Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επαγγελματικά δικαιώματα για την σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου


Recommended Posts

Φαντάζομαι συζητάμε για αυτή την απόφαση του ΤΕΕ...

https://news.b2green.gr/20377/τεε-καθορισμός-ειδικοτήτων-μηχανικώ

Δεν υπάρχουν πουθενά οι λέξεις ''διαχειριστής'' ή ''εξουσιοδοτημένος'' μηχανικός, αντίθετα υπάρχουν μόνο οι λέξεις ''συμμετέχει'' και ''ομάδα έργου''.  Η κατανόηση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι θέμα ειδικοτήτων.

Ο πολεοδομικός έλεγχος του ακινήτου προφανώς έχει γίνει από τον συμμετέχοντα ΠΜ ή ΑΜ ή ΑΤΜ ή ΤΕ δομικών έργων που είναι αρμόδιος και πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά στην ομάδα . Από εκεί και πέρα δεν αναφέρει τίποτα για το ποιος θα πατήσει το κουμπί (διαχειριστής).

Αυτό διαβάζω εγώ, αν εννοούν κάτι άλλο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γλώσσας και έκφρασης στο ΤΕΕ...τι να πω...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 163
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε σεμινάριο συμβολαιογράφων ζήτησαν διευκρινήσεις από το ΤΕΕ σχετικά με τις ειδικότητες που επιτρέπεται να κάνουν ΗΤΚ, ώστε να μπορούν να το ελέγχουν στο συμβόλαιο. Νομίζω σε συνέχεια αυτού βγήκε αυτή η απόφαση και θα δημιουργεί προβλήματα η έκδοση βεβαίωσης μηχανικού (που αφορά πολεοδομικό έλεγχο) από άλλες ειδικότητες.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

 ΠΗΤ θα εκδίδει μόνο ο διαχειριστής εξουσιοδοτημένος των ειδικοτήτων ΠΜ, ΑΜ, ΑΤΜ, και ΤΕ δομικών έργων. 

τότε η ανακοίνωση θα έπρεπε να ήταν "εξουσιοδοτούμενος μηχανικός θα είναι ΜΟΝΟ ΠΜ κλπ"  και θα γινόταν η μάχη του Δράμαλη...αλλά η ανακοίνωση δεν λέει κάτι τέτοιο.

  • Like 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@mechgiann  και λοιποί η ελληνική νομοθεσία έχει και μια πυθιακή διάσταση (κ λίγα λέω) την οποία κ θα ανακαλύψετε αν αρχίσετε να ασχολείστε με ακίνητα! Όπως λέει και ο @comba μπορεί να υπεκφεύγουν για να αποφύγουν το Δράμαλη.

Για να μην το πολυλογούμε κάντε κάποιος ως διαχειριστής μια δοκιμαστική δήλωση με έναν πμ ή κάτι αντίστοιχο συμμετέχοντα και πείτε μας αν υπάρχει επιλογή να υπογράψει το πιστοποιητικό πληρότητας ο συμμετέχοντας (και μετά να την αρχειοθετήσετε).
Αν δεν έχετε κάποιον εύκαιρο στείλτε μου μνμ να σας πω τον αριθμό μητρώου μου. Σας έχω κ ακίνητο έτοιμο ρυθμισμένο κ με πεα, αν κ μπορείτε να κάνετε ένα τυχαίο εντοπισμό πχ τον παρθενώνα ή στη θάλασσα (κ όλα τα άλλα να τα αντιμετωπίσετε αναλόγα).
Βέβαια αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τπτ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το τεε συνηθίζει να νομοθετεί και μέσω του συστήματος του (πχ στον 4495 δεν αφήνει να μπει κατ4 αν δεν υπάρχει άδεια, ενώ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο νόμο).
Τέλος, ας μπει κάποιος αν έχει το χρόνο να μελετήσει του νόμους που αναφέρει στα υπόψην η απόφαση και αν υπάρχει κάπου η αιτιολογική θα είχε επίσης ενδιαφέρον. Για το τι εξουσιοδότηση έχει το τεε για αυτό δεν γνωρίζω.

