Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τρόποποιηση σύστασης και λάθος σε οικοδομική άδεια


Σλάρτιμπαρτφαστ

Recommended Posts

Σας ευχαριστώ και τους δυο σας για τη συμμετοχή!

@Aeolian Μάλλον καταλαβαίνω τι εννοείς: Ότι έχει προσμετρηθεί στην επιφάνεια των διαμερισμάτων των Α' και Β' ορόφου η επιφάνεια (ή μέρος αυτής) των κ/χ χώρων του ισογείου και υπογείου, με τη λογική ότι εξυπηρετούν αυτά (τα διαμερίσματα) και όχι τα καταστήματα του ισογείου που δεν έχουν πρόσβαση στους κ/χ ή τα υπόγεια διαμερίσματα, που επίσης δεν έχουν πρόσβαση στο κ/χ κλιμακοστάσιο του υπογείου, αλλά επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα με τα καταστήματα. Και ότι με αυτή την επάυξηση το διαμέρισμα τυχαίνει να προκύπτει εμβαδού όσο το μισό του ορόφου. Ενώ η κ/χ επιφάνεια των Α' και Β' ορόφων αναγράφεται ξεχωριστά. Πολύ περίεργος τρόπος καταγραφής θα ήταν πάντως, αλλά και πάλι λανθασμένος. Γιατί δηλαδή να μην τα έχει προσμετρήσει στους κ/χ που αντιστοιχούν σε κάθε διαμέρισμα;

Τα καθαρά εμβαδά των κ/χ χώρων είναι (περίπου):

Υπόγειο: 35τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων αποθήκης και λεβητοστασίου)

Ισόγειο: 21 τ.μ.

Σύνολο Κ/Χ χώρων ισογείου + υπογείου: 56 τμ.

Α και Β όροφοι: 17 τ.μ. κλιμακοστάσιο + 2 τ.μ. αν μετράει και ο φωταγωγός που φαίνεται στο σχέδιο βόρεια του κλιμ/σίου.

Οι Γ' και Δ' είναι "μελλοντικοί". 

Οπότε με την παραπάνω λογική:

π.χ. Διαμέρισμα 1 του Β' Ορόφου: 129 τμ. (πραγματικό εμβαδόν) + 56τμ. / 4 (4 είναι τα διαμερίσματα Α' και Β' ορόφου) = 129 + 14 = 143 τμ. Είναι κοντά στο 140, αλλά και πάλι είναι σωστός ο τρόπος αυτός;...

@tetris Αυτό φοβάμαι και εγώ μήπως έχει γίνει τέτοιο λάθος στον πίνακα που έχει μεταφερθεί αφιλτράριστα και στο συμβόλαιο και βέβαια στην εφορία. Ο τελικός στόχος δηλ. αυτός ήταν, να διαπιστώσω αρχικά αν υπάρχει περίπτωση να είναι σωστές οι καταγραφές του πίνακα και σε περίπτωση που δεν είναι, αν γνωρίζει κάποιος, να μάθω τί απαιτείται από δικαιολογητικά για να διορθωθεί το λάθος. Η τροποποίηση της σύστασης είναι μονόδρομος (για την εφορία); Αν ναι, ίσως να συμφωνούσαν και οι λοιποί ιδιοκτήτες (λίγοι είναι δεν ξέρω βέβαια αν είναι και "καλοί"...) καθώς και αυτοί θα γλιτώσουν τον επιπλέον φόρο. Εξάλλου κάτι προφανές σε αυθαιρεσία δεν φαίνεται να έχει η πολυκατοικία, για να φοβηθούν μη μπλέξουν, άσχετα που ευκαιρία -θα τους πω- είναι.

Από το συμβόλαιο:

1.png.379c17fafb101ed04c57122f88a00a30.png2.png.8f5d0d905c84846b92a18e02dea20611.png

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τροποποίηση της σύστασης μπορούν να κάνουν μόνον οι αρχικά συμβληθέντες, εκτός κι αν αναφέρει κάτι διαφορετικό η σύσταση

Link to comment
Share on other sites

ακομα δεν καταλαβα ποιο ειναι το προβλημα

Τα καθαρα αντιλογιζονται σε χιλιοστα οικοπεδου, με βαση την αξια.

