Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επάρκεια τοιχωμάτων και τέμνουσα βάσης (nv) κατά EC


 
ilias

Recommended Posts

Από όσο έχω διαβάσει EC8 δεν απαιτείται να πιάσει κάποιος nv>0,60 σε περίπτωση ύπαρξης μαλακού ορόφου όπως πχ σε περίπτωση ύπαρξης Pilotis.

Απλά ανάλογα τη nv έχεις πιάσει κατατάσσεσαι και στο ανάλογο σύστημα κατά EC.

Μου διαφεύγει κάτι; Ισχύει κάτι διαφοερετικό;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παραθέτω τα σχετικά από εγχειρίδιο.. 

"Ελάχιστο μήκος τοιχώματος για ηVG ελληνικού προσαρτ. [m]
Μόνο στο ελληνικό Προσάρτημα
Το Ελληνικό προσάρτημα §3.2 (μη αντικρουόμενες διατάξεις), εδικά για την
κατάταξη του δομικού συστήματος, απαιτεί ο υπολογισμός του λόγου τέμνουσας
τοιχωμάτων ηVG να λαμβάνει υπόψη μόνο τοιχώματα με ορισμένο ελάχιστο
μήκος:
► 1.50m για κτίρια μέχρι τέσσερις ορόφους
► 2.00m για κτίρια με περισσότερους από τέσσερις ορόφους
Παρατηρήσεις
 Υπενθυμίζεται ότι σε δομήματα με επαρκή στρεπτική δυσκαμψία το ηV
αποτελεί κριτήριο για την κατάταξη του δομικού συστήματος σε πλαισιωτό ή
ισοδύναμο προς πλαισιωτό διπλό (ηV < 0.50), τοιχωματικό ή ισοδύναμο προς
τοιχωματικό διπλό (ηV > 0.50). Βλ. EC8-1 §5.1.2 & §5.2.2.1(4)A."

Το ερώτημα μου είναι εάν με Ευρωκώδικες έχουμε την υποχρέωση τοιχωματικού συστήματος σε περίπτωση pilotis - μαλακού ορόφου 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι πως κι εγώ στον ΕΚ8 δεν βλέπω απαίτηση για nv>0,60 σε περίπτωση ύπαρξης μαλακού ορόφου. Υπάρχει η απαίτηση , όταν υπάρχει μαλακός όροφος, τα εντατικά μεγέθη να λαμβάνονται προσαυξημένα με τον συντελεστή n=(1+ΔRw/ΣVed)<q. Είναι η σχέση 4.26 του ΕΚ8. Επίσης, προφανώς, υπάρχει απαίτηση για ικανοτικό σχεδιασμό  (σχέση 4.29 του ΕΚ8). Παράλληλα θα πρέπει να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις πλαστιμότητας καμπυλότητας μφ για όλα τα στοιχεία βάσει των σχέσεων 5.4 και 5.5 του ΕΚ8. Και προφανώς όλες οι λεπτομέρειες όπλισης δοκών-στύλων-τοιχίων ανάλογα αν ο σχεδιασμός είναι για ΚΠΜ ή ΚΠΥ. Πχ για ΚΠΜ πρέπει σε όλα τα πρωτεύοντα υποστυλώματα νd<0,65 και στα τοιχεία νd<0,40. Οι αντίστοιχες τιμές είναι 0,55 και 0,35 για ΚΠΥ. Γενικά είναι οι παράγραφοι 5.4.3 και 5.5.3 που αναφέρουν τα min για διασφάλιση επαρκούς πλαστιμότητας. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το μόνο θέμα είναι η κατάταξη σε ένα από τα συστήματα του EC.

Το αν απαιτείται  σε κάθε περίπτωση ικανοτικός δεν είμαι σίγουρος. Ικανοτικός καταλήγω ότι θα απαιτείται εφόσον δεν πληρούνται άλλα κριτήρια όπως δυστρεψίας κτλ..