ΥΓ όλα αυτά τα λέω χωρίς καμμία διάθεση για τσακωμό. Από απορία πιο πολύ ασχολούμαι με το θέμα, γιατί νομίζω ότι δεν καταλαβαίνετε που πάτε να μπλέξετε...

Edited by zazeng
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν περνάει από συμβολαιογράφο η ΗΤΚ;

Για παράδειγμα στο Εξοικονομώ. Το σύστημα δεν έχει κάποιο κόφτη για να αφήνει μόνο τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Link to comment
Share on other sites

50 λεπτά πριν, zazeng said:

Για να μην το πολυλογούμε κάντε κάποιος ως διαχειριστής μια δοκιμαστική δήλωση με έναν πμ ή κάτι αντίστοιχο συμμετέχοντα και πείτε μας αν υπάρχει επιλογή να υπογράψει το πιστοποιητικό πληρότητας ο συμμετέχοντας (και μετά να την αρχειοθετήσετε).

Το έχω δοκιμάσει, το λέει και στο εγχειρίδιο οδηγιών της ΗΤ. Το πιστοποιητικό πληρότητας μπορεί να το εκδώσει ΜΟΝΟ ο διαχειριστής και όχι κάποιος που είναι απλά συμμετέχων. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να είναι διαχειριστής και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΕ δεν απαγορεύεται σε κανέναν. Η ανακοίνωση λέει απλά ότι πρέπει να υπάρχει ένας συμμετέχων ΠΜ, ΑΜ κλπ.

Και ένα άλλο ερώτημα: Μπορεί ένας συμμετέχων μηχανικός (όχι εξουσιοδοτημένος διαχειριστής) να κόψει απόδειξη και να πληρωθεί αυτός για την έκδοση της ταυτότητας? Φαντάζομαι ναι...

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@papathvas σωστά...η ανακοίνωση του ΤΕΕ εστιάζει στην ΒΕΒΑΙΩΣΗ της ΗΤΚ αλλά υπάρχουν πλείστες των περιπτώσεων στις οποίες ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ (τώρα εάν είναι συνδεμένη με το πιστοποιητικό δεν μπορούμε να κάνουμε κατι γιαυτό!!!!) όπως σύνταξη ΗΤΚ για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ Ή εκμίσθωση κτιρίων δημοσίου κλπ.  με απλά λόγια του ΤΕΕ σου λέει "μην δω βεβαίωση με άλλους μηχανικούς όταν αυτή πάει σε συμβολαιογράφους= δικαιοπραξίες κλπ" τώρα στις άλλες περιπτώσεις μπορούν και οι υπόλοιπες ειδικότητες...στο κατω κατω όπως είπε και ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων η βεβαίωση ισχύει ΜΟΝΟ με σφραγίδα

Edited by comba
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι απλά η ΗΤΚ πλέον χρειάζεται παντού…ακομη και σε μια απλή μεταβίβαση αγροτεμαχίου…

«Οι ειδικότητες» που ελέγχουν το ΤΕΕ πέταξαν ξανά έξω Ηλεκτρολόγους/Μηχανολόγους όπως έγινε και στο Κτηματολόγιο για να μοιραστούν σε λιγότερους τα έσοδα…

Το αποτέλεσμα είναι να ολοκληρώνουμε την ΗΤΚ και να βάζουμε κάποιον από τις 3 ειδικότητες εικονικά στην ομάδα έργου..με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά…

Edited by stavk0n
  • Upvote 8
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

55 λεπτά πριν, stavk0n said:

.... όπως έγινε και στο Κτηματολόγιο ...

Εξαρτημένα τοπογραφικά συντάσσουν μόνον οι εκ του νόμου έχοντες δικαίωμα. Το οποίο δικαίωμα (υποθέτω πως) βασίζεται στις γνώσεις λόγω σπουδών. Μήπως στο πρόγραμμα της σχολής σου υπάρχει σχετικό μάθημα?

