και σε άλλες του ΤΕΕ ανέφερε ξανά τον συσχετισμό με τις ειδικότητες μηχανικών που έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα να συντάξουν το  δ. κάλυψης και να εκδώσουν Ο.Α και σε κάποια φάση της συζήτησης, ανέφερε ότι για το πιστοποιητικό πληρότητας οι ειδικότητες είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες μηχανικοί, αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί ( και πτυχιούχοι μηχανικοί δομικών έργων Τ.Ε. Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων διεμήνυσε τελικά (και δίκιο είχε) ότι από την στιγμή που το σύστημα δεν έχει κάποιο "κόφτη" ειδικοτήτων για το πιστοποιητικό πληρότητας, εύλογα δεν είναι σε θέση και δεν έχουν αρμοδιότητα να γνωρίζουν αν θα πρέπει ή δεν πρέπει να δεχτούν ένα πιστοποιητικό από κάποια ειδικότητα άλλη. Προσωπικά αντιλήφθηκα από την συζήτηση ότι θα μπει και αυτό το θέμα, προσεχώς στο τραπέζι, σε κάποια τροποποίηση νόμου ή απόφαση  μαζί με άλλα προβληματικά σημεία εφαρμογής της. Για περισσότερα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη συζήτηση εδώ. 

 

Είμαστε σίγουροι και για την κατάληξη που θα έχει το θέμα, την ίδια με το ΠΕΑ. Οι Αρχ. και οι Πολιτικοί Μηχανικοί θα περάσουν αυτό που θέλουν. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 163
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@alejτο συμπέρασμα που βγάζω από αυτά που ανεφερα είναι πως ότι έχει να κάνει με δόμηση, είτε για αδειοδότηση είτε για συναλλαγή, πάει στο τρίο. Τώρα αν ειναι αυθαίρετο αυτό ή το να θεωρείς την ητκ εργο/εγκατάσταση/μελέτη/επίβλεψη (τα γ,δ,η που ανέφερες πριν) ας το κρίνει ο καθένας.

Εν τέλει μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα, αν ποτέ ξεκαθαρίσει, υπάρχει η λύση που σου προανέφερα. Μικρό tip: στην ητκ δεν αμ εταιρείων, μόνο ατομικά.

Link to comment
Share on other sites

@alejΚοίταξε για το θέμα σύνταξης της ΗΤΚ όπως ξέρεις μπορούν να εισαχθούν συμμετέχοντες -επιβλέποντες μηχανικοί και άλλων ειδικοτήτων για ταυτόχρονη συμπλήρωση της ΗΤΚ (π.χ περιπτώσεις ειδικών κτιρίων με διαφορετικών ειδικοτήτων επιβλέποντες) . Όμως, το πιστοποιητικό πληρότητας, δεν αποτελεί απλώς μια καταγραφή-καταχώρηση στοιχείων. Είναι το αποδεικτικό πολεοδομικής νομιμότητας του ακινήτου και αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει κάποια άλλη ειδικότητα πλην αυτών που αναφέρθηκαν. Απορώ άλλωστε γιατί άλλες ειδικότητες θέλουν διακαώς συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία, αγνοώντας αφενός το τεράστιο μπάχαλο στην όλη δομή αυτού του συστήματος (αρκεί να δει κανείς συζητήσεις μας πριν ένα χρόνο για το τι αμφιβολίες και επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί για την αναγκαιότητα της ΗΤΚ), αφετέρου τις εξοντωτικές ποινές που υπάρχουν. Φαντάσου, οτι εμείς οι ίδιοι μηχανικοί προτείναμε και το θέλαμε, γνωρίζοντας ότι αυτό το σύστημα της ΗΤΚ έχει τεράστια κενά τα οποία επιφορτίζονται δυσανάλογα οι μηχανικοί, να τεθεί σε πλήρη αναστολή (και όχι απλώς να δίνονται παρατάσεις υποχρεωτικής εφαρμογής της) μέχρι να ξεκαθαρίσουν πολλά θέματα, να δοθούν θεσμοθετημένες ερμηνείες (πχ μέσω αποφάσεων ή έστω μέσω εγκυκλίου), μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση  τεχνικών εγγράφων Ο.Α και σύνοδων σχεδίων και την διασύνδεση της πλατφόρμας με το κτηματολόγιο. Αυτό που πρέπει να μείνει σε όποιον τελικά θέλει να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική ταυτότητα είναι ότι πριν το ακίνητο εισαχθεί στην πλατφόρμα, θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα θέματα πολεοδομικής νομιμότητας του ακινήτου. Δεν πάμε απλώς να πάρουμε τεχνικά και νομικά έγγραφα για να τα ανεβάσουμε. Ο εκδίδων το ΠΗΤ έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό, εφ'  όρου ζωής.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά, μην ξεχνάμε ότι το πιστοποιητικό πληρότητας αντικατέστησε τη βεβαίωση της τακτοποίησης.
Κ ας μην ξεχνάμε το διαχρονικό πλέον μπάχαλο των τακτοποιήσεων, το οποίο εμπεριέχεται στο μπάχαλο της ΗΤΚ, για το οποίο 'τσακωνόμαστε' 10+ χρόνια. Ειλικρινά κ εγω απορώ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, comba said:

ΤΟ ΤΕΕ νομοθετεί?

Η απορία μου είναι αν η ειδικότητα μου Δίπλ. Ηλ. Μηχανικός μπορεί να εκδώσει Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου με βάση το παραπάνω…

Link to comment
Share on other sites

Επαγγελματικοδικαιοματοκρατία.. 🤣

Δίπλ ΠΜ, Πτυχ ΠΜ ΤΕΙ, ΠΜ ΑΤΕΙ, ΠΜ ΑΑΑΤΕΙ, ΠΜ ΠΜ, ΜΠ ΜΠ, ΠΜ ΜΠ, Υπομηχανικοί και Ανθυπομηχανικοί.. Ένας αχταρμάς που μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει σε οποιοδήποτε σοβαρό μηχανικό. Τριτοκοσμική κατάσταση την οποία ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας αδυνατεί να αντιληφθεί (η απλά στ' 🥱). 

Link to comment
Share on other sites

@cienΛογικά αυτό θα πρέπει να είναι. Μπορούν και άλλες ειδικότητες να μπουν στην ομάδα ως συμμετέχοντες μηχανικοί (π.χ περίπτωση επιβλέποντος σε Η/Μ εγκαταστάσεις, στα πλαίσια έκδοσης Ο.Α), όμως ο διαχειριστής-εξουσιοδοτημένος μηχανικός της ΗΤΚ ο οποίος θα εκδώσει το ΠΗΤ θα πρέπει να είναι εκ των ειδικοτήτων που αναφέρονται στην απόφαση. Πιθανόν (είχε ειπωθεί και στην ημερίδα των συμβολαιογράφων) η απόφαση της Δ.Ε του ΤΕΕ, να εισαχθεί σε κάποια απόφαση του ΥΠΕΝ για την ΗΤΚ ή τροποποίηση του νόμου. Θα δούμε στην συνέχεια πως θα ρυθμιστεί το θέμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.