Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαγγελματικά δικαιώματα για την σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου


Recommended Posts

29 λεπτά πριν, killertomato said:

 

Ακόμα και η ΗΤΑ έχει γίνει λάστιχο και ο καθένας ανεβάζει ότι βρει όπως το βρει και κανείς δεν ξέρει τι έχει ανεβάσει. Οπότε το σπορ έχει καταντήσει ένας χαβαλές και όλοι πιστεύουν οτι μπορούν να το κάνουν. 

Σωστή τοποθέτηση. Να μείνει αυτό. Όλοι νομίζουν ότι η ΗΤ είναι απλώς μια καταχώρηση. Να θυμίσουμε σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο ότι η καταχώρηση σχεδίων και δικαιολογητικών είναι το τελευταίο μέρος του έργου. Ένα ακίνητο για να φτάσει στην ΗΤ, θα πρέπει να είναι "καθαρό" από τεχνικής και νομικής άποψης. Στο δικό μας κομμάτι (πολλές φορές -για να μην πω τις περισσότερες-αλληλένδετο με την νομική ταυτότητα του ακινήτου) πριν να έχουμε ολοκληρώσει τον έλεγχο πολεοδομικής νομιμότητας του ακινήτου δεν σκεφτόμαστε καν για σύνταξη ΗΤΚ.  Ένα γενικότερο σχόλιο  συνάδελφε αν μου επιτρέπεις, οι έλεγχοι όπως το σύστημα αδειών και ελέγχων υφίσταται μετά τις σαρωτικές αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια, επί της ουσίας αφορούν ελέγχους μεταξύ μας (δηλαδή μεταξύ μηχανικών) και εξηγούμαι. Σήμερα έλεγξες εσύ με την ιδιότητά σου ως ελεγκτής δόμησης και έβγαλες αρνητικό πόρισμα. Αύριο ελέγχω εγώ ως τεχνικός σύμβουλος πελάτη υποψήφιου αγοραστή και βλέπω σφάλματα, σε Ο.Α, τακτοποίηση, ΗΤ κλπ και τον συμβουλεύω να μην το αγοράσει προ διόρθωσης (αν βεβαίως μπορεί να διορθωθεί). Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα στραφεί εναντίον του μηχανικού που τα έκανε μαντάρα. Να το πάω παραπέρα. Θα αξιώσει και αποζημίωση. Μεθαύριο θα αιτηθεί δάνειο από τράπεζα. Θα έρθει ο συνάδελφος εκτιμητής θα του ρίξει άκυρο. Πάει το δάνειο. Θα ρωτήσει ο ιδιοκτήτης γιατί δεν χορηγείται το δάνειο. Θα του εξηγήσει η τεχνική υπηρεσία (εκτιμητική εταιρία κλπ) ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας κλπ. Θα τα πάρει άσχημα ο ιδιοκτήτης και σε ποιον θα στραφεί πάλι; Στον μηχανικό της δήλωσης, ΗΤ κλπ. Αργότερα θα θελήσει να ενταχθεί σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο σε αναπτυξιακό νόμο. Από κόσκινο και εκεί, από όλους τους φορείς, ΥΠ.ΟΙΚ, τράπεζες κλπ. Ακόμη μια επανάληψη του ίδιου έργου. Άρα θέλω να πω με τούτο ότι ουσιαστικά, από την στιγμή που οι έλεγχοι έφυγαν από τις ΥΔΟΜ ο κλήρος (καλώς ή κακώς) έπεσε σε όλους μας. Οπότε, μην είσαι καθόλου απαισιόδοξος ότι όλοι αυτοί που κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση γράφουν τους νόμους, τους κανονισμούς, την δεοντολογία και την επιστήμη του μηχανικού στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, ότι δεν πρόκειται να υποστούν ποτέ τις συνέπειες των πράξεων τους. Θα δανειστώ τα λόγια του αρχαίου Αθηναίου Νομοθέτη Σόλωνα: "μηδένα προ του τέλους μακάριζε"

  • Like 2
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 163
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλά @killertomato κ εγώ δεν ξέρω να έχει ανοίξει καμμιά πτέρυγα μηχανικών στον Κορυδαλλό.... Άλλωστε η ελληνική νομοθεσία δεν είναι γραμμένη με τη λογική να είναι εφαρμόσιμη!

Απλά ήθελα να τονίσω, γιατί έχουν εκφραστεί κ σοβαρά παιδιά από την πλευρά των 'αδικημένων', ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε τόσο εύκολα. Αν κάποιος δεν έχει δουλειά, όλοι (ή έστω οι περισσότεροι) καταλαβαίνουμε από ανάγκη, δεν έχει παρά να κάνει αυτό που προτείνει ο @tetris λίγο παραπάνω.

