Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχεδιασμός χώρων ξενοδοχειακής μονάδας


eirmar

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

Θα ήθελα την βοήθειά σας πάνω σε κάποιες απορίες που έχω για την σχεδίαση των χώρων ενός ξενοδοχείου. Είμαι νέα μηχανικός και δεν ξέρω πως ακριβώς πρέπει να κινηθώ. 
Θέλω να διαμορφώσω τους χώρους μιας ξενοδοχειακής μονάδας η οποία έχει προδιαγραφές να είναι 5 αστέρων αλλά για αρχή θα φτιάξει ορισμένους χώρους του ισογείου όπου θα είναι για 3 αστέρων. Οι απορίες μου είναι οι εξής: Αρχικά ο πελάτης θέλει να αφαιρέσει από το ισόγειο τα wc με την λογική ότι υπάρχουν και στο υπόγειο, επίσης έχω βρει το ΦΕΚ που αναφέρει τις απαιτήσεις για κάθε κατηγορία αστεριών τι απαιτείται και τι είναι προεραιτικό όμως δεν αναφέρει κάπου τα τετραγωνικά των χώρων πχ πόσο πρέπει να είναι ο χώρος των υπολογιστών , ο χώρος αναμονής , ο χώρος του πρωινού - εστιατορίου ανάλογα τα αστέρια που είναι. Επίσης ο πελάτης μου δεν έχει σκοπό να ολοκληρώσει φέτος όλο το συγκρότημα για αυτό και ο λόγος που θα είναι στα 3* , όμως το bar στην άδεια είναι στο δώμα (roof garden) και θέλει να κάνουμε μια προσωρινή λύση για το bar στο ισόγειο κοντά στην πισίνα, τι μπορώ να κάνω για αυτό; Και τέλος η τοιχοποιία εσωτερικά του ξενοδοχείου μπορεί να γίνει με γυψοσανίδα αντί για τούβλο; 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Η απόφαση 216/15 καθορίζει τα βαθμολογούμενα κριτήρια για τα ξενοδοχεία. (προσοχή, έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές)

Παράλληλα έχεις ανοιχτή και την νομοθεσία για όσες χρήσεις θέλεις να εγκαταστήσεις (πχ υγειονομικού ενδιαφέροντος απόφ Υ1γ-ΓΠ-47829-2017 ΦΕΚ 2161Β) και όπου δεν υπάρχει νομοθεσία κάτι θα βρεις στον κτηριοδομικό.

Λέει π.χ. η 216/15 ύπαρξη καταστήματος μαζικής εστίασης 500 μόρια ανά κατάστημα, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας για το 30% των κλινών. Αν έχω 100 κλίνες, χρειάζομαι χώρο για 30 άτομα. Ψάχνεις την Υ1γ-ΓΠ-47829-2017, βρίσκεις ότι για κάθε άτομο το ελάχιστο εμβαδόν είναι 1,30τ.μ. άρα 30*1,30=39 τ.μ. min η αίθουσα. Και κάπως έτσι ξεμπλέκει το κουβάρι.

Σχετικά με το wc, δεν θυμάμαι να υπάρχει απαίτηση να βρίσκονται ντε και καλά στο ισόγειο, αλλά τουλάχιστον το wc ΑΜΕΑ θεωρώ ότι πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την υποδοχή/αναμονή την εστίαση και την πισίνα. 

Ο χώρος αναμονής είνια ο ίδιος με τον χώρο υποδοχής και η απαίτηση είναι πχ για έως 100 κλίνες 60τ.μ. και βαθμολογούνται τα επιπλέον. Τον χώρο αναμονής μπορείς να τον συνδυάσεις με κατάστημα αναψυχής/μπαρ και να βαθμολογηθείς και για τα δύο ;) 

Το Buisness center, μπορεί να είναι ένας κλειστός χώρος ή ένας πάγκος με p/c - fax-printer σε μια γωνιά κάποιας αίθουσας (πχ πολλαπλών χρήσεων). Δεν υπάρχει απαίτηση εμβαδού, φτάνει να είναι λειτουργικός. 

Γενικά στα τουριστικά η λογική είναι "ξοδεύω στο εμβαδόν, κερδίζω στην κατάταξη". Τα αστέρια θέλουν άνεση και η άνεση θέλει χώρο .

Για την εσωτερική τοιχοποιία αν πληρούνται οι συνθήκες ηχομόνωσης και πυρασφάλειας μπορεί να είναι από οποιοδήποτε υλικό. Οπότε μιλάς με τον μηχανολόγο που θα κάνει τις αντίστοιχες μελέτες.

Καλή διασκέδαση :)

 

 

  • Like 3
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, eirmar said:

...Είμαι νέα μηχανικός και δεν ξέρω πως ακριβώς πρέπει να κινηθώ. ...

Κινήσου καθαρά Αρχιτεκτονικά…..

Είναι θέμα καθαρά σύνθεσης

Κάνε ανάλυση όλους τους παράγοντες, βρες τα διάφορα στάνταρ ανά χρήση και κατηγορία που υπάρχουν και στην διεθνή βιβλιογραφίας

Εχε μια άριστη τοπογραφική αποτύπωση με λεπτομέρεια και στο έδαφος και τις στάθμες

Δες τα ελάχιστα απαιτούμενα και μέγιστα επιτρεπόμενα από τις πολεοδομικές κτιριοδομικές  διατάξεις και τις άδειας λειτουργίας και κατατάξεις σε αστέρια ή κλειδιά

Δεν πας πάντα με τα ελάχιστα ή φτάνεις στα όρια με τα μέγιστα… αλλά επιλέγεις τα βέλτιστα για κτήριο που είναι σε συγκεκριμένη Γη και θα έχει συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό χαρακτήρα του επενδυτή και στόχο να πετύχει.

Και πάρε το μολυβί κι άρχισε να τραβάς γραμμές …..

Κάθε τμήμα που θα κάνεις θα σου δείχνει (ανακαλύπτεις) και την επόμενη κίνηση που δεν είχες προβλέψει να κάνεις….

Και σίγουρα είναι μια εργασία που ελάχιστα μπορείς να αποκομίσεις από μπλα μπλα διαδικτυακής κουβέντας…. Αφού όλη η σύνθεση είναι ζήτημα σχεδιασμού

Και αυτά……

Όμορφη εργασία και θα χαρείς που θα την κάνεις.

Edited by Didonis
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες . Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα. To business center μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο της υποδοχής και να μην αφαιρεί τετραγωνικά από αυτά που υπολογίζουμε για την υποδοχή ώστε να το κατατάξουμε σε κατηγορία 4*(50τμ) ή 5* (60τμ);  

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να είναι οπουδήποτε, αλλά πόσο λειτουργικό θα είναι στον χώρο υποδοχής?

Θα προσφέρεις μια υπηρεσία μόνο για να πάρεις αστέρι, γιατί στην πράξη δεν θα την προσφέρεις κι αυτό, πίστεψέ με θα έχει αντίκτυπο στην εικόνα του ξενοδοχείου. 

Μην μπαίνεις στην λογική του point system για τα αστέρια. Οι πελάτες έχουν δικό τους σύστημα βαθμολόγησης και τσατίζονται πολύ όταν δεν βρίσκουν όσα υπόσχονται τα αστέρια. Άκου την συμβουλή του Didonis και φτιάξε κάτι όμορφο, λειτουργικό και διασκέδασέ το.

  • Like 2
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.