Τα μικτα που ανηκουν σε καθε  ΟΙ , αναλογιζονται στα καθαρα  τμ καθε μιας, ....

στην τελικη δεν αλλαζει σε τπτ η προσμετρηση

οπότε τα χιλιοστα δεν αλλαζουν...

Η τροποποιηση συστασης γινεται με το 100% των συνιδιοκτητων

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα (αν τελικά υπάρχει) είναι ότι στον πίνακα (και στον τίτλο) οι ιδιόχρηστες επιφάνειες είναι μαζί με τις κοινόχρηστες, χωρίς να υπάρχει κάποια διευκρίνηση. 

Link to comment
Share on other sites

@tettris<>Όχι συνάδελφε, δεν υπέθεσα ότι μπορεί να έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Σε ρώτησα για τα εμβαδά των κοινοχρήστων για να διαπιστώσουμε αν έχει χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του κλιμακοστασίου των ορόφων στον υπολογισμό του συνολικού όγκου κοινοχρήστων.

Απάντησες ότι τα κοινόχρηστα ισογείου είναι περίπου 21τ.μ., οπότε το ισόγειο είναι (καταστήματα και κοινόχρηστα) 236,50τ.μ. που είναι αρκετά λιγότερα των 280τ.μ.
Δηλαδή, το ισόγειο είναι μικρότερο από τον Α’ όροφο;

Από τις τιμές που αναφέρεις στην τελευταία σου δημοσίευση, προκύπτει ότι στον συνολικό όγκο κοινοχρήστων (441 για τον πίνακά σου) συμμετέχουν τα κοινόχρηστα των ορόφων.
Επομένως, δεν έχουν συμπεριληφθεί στην επιφάνεια διαμερίσματος.

Η προσμέτρηση του κλιμακοστασίου και στο διαμέρισμα και στα κοινόχρηστα, δεν θα ήταν απλώς λάθος αλλά γκάφα ολκής.
Επαναλαμβάνω ότι λάθος απροσεξίας δεν υπάρχει, ό,τι έχει γίνει είναι ηθελημένο.
Αν εξαιρέσουμε τις στρογγυλοποιήσεις ορισμένων τιμών, ο πίνακας είναι σωστά συμπληρωμένος.

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι στο εμβαδό (140 για τα Β1 και Β2 που σε ενδιαφέρουν) έχει προσμετρηθεί η επιφάνεια των εξωστών.

Μπορεί να είναι λανθασμένη αυτή η πρακτική, όμως έχει εξήγηση.
Στον πίνακα αναλογισμού αναγράφονται ιδιοκτησιακά μεγέθη και όχι πολεοδομικά.
Οι εξώστες είναι προέκταση του δαπέδου του διαμερίσματος, οπότε ιδιοκτησιακά (και συμβολαιογραφικά) αντιμετωπίζονται -αρκετές φορές- με τον ίδιο τρόπο.
Όταν λες σε έναν συμβολαιογράφο ότι ένα διαμέρισμα είναι 80τ.μ., ρωτάει (πολλές φορές): με τα μπαλκόνια;
Για τους συμβολαιογράφους, οι χώροι μιας πολυκατοικίας χωρίζονται σε ιδιόκτητους και κοινόχρηστους/κοινόκτητους.
Τα υπόλοιπα (εξώστες, ημιυπαίθριοι, φωταγωγοί) είναι όροι των μηχανικών.

Κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σύστασης.

Edited by Aeolian
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη Aeolian, έχεις δίκαιο καθώς βιάστηκα να υποθέσω το σκεπτικό σου. Έχεις επίσης δίκαιο ότι τελικά η εξήγηση μάλλον είναι ότι έχουν προεστεθεί και τα μπαλκόνια, αφού με αυτά όντως το εμβαδόν ανέρχεται περίπου στα 140τμ.