Προφανώς και όλα τα λάθη δεν είναι το ίδιο σοβαρά, υπάρχουν όμως αρκετά μη διορθώσιμα, το ποια είναι αυτά σας αφήνω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, έτσι κ αλλιώς σας περιμένει πολύ διάβασμα.

Edited by zazeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από τη μία είναι λυπηρό, από την άλλη έχει λίγο πλάκα η προσπάθεια τεκμηρίωσης του δικαιώματος ή όχι μιας ειδικότητας. Όπου οι Η/Μ στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα το ξεχειλώνουν όσο μπορούν ενώ οι λοιποί ενδιαφερόμενοι εφαρμόζουν τα 2μέτρα και 2 σταθμά.

Για να εξηγηθώ (με πολύ απλά λόγια καθότι δεν θα γράψω κατεβατά για λεπτομερή ανάλυση), ένας Η/Μ ουσιαστικά δεν έχει λόγο να ασχολείται με ΗΤΚ καθώς δεν εμπίπτει στο επαγγελματικό του πεδίο.

Από την άλλη θα πρέπει να κατανοήσουν οι ΠΜ και λοιποί ότι (περίπου) με την ίδια (τυπική ή ουσιαστική) λογική που μπορούν να κάνουν (υπογράφουν) ΠΕΑ (κτιρίων και συστημάτων) και λοιπά συναφή,  έτσι και οι Η/Μ μπορούν να κάνουν ΗΤΚ.     

  • Like 3
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

να προσθέσω στα προηγούμενα Zazeng ότι η ΗΤ δεν είναι απλό ανέβασμα των σχεδίων, προηγείται η συλλογή των σχεδίων, αν βρεθούν, το πως αντιμετωπίζεται η δυσκολία πχ άδεια του 1970 κάτι που τα σχέδια δεν βρίσκονται, τα σχέδια σύστασης, το τι είναι αυθαίρετο όταν εμφανίζονται διαφορετικά σχέδια σύστασης και ο ΓΟΚ 73, Ο ΓΟΚ 85 με τις άπειρες περιπτώσεις. Εγώ που τον ΓΟΚ του 85 έχω συναντήσει περίπτωση ακινήτου με αυθαίρετα που με δυσκόλεψε πολύ, μεγάλη δυσκολία να βρεθούν τα σχέδια Ο.Α. και δυσκολεύτηκα να εντοπίσω το ποιά ήταν αυθαίρετα. Η εμπειρία μου, 24 χρόνια ενεργός μελετητής Μηχανικός κυρίως με βοήθησε καθώς τον ΓΟΚ του 85 όπως τροποποιήθηκε το 2000 τον έχω ζήσει αρκετά καλά, με αρκετές άδειες και σύνθετες περιπτώσεις στο ενεργητικό μου κυρίως τα έτη 2000-2010 όταν σχεδιάζαμε κτίρια, με δυσκολεύει συχνά να βρω τα αυθαίρετα και το τι είδους αυθαίρετο είναι αυτό που βρίσκω την κάθε φορά, στην δεκαετία που είμουν αρκετά μάχιμος μηχανικός και συνεργάστηκα με Πολ. Μηχ και Μηχ. Μηχ δεν είδα πολλούς Μηχ Μηχ να κατανοούν τα ΔΚ και πολύ περισσότερο να μπορούν να φτιάξουν κατόψεις και να μπορούν να μπουνε τα απαραίτητα έπιλα σε κάθε δωμάτιο σε διάφορες θέσεις, δεν ξέρω κανέναν Μηχ. Μηχ. να ξέρει να κάνει Διαγ. Κάλυψης γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά του. Ναι αν το ψάξει ο Συνάδελφος ο Νίκος ο Κούρτης ας κάνει ΗΤ αν δικαιούται να κάνει, δεν γνωρίζω το αν έχει το δικαίωμα αν το έχει ένας συνάδελφος Μηχ. Μηχ. Να κάνει ΗΤ, δεν έφτιαξα εγώ την νομοθεσία, δεν μου χρειάστηκε να το μάθω. Αν μπορεί να κάνει και να υποστεί τις συνέπειες καλές ή κακές. Εντάξει δεν θα γράψω άλλα. 

Edited by Arche
συμπλήρωση
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, maneni said:

Από την άλλη θα πρέπει να κατανοήσουν οι ΠΜ και λοιποί ότι (περίπου) με την ίδια (τυπική ή ουσιαστική) λογική που μπορούν να κάνουν (υπογράφουν) ΠΕΑ (κτιρίων και συστημάτων) και λοιπά συναφή,  έτσι και οι Η/Μ μπορούν να κάνουν ΗΤΚ.     

Συγνώμη αλλά ποια θεωρείς πως είναι η πιο σχετική ειδικότητα, για τον έλεγχο και τους υπολογισμούς του κελύφους; 
Για τα συστήματα συμφωνώ απολύτως.

