Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Με ηλεκτρονική βεβαίωση μηχανικού κάθε εργασία σε κτίριο που δεν απαιτείται οικοδομική άδεια από την πολεοδομία


Engineer

Recommended Posts

Μια που μας έχει πιάσει μια μανία για ηλεκτρονικοποίηση των πάντων, έχουμε πλέον άπλετο gov και τη Microsoft στο πλευρό μας, εγώ θέλω για το συγκεκριμένο θέμα να προτείνω τα παρακάτω ώστε να βγει και κάτι θετικό :

ΑΝ ο ιδιώτης απευθυνθεί όντως σε μηχανικό, τότε,

- Να βεβαιώνουμε όλοι μας στον ιδιώτη ότι δεν χρειάζεται η έγκριση φορέα (προφανώς δεν θα πάει στο χασάπη για να το κάνει αυτό),

- Όταν όμως χρειάζεται η έγκριση, να μην τον στέλνουμε σε ΥΠΠΟ, ΣΑ κλπ. φορείς, να τον στέλνουμε σε ένα συνάδελφο αρχιτέκτονα που θα πιστοποιεί αυτός με δική του βεβαίωση και τεχνική έκθεση ότι όντως δεν βλάπτεται το προστατευόμενο - ακριβώς όπως στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 116. Οι αρμόδιοι φορείς προστασίας δεν είναι δυνατόν να δέχονται μόνο από αρχιτέκτονες μελέτες σε τέτοιες περιοχές και σημεία και να μην τους θεωρούν άξιους να κρίνουν ότι δεν βλάπτεται η προστασία από αυτού του είδους τις εργασίες,

Με τον τρόπο αυτό : ο ιδιώτης θα είναι εξασφαλισμένος απέναντι στο νόμο, ο αρχιτέκτονας (και να μην ξέρει) θα μάθει (ελεγχόμενος) τι ακριβώς προστατεύεται και το σημαντικότερο όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα μπορούμε (εύχομαι) να κάνουμε την αδειοδοτική δουλειά μας με τους φορείς και τα αρμόδια όργανα ταχύτερα αφού πλέον δεν θα απασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις.

Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν μόνο για την περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε κάποια σειρά και δεν θέλουμε να πετάξουμε απλά τη μπάλα στην εξέδρα. Όμως ακόμη και αν η αλήθεια είναι κάπου ανάμεσα ίσως, με την εφαρμογή των παραπάνω, μπει μια σειρά και οι ιδιώτες τη δουν και αρχίσουν να έρχονται μόνοι τους προς την πιστοποιημένη διαδικασία ... αμήν.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 75
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υπάρχει κάτι παρόμοιο με αυτό που αναφέρεις με απαλλαγή ΕΕΜΚ 

Πείπτωση ιβ

ββ) Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος. Σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, για τις εργασίες εξωτερικών χρωματισμών ή αντικατάστασης κιγκλιδωμάτων ή επισκευής επιχρισμάτων ή επισκευής όψεων με διαφορετικό υλικό και ανεξαρτήτως χρήσης ικριωμάτων, εκδίδεται υποχρεωτικά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και κατατίθενται συμπληρωματικά όψεις του κτιρίου. Στην περίπτωση που από την τεχνική έκθεση του μηχανικού προκύπτει ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν με το ίδιο ακριβώς υλικό κατά την τυπολογία της υπάρχουσας κατασκευής, απαιτείται η έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, μόνο εφόσον γίνεται χρήση ικριωμάτων και δεν απαιτείται η υποβολή όψεων του κτιρίου.

 

Απλά έτσι όπως είναι ο νόμος σε απαλλάσσει μεν για ΕΕΜΚ αλλά όχι για έγκριση όπως πολύ σωστά λές 

 

Οπότε οτι κάνει μέσα δεν θέλει εγκριση Σ.Α   ουτε έγκριση ΥΠΠΟ (και για κατασκευες του άρθρου 17  ΝΟΚ χωρις εκσκαφές).

Κάτι είναι κι αυτό μέσα στον παραλογισμό.Δεν καταλαβαίνω γιατί ξεμπλέκουν μια υπηρεσία και μπλέκουν μία άλλη-άλλες

 

Για αυτές εδώ τις εργασίες χωρίς άδεια  εδώ τι παράδειγμα θα φέρνατε στο μυαλό σας?

