Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

"Κλείσιμο" οικοδομικής άδειας


kilkis

Recommended Posts

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που με απασχολεί πάρα πολύ και με έχει οδηγήσει σε απόγνωση.

Πριν 1,5 χρόνο αγόρασα ένα σπίτι που μόλις είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Μετά τους απαραίτητους ελέγχους από τους δικηγόρους (ένας ο δικός μου, ένας του πωλητή και ένας της τράπεζας) ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αγοροπωλησία.

Πριν περίπου δυο μήνες και χωρίς κάποια ειδοποίηση (αργότερα μου είπαν πως είχε σταλεί ειδοποίηση με απλή επιστολή από τη ΔΕΗ που ουδέποτε έλαβα) ήρθε συνεργείο της ΔΕΗ και μου έκοψε το ρεύμα. Πήγα στα γραφεία της ΔΕΗ όπου με ενημέρωσαν πως έληξε η εργοταξιακή παροχή που διέθετα και αν σε ένα μήνα δεν προσκόμιζα τα απαραίτητα έγγραφα από την πολεοδομία θα ερχόταν και θα μου ξήλωναν εντελώς την παροχή. Επισκέφτηκα την πολεοδομεία όπου και με ενημέρωσαν πως η οικοδομική άδεια του σπιτιού μου ήταν ακόμα «ανοικτή» όπως χαρακτηριστικά μου είπαν και έπρεπε να κλείσει και αργότερα να την πάω στη ΔΕΗ για να πάρω «μόνιμο» ρεύμα.

Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν το γνώριζα και πως πίστευα πως δεν υπήρχαν εκκρεμότητες με το σπίτι μου. Απευθύνθηκα λοιπόν στον μηχανικό που εξέδωσε την άδεια και του ζήτησα να «κλείσει» την άδεια. Με έκπληξη έμαθα τότε πως για να να γίνει η δουλειά μου έπρεπε να καταβάλω στον μηχανικό περίπου 3.900 ευρώ για την επίβλεψη και πως υπήρχε και μια ακόμα οικονομική εκκρεμότητα με το γραφείο που είχε αναλάβει την άδεια (ο πωλητής του σπιτιού μου είπε εκ των υστέρων πως δεν είχε απευθυνθεί σε μηχανικό αλλά την άδεια την είχε αναλάβει κάποιο γραφείο που μάλιστα όταν ρώτησα ο ιδιοκτήτης του δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο απλά κατά κάποιο τρόπο αναλάμβανε τέτοιες δουλείες). Συνολικά λοιπόν μου ζητούσαν περίπου 7.000 ευρώ για να «κλείσουν» την άδεια. Όσο και να προσπάθησα να τους πείσω πως ο χρόνος με πιέζει και πως δεν μπορώ εγώ να επιβαρυνθώ χρέη άλλων, εκείνοι κατά κάποιο τρόπο εκμεταλλεύονται την απόγνωση μου και δεν μου «κλείνουν» την άδεια.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως είμαι έτοιμος να πληρώσω κάποιο λογικό ποσό αλλά όχι αυτά που μου ζητάει ο μηχανικός και το γραφείο προκειμένου να γίνει η δουλειά μου. Επίσης θα ήθελα να πω πως ο πωλητής ισχυρίζεται ότι δεν χρωστάει το γραφείο αφού είχε ξοφλήσει τις οφειλές του καθώς επίσης πως και ο μηχανικός δεν παρακολούθησε όλα τα έργα στην διάρκεια της κατασκευής τους σπιτιού αλλά μόνο μέχρι περίπου την μέση, λόγω κάποιας παρεξήγησης.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω και όποιος γνωρίζει, τον παρακαλώ πολύ να απαντήσει και να με βοηθήσει.

1) Τι μπορώ να κάνω για να λύσω αυτό το σοβαρό πρόβλημα, με δεδομένο πως σε περίπου 20 μέρες θα μου ξηλώσει η ΔΕΗ την παροχή;

2) Μπορεί να αναλάβει να «κλείσει» την άδεια κάποιος άλλος μηχανικός και να μην εξαρτώμαι από τον συγκεκριμένο;

3) Μπορώ να προσφύγω κάπου και να καταγγείλω τον μηχανικό και το γραφείο (πχ Σύλλογο Μηχανικών, πολεοδομία κτλ);

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προκαταβολικά και να ζητήσω συγνώμη αν σας κούρασα ή αν δεν σας έδωσα να καταλάβετε καλά κάτι μιας και δεν γνωρίζω τους σωστούς όρους.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κατ αρχάς θα δεις στην Πολεοδομία στο τμήμα των φορολογικών αν έχουν εξωφληθεί όλες οι αμοιβές των μηχανικών. Αν δεν έχουν πληρωθεί τότε πρέπει οπωσδήποτε να τους πληρώσεις. Αν ο ιδιοκτήτης τους έχει πληρώσει να προκομήσει τις αποδήξεις πληρωμής.

Όπως δεν είναι δικό σου λάθος (που είναι κατά μια ένοια γιατί δεν κάνατε σωστό έλεγχο, αλήθεια ο δικηγόρος τι έλεγξε ???) οι μηχανικοί τι σου φταίνε ??