Όσο για την τελευταία παράγραφο, είναι ανάξια σχολιασμού

Να σημειώσω, με την ευκαιρία (που δίνεται κάθε τρεις και λίγο), πως για τα πτυχία των δ.ε. δεν υπάρχει σχετικός καυγάς. Μόνο για τα ιδιωτικά. Κι αυτός είναι ο λόγος που, τόσα χρόνια, δεν έχει προχωρήσει η πιστοποίηση των κατασκευαστών ιδ. έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε.). Γιατί όταν (πριν καμιά 20ετία) αναθερμάνθηκε η σχετική συζήτηση, το ΤΕΕ δεν είχε τα κότσια να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά κι έκανε πίσω, αφού οι "ειδικότητες που δεν το έλεγχαν" τα ήθελαν όλα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους!

Για άλλη μια φορά το τιτανοτεράστιο ΤΕΕ κατάφερε με ανακοίνωση που πρέπει να είσαι η Πυθία για να καταλάβεις τι θέλει να πει ο ποιητής, να φέρει το μπάχαλο μεταξύ μας.

Προσωπικά μιλώντας είμαι υπέρ της έκδοσης ΗΤΚ με συνεργασία και συμμετοχή όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων που χρειάζονται για τον σωστό έλεγχο της πολεοδομικής νομιμότητας ή όχι ενός κτιρίου όπως πολύ σωστά προανέφεραν κάποιοι συνάδελφοι ΠΕ και συμφωνώ μαζί τους. Ξέχασαν όμως να επισημάνουν πως στην ανακοίνωση του ΤΕΕ στις ειδικότητες των συναδέλφων συμπεριλαμβάνονται και οι ΑΤΜ.

Αυτοί γιατί λοιπόν; Ποιες γνώσεις έχουν πέραν του ελέγχου του τοπογραφικού διαγράμματος (άντε και τις τυχόν υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης) στις υπόλοιπες μελέτες που συνοδεύουν μια οικοδομική άδεια;

Γνωρίζουν από στατικές μελέτες; Από ηλεκτρολογικά; Από μηχανολογικά;

Νομίζω την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Αντί να εστιάσουμε στο πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί πιο σωστά ο θεσμός της ΗΤΚ και να συμμετέχουν όλες οι αρμόδιες ειδικότητες έτσι ώστε αυτή να συμπληρώνεται και να εκδίδεται σωστά, λογομαχούμε μεταξύ μας και μας έχουν πάρει "φαλάγγι" οι συμβολαιογράφοι και κάνουν και υποδείξεις επί της εργασίας μας πολλές φορές.

Φυσικά δεν έχω κάτι συνολικά με τους συμβολαιογράφους αλλά μιλάω για περιπτώσεις που τις έχω συναντήσει σε καθημερινή βάση στην εργασία μας.

Καλοί και οι προβληματισμοί για την ΗΤΚ αλλά βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος....οι αμοιβές πολλές φορές είναι στα τάρταρα, το ΤΕΕ είναι τελείως διακοσμητικό, η νομοθεσία έχει γίνει τέτοια που μας έχει κάνει να πεταγόμαστε σαν ελατήρια στις 02:00 τα μεσάνυχτα μήπως μας ξέφυγε η άνω τελεία και είμαστε καθημερινά έρμαια του κάθε δημοσίου υπαλλήλου που μπορεί να ξύπνησε στραβά. "Τι θες εσύ τώρα εδώ μεσημεριάτικα έλα αύριο το πρωί" μου είπε η Χ υπάλληλος της πολεοδομίας Καλαμάτας προχθές κυρίες και κύριοι αξιότιμοι συνάδελφοι....έτσι ακριβώς....και κάτι τελευταίο....χθες ήμουν παρών σε συμβολαιογραφική πράξη πώλησης αγροτεμαχίου διότι είχα συντάξει το τοπογραφικό, για να πληρωθώ. Εγώ έλαβα 300 ευρώ συν το ΦΠΑ και ο μεσίτης έλαβε από το σχήμα πωλητή-αγοραστή 8000 ευρώ τα οποία δεν φάνηκαν και πουθενά.....εντάξει είμαστε; Εντάξει είμαστε! (που λέει και μια ψυχή)

Συγνώμη αν κούρασε η μακροσκελής ανάρτηση μου αλλά πραγματικά φτάνει με αυτή τη φαγωμάρα μεταξύ μας.

 

  • Like 2
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.