Εγώ έχω περιπτώσεις που ήθελαν να μπουν στο εξοικονομώ, και όταν μετά την αυτοψία τους ενημέρωνα πως πρέπει να προηγηθεί τακτοποίηση καθώς υπήρχαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την άδεια (υπέρβαση δόμησης, άλλα ανοίγματα , κλπ), προχωρούσαν με μηχανικό άλλων ειδικοτήτων που τους έλεγαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετά χλευάζουν από πάνω και πετάνε σχόλια του τύπου "θες να μου φας λεφτά", "δεν ξέρεις την δουλειά" κλπ

Αν κάποια στιγμή ελεγχθούν και κληθούν να επιστρέψουν εντόκως τα χρήματα που έλαβαν από επιδοτούμενο πρόγραμμα, θα τους τα δώσει ο Η/Μ μηχανικός; 

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος το θέμα του topic είναι για την έκδοση Η/Τ η οποία κατά την άποψη μου απέχει κατά πολύ από το γνωστικό αντικείμενο των Η/Μ.....

Ολες οι off topic αναφορές στο ΠΕΑ επιβεβαιώνουν δυστυχώς την πλήρη άγνοια της πλειοψηφίας των Μηχανικών για το τί είναι το ΠΕΑ και τί δείχνουν για το κτήριο/κτηριακή μονάδα τα αποτελέσματα του...... 

 σε kWh/m² απλώς για υπενθύμιση....

Υ.Γ.

Το ΠΕΑ δεν είναι υπολογισμός κελύφους.... Είναι η σχετική (όχι απόλυτη) ενεργειακή απόδοση των εγκατεστημένων Η/Μ συστημάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του....

Αλλο ΠΕΑ άλλο ΜΕΑ.....

Edited by pggiotas
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα,

Θα ήθελα μια ενημέρωση σε σχέση με το εάν Μηχανικός Έργων Υποδομής επιτρέπεται να υπογράψει τακτοποιήσεις του Ν.4495/17 και ΗΤΚ.

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν θα σχολιάσω περί δικαιωμάτων και γνώσεων...αλλά πως εξελίχθηκε ύπουλα η διαδικασία της ΗΤΚ...

Αφού πέρασε ο νόμος άφησαν να εννοηθεί ότι όλες οι ειδικότητες Μηχανικών θα μπορούν να εκδώσουν ΗΤΚ και αυτό συνεχίστηκε μέχρι να τελειώσουν οι παρατάσεις για την εφαρμογής της...

Στο διάστημα αυτό μπορεί κάποιοι να παρακολούθησαν το θέμα και να σπατάλησαν τον χρόνο τους για να έρθει τον Ιούνιο το ΤΕΕ να εκδώσει μια μπερδεμένη ανακοίνωση με συμμετέχοντες μηχανικούς, στην οποία αντί να πουν αυτό που θέλουν, ότι συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν το δικαίωμα έκδοσης , αφήνουν να εννοηθεί ότι ο  μηχανικός (με την άσχετη ειδικότητα??) θα μπορεί να εκδώσει βεβαίωση πληρότητας απλά και μόνο επειδή το όνομα κάποιου (με σχετική ειδικότητα??) προστέθηκε στο 3ο φύλλο...

Εντωμεταξύ αυτή την στιγμή το σύστημα αφήνει όλες τις ειδικότητες να εκδώσουν και βγάζει προειδοποιητικό μήνυμα μόνο σε περίπτωση δικαιοπραξίας. (Να υποθέσουμε ότι αυτό έγινε τυχαία, ο προγραμματιστής δεν πρόσεξε όταν έφτιαχνε την πλατφόρμα και όχι ότι δεν θέλουν να πάνε κόντρα στην αρχική νομοθέτηση).

 

Άρα αν κάποιος με (την άσχετη ειδικότητα??) αφού τον αφήνει το σύστημα να εκδώσει ( πλην της περίπτωσης δικαιοπραξίας που όπου του βγάζει προειδοποίηση) που κάνει λάθος?

 

Όπως καταλαβαίνετε...δεν εφαρμόζεται ο νόμος...το ΤΕΕ γνωρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί...

 

 

Επειδή αναφέρθηκε πιο πάνω από τον @Pavlos33 ότι η ΗΤΚ είναι ουσιαστικά βεβαίωση πληρότητας, μέχρι πρότινος όσες βεβαιώσεις πληρότητας βγήκαν από άλλες ειδικότητες δεν έχουν ισχύ?

 

Link to comment
Share on other sites

Εντωμεταξύ τις πιο πολλές φορές η ΗΤΚ για να γίνει σωστά χρειάζεται και δικηγόρο. 

Συνεχίστε όμως...

  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.