δ) συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.

Πχ μετατόπιση μπανιου χωρίς αλλάγη στα κατακόρυφα.

 

 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Βλέπω ότι όλοι έχετε εστιάσει στα ΣΑ και δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Εγώ θέλω λοιπόν να ρωτήσω που ορίζονται οι  εργασίες οι οποίες αν  γίνουν σε ακίνητο  εντός αρχαιολογικού χώρου/ ιστορικού τόπου   δεν απαιτείται έγκριση ΕΦΑ ή έστω απάντηση μη αρμοδιότητας.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω όλοι αναφέρουμε πρώτο το ΥΠΠΟ...

Άρθρα 10 και 13 έως 17 του ν.3028/2002 (αρχαιολογικός νόμος).

Απάντηση περί μη αρμοδιότητας δεν υπάρχει από το ΥΠΠΟ, μόνο διαπίστωση μη βλάβης του προστατευόμενου.

Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, dimitris GM said:

 

«Σημειώνεται ότι, το πληροφοριακό σύστημα θα είναι έτοιμο σε άμεσο χρόνο από το Τ.Ε.Ε., όμως, μέχρι τη λειτουργία του συστήματος και για να μην υπάρχει πρόβλημα με την πολεοδομία ή την αστυνομία, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσκομίζουν απλή βεβαίωση μηχανικού. »

αμεσος χρονος σημαινει "συντομα"..."οσονουπω..."

Και πού ειπαμε οτι "προσκομιζουν" αυτην την απλή βεβαιωση???

 

Αμεσος χρόνος Ιούνιος,απο πληροφορίες από ΥΔΟΜ.(Αν γίνει πιο νωρίς θα γκρεμιστεί κάνας φουρνος).

Δεν προσκομιζεται πουθενά, αρκει να την έχει πάνω του ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση ελέγχου. Μέχρι να βγει το σύστημα με χειρογραφη σε περίπτωση καταγγελίας είσαι καλυμμένος.Ταδε έφη υδομ 

 

 

Ερωτήσεις-Απαντήσεις 22ης Σύσκεψης ΤΕΕ/ΤΚΜ – Υ.ΔΟΜ Δήμων Κ.Μακεδονίας

Ερ: Ερωτήματα για τις διαδικασίες Έγγραφης ενημέρωσης και Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας

β) Στην περίπτωση α (μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του) της ίδιας διάταξης, ο νόμος δεν ορίζει ρητά i) πως ορίζεται η έννοια της μικρής έκτασης διασκευή και ii) πως διαφοροποιείται ο όρος διασκευή από την όρο διαρρύθμιση, ο οποίος εντάσσεται στην Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας οποιαδήποτε κατασκευή αφορά σε κατεδάφιση ή κατασκευή διαχωριστικού τοίχου, ακόμα και με απλή γυψοσανίδα, αυτό αποτελεί διαρρύθμιση του χώρου, συνεπώς απαιτείται η έκδοση Ε.Ε.Μ.Κ.

Απ.:β) Μικρής έκτασης σημαίνει να μην καταλαμβάνουν οι εργασίες όλη την έκταση του χώρου, δηλαδή να μην συνιστούν ριζική ανακαίνισή του. Σε ότι αφορά τη διαφορά μεταξύ των όρων διασκευή και διαρρύθμιση, πράγματι δεν υπάρχει στον ΝΟΚ ορισμός αυτών των εννοιών. Λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 22 παρ 1 του ΓΟΚ/1985, η διασκευή περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές εσωτερικών στοιχείων π.χ. αλλαγή διάταξης λουτρού λεκάνης-νιπτήρα-λουτήρα και των σωληνώσεων ή μικρές αλλαγές ενός χώρου οι οποίες όμως δεν τον αναδιαρρυθμίζουν, ενώ η διαρρύθμιση επιφέρει τροποποίηση των εσωτερικών χώρων π.χ. ενός γραφείου (καθαίρεση μη φερόντων στοιχείων ή τμημάτων τους-κατασκευή νέων από οποιοδήποτε υλικό), δηλαδή με τις εργασίες διαρρυθμίσεων δύναται να αλλάξει ριζικά το εσωτερικό μιας ιδιοκτησίας.

