Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επαγγελματικά δικαιώματα για την σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου


Recommended Posts

15 ώρες πριν, dimitris GM said:

αυτο ψαχνεις;

...

αν είναι μόνο αυτό το κείμενο τότε σαφέστατα ζητάει την συμμετοχή και μόνο και κάποια από τις ειδικότητες ΠΜ, ΑΜ, ΑΤ κλπ....

Οπότε διαχειριστής Μηχανολόγοι κλπ είναι επιτρεπτό και σίγουρα όχι απαγορευτικό, αρκεί να υπάρχουν και συμμετοχή κι από τις άλλες ειδικότητες.

Καταλαβαίνω λάθος?

 

 

Παράθεση

 

...

με δεδομένο ότι η συμπλήρωση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου καταλήγει στην έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου το οποίο συμπεριλαμβάνει τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 83 του Ν. 4495/2017, θα πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά στην ομάδα έργου για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας, μηχανικός που φέρει το σχετικό επαγγελματικό δικαίωμα, δηλαδή ειδικότητας Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού, Διπλωματούχου Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Διπλωματούχου Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, Διπλωματούχου Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης, Πολιτικού Υπομηχανικού, Πτυχιούχου Πολιτικού Μηχανικού αποφοίτου ΤΕΙ και ΑΤΕΙ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί επαγγελματικών δικαιωμάτων. ....

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 163
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1 ώρα πριν, jbosdas said:

αρα ο μηχανολόγος; μπα... Θα στο στείλουν πίσω το πιστοποιητικό πληρότητας...

Δεν νομίζω.

  • Upvote 6
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

θα υπογράψει μηχανολόγος βεβαίωση? !!! και γω ως ΑΜ μια ενεργητική τότε. Ειναι κρίμα να διαφωνούμε στα βασικά.

  • Like 1
  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Βεβαίωση υπογράφει αλλά με την συμμετοχή της ειδικότητας που ανέφερες κι εσύ. Το ΤΕΕ το αποφάσισε αυτό. Κάνεις ύδρευση / αποχέτευση, κάνεις ΠΕΑ με Η/Μ εξοπλισμό, είσαι ενεργειακός ελεγκτής (εδώ γελάμε όντως). Όντως διαφωνούμε στα βασικά.

  • Upvote 8
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, jbosdas said:

θα υπογράψει μηχανολόγος βεβαίωση? !!! ....

Συνάδερφε πρώτα απ’ όλα αν δεν κάνω λάθος στην ΗΤΚ ο Διαχειριστής δεν υπογράφει καμία Βεβαίωση (περί μη αυθαιρεσίας) όπως το είχαμε με τους 4014 -4178 -4495.

Αλλά υπογράφει και δίνει ως διαχειριστής Πιστοποιητικό Πληρότητας  Ταυτότητας κτιρίου.

Στην οποία ταυτότητα η Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ γνωμοδοτεί ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ειδικότητες ΑΜ, Π.Μ., Τ.Μ. κλπ.….

Οπότε αφού επιτρέπει και ειδικότητες ΜΜ. να είναι διαχειριστές, λογικό είναι να φροντίζουν οι συνάδερφοι να έχουν συμμετέχοντες στην ομάδα έργου και έστω έναν από αυτές τις ειδικότητες οπότε η πληρότητα θα είναι οκ (λέμε τώρα)

 

Μη ξεχνάμε όμως και ένα άλλο σημαντικό δεδομένο.

Από το 2011 έως και το καλοκαίρι του 2022 με τους τακτοποιητικούς νόμους, εκατοντάδες ή και περισσότερες Βεβαιώσεις περί μη Αυθαιρεσιών έχουν εκδοθεί και από άλλες ειδικότητες πέραν αυτών που αναφέρει η γνωμοδότηση της Διοικούσας….

Να ακυρωθούν οι πράξεις για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια του νόμου? Ή τι?

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ένα καρκίνωμα στον κλάδο μας από την γέννηση του και στην εξέλιξη του με «πατέντες και βολέματα» και δεν μπορεί να λυθεί με πινκ πονκ…. Ούτε όμως και με κανιβαλισμό ειδικοτήτων μεν και δε.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Didonis said:

Συνάδερφε πρώτα απ’ όλα αν δεν κάνω λάθος στην ΗΤΚ ο Διαχειριστής δεν υπογράφει καμία Βεβαίωση (περί μη αυθαιρεσίας) όπως το είχαμε με τους 4014 -4178 -4495.

Αλλά υπογράφει και δίνει ως διαχειριστής Πιστοποιητικό Πληρότητας  Ταυτότητας κτιρίου.

 

 

Ο εξουσιοδοτημένος από τον κύριο του έργου μηχανικός αυτός θα υπογράψει το πιστοποιητικό πληρότητας το οποίο αν δεις τις περιπτώσεις είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές της βεβαίωσης του άρθρου 83. Στην ητκ μπορεί ο εξουσιοδοτημένος να εισάγει και άλλους συμμετέχοντες μηχανικούς στην Η.Τ για παράδειγμα σε περιπτώσεις ειδικών έργων όπου ο επιβλέπων μηχανικός των Η/Μ, θα καταχωρήσει τα δικά του. Τώρα, πως ακριβώς θα γίνει (αυτό που λέγεται) να αντιστραφούν οι ρόλοι και μόνο με την συμμετοχή μηχανικού να εκδώσει Π.Π.Η.Τ  μηχανικός που δεν έχει το επαγγελματικό δικαίωμα, προσωπικά δεν το αντιλαμβάνομαι. Αυτός που υπογράφει το Π.Π.Η.Τ είναι ο εξουσιοδοτημένος . Αυτός πρέπει να έχει το επαγγελματικό δικαίωμα και η δική του σφραγίδα και υπογραφή θα είναι στο Π.Π.Η.Τ.