Επίσης έλεγξες αν το σπίτι είναι νόμιμο και σύμφωνα με την άδεια ??? κοίταξες πριν την άδεια ???, αν ο ιδιοκτήτης έχει κάνει αυθερεσίες τι θα κάνεις ,

Ελληνική προχειρότητα σε όλο το μεγαλείο, δεν στο λέω προσωπικά, όλοι έτσι κάνουν και μετά τρέχουν να καλύψουν τα σπασμένα.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν πληρωθεί οι αμοιβές επίβλεψης, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν για να συνδεθείς μόνιμα με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τονίζω οτι για αυτο το υπόλοιπο πρέπει να ήσουν ενήμερος.

Για να υπογράψει άλλος μηχανικός δεν γίνετε αφου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Τον μηχανικό να τον καταγγείλεις για πιό λόγο, αφου ζητάει το νόμιμο υπόλοιπο για το οποίο πρέπει να ήσουν ενήμερος απο τους δικηγόρους τουλάχιστον .

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα... Πρέπει να μιλήσεις με δικηγόρο. Καλώς ή κακώς οι μηχανικοί δεν φταίνε σε αυτές τις περιπτώσεις...Ή δεν μπορείς εσύ να έχεις αξιώσεις από αυτούς καθώς η αγοραπωλησία έγινε μεταξύ εσού και του εργολάβου.

Πρέπει αρχικά να δεις τις αμοιβές όπως είπε και ο συνάδελφος πριν. Αν δεν είναι πληρωμένες, σαφώς και θα πρέπει να πληρωθούν αλλά όχι από εσένα. (Εκτός και αν λέει κάτι τέτοιο το συμβόλαιό σου)

Μίλα με δικηγόρο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! Το σπίτι έχει ελαττώματα (ελάττωμα είναι το να μην έχει κλείσει ο εργολάβος την άδεια). Ο δικηγόρος θα σε κατατωπίσει, καθώς ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις σε καλύπτει ο νόμος γιατί η αγοραπωλησία δεν έγινε κατά τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη.

Μόνο που πρέπει να βιαστείς. Το αδίκημα παραγράφεται στα δύο χρόνια!!!

Link to comment
Share on other sites

Για αυτό που λες για την Ελληνική προχειρότητα, μπορεί να έχεις και δίκαιο αλλά δεν ξέρω που την καταλογίζεις. Εγώ είμαι ένα απλός αγοραστής που θέλησα να αποκτήσω το δικό μου σπίτι. Όπως έγραψα και πιο πάνω, υπήρχαν τρεις δικηγόροι οι οποίοι όπως αργότερα μου είπαν αυτοί ελέγχουν το σπίτι από άλλες "πλευρές" (π.χ. υποθηκοφυλάκιο). Απο την άλλη υπήρχε η παρουσία μηχανικού της τράπεζας που έκανε την εκτίμηση, αλλά και αυτός δεν με ενημέρωσε για αυτό το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει. Πως λοιπόν να γνώριζα εγώ ότι μπορεί να υπάρχει μια τέτοια εκκρεμότητα. Επίσης δεν έχω ελέγξει για παράδειγμα τα ηλεκτρολογικά. Θα έπρεπε να έχω φέρει και ηλεκτρολόγο για να εξακριβώσω την αξιοπιστία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης;;;

Αυτό που μου λες να ρωτήσω την πολεοδομία για τις αμοιβές, με βοηθάει αρκετά. Δεν μου είπες όμως αν ξέρεις αν μπορώ να αναθέσω το "κλείσιμο" σε άλλο μηχανικό. Ευχαριστώ πάντως για την βοήθεια.

 

Ειναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν πληρωθεί οι αμοιβές επίβλεψης, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν για να συνδεθείς μόνιμα με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τονίζω οτι για αυτο το υπόλοιπο πρέπει να ήσουν ενήμερος.

Για να υπογράψει άλλος μηχανικός δεν γίνετε αφου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Τον μηχανικό να τον καταγγείλεις για πιό λόγο, αφου ζητάει το νόμιμο υπόλοιπο για το οποίο πρέπει να ήσουν ενήμερος απο τους δικηγόρους τουλάχιστον .

Έγραψα και στο αρχικό μου post πως είμαι διατεθειμένος να πληρώσω κάποια χρήματα (π.χ την επίβλεψη) αλλά εδώ λέμε πως ο μηχανικός συνδέει την δική του υποχρέωση με το χρέος του πωλητή στο γραφείο που είχε αναλάβει την έκδοση της άδειας, που επίσης έγραψα πως ουδεμία σχέση έχει με νόμιμο μηχανικό. Γι'αυτό σκέφτομαι να καταγγείλω το μηχανικό.
Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή επιβλέποντα δεν θα σου λείσει το πρόβλημα! Αφενός είναι από παααααρα πολύ δύσκολη έως και αδύνατη στην παρούσα φάση, αλλά δεν θα γλιτώσεις και τίποτα καθώς θα πρέπει οι αμοιβές να πληρωθούν και πάλι!!!!