 

Κάποιος συνάδελφος είπε οτι αν έχει Κατεδάφιση  τοίχου θες ΕΕΜΜΚ. Εδώ λέει και τμήμα τοίχου-κατασκευή νέου και πετάει και το ριζικά στο τέλος.Βέβαι ,απόψεις είναι 

 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.Η επισκευή και συντήρηση στέγης χωρίς χρήση ικριωματων θέλει έγκριση από Σ.Α? Στην περίπτωση που δεν μεταβληθεί η όψη καθόλου, καθώς γίνεται χρήση του ίδιου υλικού? Δηλαδή μπορεί να απαιτηθεί Σ.Α και όχι ΕΕΜΚ? Αυτή η χειρόγραφη βεβαίωση μηχανικού που είπαμε κατατίθεται? Στην Υδομ? Στα χέρια του πελάτη κατά την διάρκεια της κατασκευής υπό τον πέλεκυ της καταγγελίας την ώρα των εργασιών?

Link to comment
Share on other sites

Η κουρτινα δυο.Το αυτονόητο είναι όταν δεν αλλάζεις υλικό δεν χρειάζεται Σ.Α (Προσεχε το ΥΠΠΟ  και υλικό να μην αλλάζεις θέλει  αίτηση για να πάρεις απαλλαγη και συμφωνη γνώμη-εγκριση).Στην Υ.Α αρμοδιοτητων του Σ.Α  ,άσχετο αυτό αλλά η λογική είναι λογική, σου λέει όταν έχεις μικρές διαφοροποίησεις από την αρχική μελετη (ορίζονται ποιες) δεν χρειάζεται εκ νέου Σ.Α εφόσον είναι στην φιλοσοφία της μελέτης Κρίνε λοιπόν τι βεβαιωση δίνουμε....

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

@Elounda ευχαριστώ και καλημέρα πρώτα απ'όλα. Ως κουρτίνα 2 να υποθέσω είναι το "η βεβαίωση μένει καταρχήν στα χέρια του πελάτη"? Για να είμαι ακριβής είναι παραδοσιακός τομέας (οικισμός) σε τμήμα πόλης, δεν νομίζω πως εμπλέκεται ΥΠΠΟ στην περίπτωση μου, δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο. Οι ακριβείς εργασίες είναι αντικατάσταση κεραμιδιών (θα μπει ίδιος ακριβώς τύπος) με τοποθέτηση μεμβράνης υγρομόνωσης, προφανώς χωρίς ικριώματα. Είναι παλαιό κτίσμα προυφιστάμενο του '55. Έχεις πρόχειρη την Υ.Α. αρμοδιοτήτων των Σ.Α.? Ευχαριστώ ξανά.

εδιτ: νομίζω την ήβρα, την ΥΑ αρμοδιοτήτων των ΣΑ, είναι το φεκ 1940Β/21-5-2020, 

313Β/6-2-2020

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Οχι για ΥΠΠΟ γενικά στο αναφερα σαν παράδειγμα πως  τα αντιμετωπίζουν. Δεν έχει να κάνει με το δικό σού κάθε αυτό. 

ΦΕΚ 313β 2020.Αλλα πρόσεξε  είναι άσχετο με αυτό.Εκει μιλάει όταν έχεις περάσει Σ.Α για τυχών μικρές αποκλίσεις  δεν ξαναπερνας.Μιλαω για την φιλοσοφία της Υ.Α 

Αν τα βάλεις κάτω βάσει νόμου θέλεις έγκριση γιατι εξαιρει το άρθρο 7 4495 μονο τις εσωτερικές που δεν επιφέρουν αλλαγές σε όψεις. Αυτονοητο ότι η επισκευή με ιδια υλικά, θεση κτλ δεν επιφέρει . Τα αυτονόητα δυστυχώς δεν ισχύουν σε εμάς αυτό λέει και ο kan62

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Είναι εύκολο να μου υποδείξεις σε ποιο σημείο αναφέρεται η απαλλαγή από Σ.Α. όταν έχουμε χρήση του ίδιου υλικού?..Δεν το βρίσκω, εκτός κι αν κατάλαβα λάθος..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.