Αφήνω εδώ και τους σχετικούς ορισμούς προς διευκόλυνση της συζήτησης.

Πιστοποιητικό Πληρότητας: το πιστοποιητικό που εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους για την τήρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μηχανικούς, στο οποίο βεβαιώνεται από αυτούς, με δήλωσή τους, η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, φέρει μοναδικό αριθμό, που δίνεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο, και αναγράφει τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται. Το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας περιλαμβάνει στοιχεία του Αποσπάσματος Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και τη βεβαίωση μηχανικού της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017.

Εξουσιοδοτημένος μηχανικός: ο μηχανικός που ορίζεται από τους κυρίους του έργου (υπόχρεους) και είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Αν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός για το σύνολο του κτιρίου μπορεί να ορίζεται ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας των κοινωνών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας, άλλως με απλή πλειοψηφία.

Συμμετέχοντες μηχανικοί: Οι επιβλέποντες ή οι εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, προκειμένου και έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης επισύναψης στοιχείων

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Τώρα, πως ακριβώς θα γίνει (αυτό που λέγεται) να αντιστραφούν οι ρόλοι και μόνο με την συμμετοχή μηχανικού να εκδώσει Π.Π.Η.Τ  μηχανικός που δεν έχει το επαγγελματικό δικαίωμα,

Αυτό ακριβώς!

Ενας ΗΜ(πχ) δεν έχει το επαγγελματικό δικαίωμα να συμπληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Αν όμως συμμετέχει ένας μηχανικός με το επαγγελματικό δικαίωμα, τότε αυτός που δεν έχει το δικαίωμα μπορεί να υπογράψει !!!!

Ρε θα μας τρελάνουν?!!  

 

@alej Πρέπει να ξεφύγεις από την παγίδα του επαγγελματικού κανιβαλισμού, να καταλάβεις ότι σχολιάζουμε το επαγγελματικό δικαίωμα όπως αυτό ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία και όχι την ικανότητα ή την δυνατότητα του κάθε μηχανικού που προκύπτει από τις γνώσεις του.  Δεν υπάρχει νόημα, κανένα νόημα, να σχολιάζεις περιπαικτικά και να γελάς όπως λες, για το εάν ένας ΑΜ,ΠΜ κλπ έχει την γνώση κάνει ενεργειακές μελέτες ή όχι (για να μην αναφερθώ στα ΠΕΑ των 30€... ως μελέτη) Μέμφεσαι, αποπροσανατολίζεις την συζήτηση και δε βοηθάς ούτε τον εαυτό σου ούτε κανέναν μας. Η γνώση κάνει την διαφορά και όχι ο τίτλος του πτυχίου. 

Edited by jbosdas
  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όμως λεβέντες, ως ο περίεργος της παρέας, έχω την εξής απορία:

Eγώ που ως Πολιτικός Μηχανικός θα μπω σε μια δήλωση ως συμμετέχων μηχανικός αυτής, με διαχειριστή άλλο συνάδελφο π.χ. Μηχανολόγο Μηχανικό, ποιές θα είναι οι ευθύνες μου (π.χ. θα ελέγξω το ακίνητο; θα ελέγξω την ορθότητα κ.λπ. του πιστοποιητικού; θα με γνωρίσει κ.λπ. ο ιδιοκτήτης πελάτης του συναδέλφου; κ.λπ.) και το σημαντικότερο, πόση θα είναι η αμοιβή μου γι' αυτή τη διαδικασία και ποιός θα την αναλάβει;

Μήπως τελικά το όλο θέμα είναι, μια μπαρούφα που ψάχνει για "αδαείς"  ή "κορόιδα"; Η' μήπως στο χώρο μας δεν υπάρχουν πια "αδαείς" ή "κορόιδα";

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπαρούφα κανονική. Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός (ΠΜ, ΑΜ, Α.Τ.Μ, ΤΕΙ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ) κάνει την ΗΤΚ και στο τέλος υπογράφει ΤΟ ΠΠΗΤ για να μεταβιβαστεί το ακίνητο. Αυτός έχει την πλήρη ευθύνη διότι αυτός υπογράφει.  Τους συμμετέχοντες μηχανικούς τους βάζει στην ΗΤ ο εξουσιοδοτημένος (προφανώς με τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις ανάληψης έργου) και με τα ως τώρα που γνωρίζουμε, οι συμμετέχοντες έχουν νόημα, στα νέα έργα για να μπορεί ο κάθε ένας να συντάξει στο δικό του κομμάτι επίβλεψης την ΗΤ (οι επιβλέποντες υποχρεούνται στην σύνταξη της ΗΤ). Όμως, την ΗΤ μπορεί να την συντάξει μόνος του και ο γενικός επιβλέπων του έργου (ΠΜ, ΑΜ κλπ). Όλα τα υπόλοιπα περί συμμετεχόντων, συνυπογραφών και δεν ξέρω και γω τι άλλα, είναι εκτός νόμου, εκτός συστήματος και ιδιαιτέρως επικίνδυνα.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.