Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιτάχυνση ορόφου


 
ΟΩΝ

Recommended Posts

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Ας υποθέσουμε ότι η εδαφική επιτάχυνση είναι 0,16g (ζώνη 1), και ότι έχουμε ένα κτήριο 5 ορόφων. Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε (με υπολογισμούς στο χέρι) την σεισμική επιτάχυνση σε κάθε όροφο (1ο, 2ο κ.ο.κ) του κτηρίου;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Θα πάμε βασιζόμενοι στη λογική των ομοίων τριγώνων  , επιτάχυνση βάσης 0,16g , πάντα συναρτήσει με τα ύψη των ορόφων.

 

Καλή συνέχεια .

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα όμως. Αν πούμε ότι το συνολικό ύψος του κτηρίου είναι 5*3=15m, και εμείς θέλουμε την επιτάχυνση στον 3ο όροφο (ύψος 3*3=9m), πώς λοιπόν υπολογίζεται αυτή;

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, tetris said:

...

Εξαρτάται ...

... και την γωνία κατεύθυνσης του κύματος σε σχέση με το κτήριο, για να μη ξεχνάμε και τις υπέροχες 🤪 στρέψεις που θα έχει......

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τα όμοια τρίγωνα πρώτη φορά το ακούω!

Προφανώς το πρόβλημα που αναφέρεις είναι κλασικό πρόβλημα δυναμικής, πολυβάθμιου ταλαντωτή και φυσικά εξαρτάται από μάζα, ακαμψία κτλ.

Επίσης δεν υπάρχει το "στο έδαφος είναι 0,16 στον όροφο πόσο?". Το 0,16 είναι ένα μέγιστο που χρησιμοποιούμε από το εππιταχυνσιογράαφημα για να υπολογίσουμε δυνάμεις. Η επιτάχυνση του σεισμού είναι μία συνάρτηση που μεταβάλλεται με το χρόνο και πρέπει να λύσεις την αντίστοιχη δυναμική εξίσωση και να υπολογίσεις ιδιομορφικές επιταχύνσεις.

Δες εδώ και πήγαινε σ.72

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όντως με τα ''όμοια τρίγωνα'' δεν είναι ξεκάθαρο τι εννοούμε και αν είναι στην λογική ''στο έδαφος 0,16, στον όροφο τόσο'' (βλ. @nik) είναι λάθος.

Ίσως ήθελε κάτι να πει για την τριγωνική φόρτιση της ισοδύναμης στατικής μεθόδου. Οπότε, μπορείς να δείς απλοποιημένη φασματική μέθοδο ΕΑΚ (ή αντίστοιχα ΕΚ8) και να ορίσεις τις απλές σχέσεις σου, που θα εφαρμόζεις στο χέρι, για τον υπολογισμό των φασματικών επιταχύνσεων του κάθε ορόφου (θα πρέπει και πάλι να ''μπείς'' στο φάσμα επιταχύνσεων και βεβαίως να υπολογίσεις απλοποιητικά την 1η ιδιομορφή).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, zazeng said:

νικ μπορείς να δώσεις και το βιβλίο;;

Υπάρχουν άπειρα βιβλία δυναμικής. Το πρώτο αποτέλεσμα στο γκοογκλ έβαλα. Λογικά θα υπάρχουν και  προγραμματάκια στο ίντερνετ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.