 

Αλήθεια ο λογαριασμός της ΔΕΗ σε ποιό όνομα έρχεται;

 

Αλήθεια τι εννοείς ουδεμία σχέση με νόμιμο μηχανικό;

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή επιβλέποντα δεν θα σου λείσει το πρόβλημα! Αφενός είναι από παααααρα πολύ δύσκολη έως και αδύνατη στην παρούσα φάση, αλλά δεν θα γλιτώσεις και τίποτα καθώς θα πρέπει οι αμοιβές να πληρωθούν και πάλι!!!!
Θα ξαναπώ για τελευταία φορά πως δεν αρνούμαι να πληρώσω την επίβλεψη. Αρνούμαι να πληρώσω χρέη προς το γραφείο που ανέλαβε την άδεια.
Αλήθεια ο λογαριασμός της ΔΕΗ σε ποιό όνομα έρχεται;
Στο δικό μου όνομα.
Αλήθεια τι εννοείς ουδεμία σχέση με νόμιμο μηχανικό;
Εννοώ πως είναι ένα από αυτά τα γραφεία που βγάζουν απο φωτοτυπίες, αναθεωρήσεις διπλωμάτων, κάνουν αιτήσεις... μέχρι και που εκδίδουν οικοδομικές άδειες. Όταν έψαξα να βρω το ρόλο αυτού του γραφείου, απο τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του έμαθα πως απλά αναλαμβάνει οικοδομικές άδειες και τις δίνει σε έναν απο τους 2-3 μηχανικούς που συνεργάζεται. Δεν είναι μηχανικός ούτε κάτι σχετικό απλά κάνει τον μεσάζοντα.
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ kilkis να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

 

1. Η αμοιβή της επίβλεψης δεν είναι "κάποιο" ποσό. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό το οποίο εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων ο καθοριστικότερος των οποίων είναι τα τετραγωνικά του κτιρίου.

 

2. Ο τρόπος υπολογισμού της γίνεται βάσει συγκεκριμένου νόμου.

 

3. Από τις ισχύουσες διατάξεις απαγορεύεται η πολεοδομία να σου θεωρήσει την άδεια για τελική ρευματοδότηση αν δεν έχει πληρωθεί το παραπάνω ποσόν και οι φόροι και κρατήσεις που αντιστοιχούν σε αυτό.

 

που επίσης έγραψα πως ουδεμία σχέση έχει με νόμιμο μηχανικό.

 

4. Επάνω στην άδειά σου , στην πρώτη σελίδα κάτω από τη μέση γράφει "για την επίβλεψη ορίστηκαν οι παρακάτω.." . Σε αυτούς και μόνο οφείλονται οι όποιες αμοιβές επίβλεψης , σε αυτούς θα κοπούν τα γραμμάτια πληρωμών επίβλεψης και αυτοί είναι που θα σου υπογράψουν τις υ.δηλώσεις.

 

 

*******συμπλήρωση********

 

Και επειδή έχεις μπλέξει , τώρα που είσαι στο ψάξιμο , τι γίνεται με το ΙΚΑ έχεις τσεκάρει ?? Για δες το κι αυτό μη σου'ρθει καμμιά λυπητερή μετά από 5-6 χρόνια και πέσεις ξερός.

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια βγήκε στο όνομά σου ή έγινε αλλαγή ονόματος κάποια στιγμή στο ρολόι της ΔΕΗ;

 

Άκου.Είναι μπλεγμένα τα πράγματα. Δεν μπορείς να έχεις αξιώσεις από το γραφείο εσύ. Ούτε και να καταγγείλεις κάτι γιατί δεν σε έβλαψε άμεσα. Υποχρέωση είχε ο κατασκευαστής να σου παραδώσει το ακίνητο αποπερατωμένο και λειτουργικό.

 

Μην ψάχνεις πως να πιέσεις το γραφείο. Ο κατασκευαστής έκανε συμφωνία μαζί τους και αυτός πρέπει να βρει την λύση. Τι σημαίνει δεν χρωστάει; Έχει αποδείξεις γι'αυτό;

 

***Και το ρολόι της ύδρευσης είναι εργοταξιακό αφού δεν έχει κλείσει η άδεια, αλλά τουλάχιστον αυτό δεν θα στο πάρουν. Έχεις μόνο φόβο μην σε καταγγείλουν και πληρώνεις στον δήμο διαφυγόντα κέρδη!!!

Link to comment
Share on other sites

το υπολοιπο της αμοιβης επιβλεψης θα πρεπει να πληρωθει.

 

τα υπολοιπα χρεη οχι. κινησου με εξωδικο αμεσα.

 

επισης να τριξεις λιγο τα δοντια στην τραπεζα γιατι ο μηχανικος που εκανε τον ελεγχο, το πρωτο πραγμα που πηρε στα χερια του ηταν η αδεια - δεν είδε οτι δεν ήταν κλειστη? ή μηπως το αγορασες και ακομη υπηρχαν εκρεμμοτητες που αναφεροντουσαν στο συμβολαιο? έτσι που μου τα λες ο μονος μηχανικος που εχει ευθυνη είναι της τραπεζας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.