Καλό είναι να το λύσουμε όμως, οπότε όλες οι απόψεις δεκτές!!!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε ως προς το ότι δεν απαιτείται -μάλλον- (το λέω με επιφύλαξη γιατί δεν νιώθω πως έχω σαρώσει με τόση επιμέλεια όλον τον ΕΚ8) nv>0,60 σε περίπτωση ύπαρξης μαλακού ορόφου- όπως κάνουμε δλδ με ΕΑΚ. Τώρα για τον ικανοτικό, στην 4.4.2.3 λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση ο μαλακός όροφος να αποφεύγεται, επειδή ένας τέτοιος μηχανισμός οδηγεί σε μεγάλες απαιτήσεις πλαστιμότητας στα φέροντα στοιχεία του μαλακού ορόφου. Και συνεχίζοντας λέει ότι σε κτίρια με πλαισιωτό σύστημα ή σύστημα διπλό ισοδύναμο με πλαισιωτό (άρα εν γένει nv<0,50) πρέπει να ικανοποιείται η σχέση 4.29 δλδ η σχέση του ικανοτικού. Ουσιαστικά ο κανονισμός στο λέει εμμέσως πλην σαφώς, ότι αν είσαι σε nv<0,50<0,60 τότε "κινδυνεύεις" να μην σου βγαίνει ούτε ο ικανοτικός και άρα οι απαιτήσεις σε πλαστιμότητα των στοιχείων να είναι πλέον υπερβολικές. Εξαιρέσεις από ικανοτικό σταχυολογώ ότι είναι:

 Οι κόμβοι του δώματος, οι κόμβοι της θεμελίωσης, υποστυλώματα τα οποία σχεδιάζονται για οιωνεί ελαστική συμεριφορά (δευτερεύοντα μέλη, βέβαια πόσο συχνό είναι κάτι τέτοιο....), υποστυλώματα υπογείων ορόφων στα οποία δεν αναμένονται πλαστικές αρθρώσεις και τέλος από την 5.2.2.3: στον κατώτατο όροφο διωρόφων κτιρίων εφόσον νd<0,30 σε όλα τα υποστυλώματα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι τα έχω δει αυτά και μάλιστα επιβεβαιώνω αυτό το <0,50.

Δεν συμφωνώ όμως σε αυτό που γράφεις για nv<0,50<0,60.

Επομένως θα μπορούσαμε εκτιμάς να πούμε ότι για nv>0,50 δεν απαιτείται ικανοτικός?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν εννοεί?

Λέει:

" Σε πολυώροφα κτίρια ο σχηματισμός πλαστικού μηχανισμού μαλακού ορόφου θα πρέπει να αποφεύγεται, επειδή ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να συνεπάγεται υπερβολικές τοπικές απαιτήσεις πλαστιμότητας στα υποστυλώματα του μαλακού ορόφου.

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα Κεφάλαια 5 έως 8, για την ικανοποίηση  της προηγούμενης απαίτησης (σ.σ. δλδ για να πιάνεις τις απαιτήσεις πλαστιμότητας στα υποστυλώματα του μαλακού ορόφου) , σε κτίρια πλαισιωτού συστήματος, περιλαμβανομένων και κτιρίων με σύστημα τοιχωμάτων ισοδύναμο προς πλαισιωτό, όπως ορίζονται στην 5.1.2(1), η ακόλουθη συνθήκη πρέπει να ικανοποιείται σε όλους τους κόμβους μεταξύ βασικών ή δευτερευουσών σεισμικών δοκών και βασικών σεισμικών υποστυλωμάτων"...

Και αναφέρει μετά την συνθήκη του ικανοτικού. Τα κτίρια διπλού συστήματος ισοδύναμου με  πλαισιωτό σύστημα εχουν  nv πλαισίων > 0,50, άρα nv τοιχωμάτων < 0,50. Αν nv τοιχωμάτων > 0,50 (δλδ είσαι σε σύστημα μικτό ισοδύναμο με τοιχωματικό ) τότε καταλαβαίνω ότι δεν θες ικανοτικό. Προφανώς όλα τα παραπάνω (κατάταξη σε σύστημα και άρα απαίτηση ή μη ικανοτικού) εξετάζονται ανά κατεύθυνση. 

Edited by pirsogiannis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι καταλήγω ότι όταν nv>0.50 δεν θες ικανοτικό.

Ανάλογα με το nv κατατάσσεσαι όμως στο ανάλογα στατικό σύστημα κατά EC (Ισοδύναμο προς τοιχώματα, πλαισιωτό ή ισοδύναμο διπλό κτλ κτλ κτλ) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι σε περίπτωση τοιχωμάτων μορφής Γ το ελάχιστο μήκος του κάθε σκέλους για να συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του nv είναι 1,5 ή 1,3m;

Aναφέρει κάτι το ΕΠ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.