(Το ισόγειο είναι πιο μικρό γιατί έχει στοά.)

Είμαι πολύ ευγνώμων που αναλύθηκε ο πίνακας, αλλά όπως και να'χει στο Ε9 δεν θα πρέπει να δηλωθεί ο κύριος χώρος χωρίς τα μπαλκόνια (ή ο,τι άλλο); Θα με ενδιέφερε, αν και μπαίνουμε σε άλλο θέμα τώρα, για το πως μπορεί να γίνει αυτή η διόρθωση. Μπορεί να γίνει με βεβαίωση μηχανικού για το εμβαδόν του διαμερίσματος; Μπορεί να γίνει με κάποια διαδικασία διόρθωση πρώτα του συμβολαίου, όπου θα ξεκαθαρίζεται ότι το 140τμ προκύπτει συμπεριλαμβανομένων των μπαλκονιών και ότι ο κύριος χώρος είναι 129τμ και μετά διόρθωση στην εφορία; Αξίζει (για τον ιδιοκτήτη) ο κόπος άραγε;...

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ και πάλι για την παράθεση. Είχα ψάξει αρκετά να βρω πληροφορίες σχετικά και όλα τα άρθρα κατέληγαν στο παρακάτω που γράφει και το άρθρο που επισημαίνεις:

Παράθεση

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση του έως και 300 ευρώ. Στην περίπτωση που προκύπτει μείωση φόρου η οποία ξεπερνά τα 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet προκειμένου να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.ά.)  για να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Δεν ξέρω αν θα προέκυπτε επιστροφή άνω των 300€ (εκτός αν εννοεί μέιωση ετήσιου ΕΝΦΙΑ >300€), αλλά πέρα από αυτή τη γενική οδηγία δεν βρήκα κάτι περαιτέρω (ούτε στα λογιστικά φόρουμ). Έτσι υπέθεσα ότι το συμβόλαιο είναι το σίγουρο και κατ' επέκταση για να μην ψάχνω περισσότερο για τα δικαιολογητικά άδικα, με απασχόλησε η σκέψη για το αν μπορεί να διορθωθεί το υπάρχον, εξού και η αρχική ερώτηση μου εδώ, ώστε να σιγουρευτώ ότι όντως χρίζει διόρθωσης/τροποποίησης.

Επειδή καταλήγουμε πως ο πίνακας δεν είναι μεν λανθασμένος, αλλά ότι τουλάχιστον το συμβόλαιο (και αρχικά η αύσταση) έπρεπε να αναφέρει αναλυτικά ποιες επιφάνειες αφορά το 140τμ. του πίνακα, ψάχνω τώρα να βρω αν ξέρει κάποιος αν αρκεί μία βεβαίωση μηχανικού μαζί με το αρχικό συμβόλαιο στην εφορία, για να αλλαχθεί η φορολογούμενη επιφάνεια. Ή αν το πράγμα πρέπει να φτάσει μέχρι και την τροποποίηση της σύστασης. Τουλάχιστον τώρα ξέρω ότι όντως η δηλούμενη επιφάνεια έπρεπε να ειναι 129, αντί για 140τμ. Και το πρόβλημα βέβαια δεν είναι πλέον και πολύ για το michanikos...

(αν ωστόσο μάθουμε τελικά ποιά είναι η διαδικασία, θα την μεταφέρω και εδώ)

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Εάν απαιτηθεί έλεγχος από την εφορία δεν αρκεί βεβαίωση μηχανικού, πρέπει να προσκομιστεί συμβόλαιο -τροποποίηση σύστασης, εν προκειμένω. 
Γενικά, για αλλαγές στο Ε9 απαιτείται η αναγραφή τίτλου (συμβολαίου) ή άλλης πράξης (π.χ. τακτοποίηση). 
Ακόμα και να γίνει η αλλαγή στο Ε9 χωρίς τίτλο, η σύσταση δεν θα τροποποιηθεί;

Edited by Aeolian
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.