Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΔΕΗ: 11 οι ενδιαφερόμενοι για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ


Engineer

Recommended Posts

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., σε συνέχεια των από 15.12.2020 και 22.1.2021 ανακοινώσεών της, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Υποβλήθηκαν 11 Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος (Expressions of Interest - EoI), από στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στη επόμενη φάση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις 4 μεγάλων ΑΧΕΠΕΥ η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ κινείται μεταξύ 4,4 και 3 δισ με βασική παραδοχή ότι το EBITDA του είναι 400 εκατ ευρώ.

Nωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Λήγει σήμερα το απόγευμα η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 4 ή 5 επενδυτικά κεφάλαια, όχι όμως και διαχειριστές δικτύων, οι οποίοι φαίνεται ότι προκρίνουν την ισχυρή παρουσία τους στο management της εταιρίας κάτι που δεν επιθυμεί η μητρική ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Macquarie, πολυεθνικό επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα την Αυστραλία που δραστηριοποιείται στις υποδομές και συμμετέχει επίσης στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Το γαλλικό fund Ardian, με ειδίκευση σε έργα υποδομών και ενέργειας, φαίνεται ότι θα δηλώσει την παρουσία του στο διαγωνισμό όπως και το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ιταλικό fund υποδομών, το F2i SGR, που είχε συνεργαστεί με την ιταλική TERNA στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και το First Sentier.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων ενδέχεται να είναι επίσης το KKR και η Blackrock αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μπουν στη διαδικασία σε επόμενη φάση.

Όμιλος Κοπελούζου, ο άγνωστος Χ των προσφορών

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Reuters ο Όμιλος Κοπελούζου μαζί με το καναδικό fund PSP θεωρούνται δυνητικοί συμμετέχοντες, ενώ παραμένει άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει η κινεζική State Grid, που συμμετέχει με ποσοστό 35% στον ΑΔΜΗΕ. Ο κινεζικός όμιλος φέρεται να ενδιαφέρεται για τον ΔΕΔΔΗΕ παρά το γεγονός ότι όροι του διαγωνισμού αποκλείουν τη συμμετοχή του λόγω ακριβώς της ιδιότητας του ως μετόχου του ΑΔΜΗΕ. Πληροφορίες περί καταγγελίας των Κινέζων στην ευρωπαϊκές αρχές έχουν διαψευστεί. Πάντως είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν περαιτέρω επέκταση της κινεζικής εταιρίας στα ευρωπαϊκά δίκτυα.

H αποτίμηση

Σύμφωνα με τις αναλύσεις 4 μεγάλων ΑΧΕΠΕΥ η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ κινείται μεταξύ 4,4 και 3 δισ με βασική παραδοχή ότι το EBITDA του είναι 400 εκατ ευρώ.

Η εκτίμηση για την αξία των αναπόσβεστων παγίων του είναι 3,6 δισ ευρώ.
Η πλουσιότερη αποτίμηση έχει δοθεί από την ΑΧΙΑ 4,4 δισ, ακολουθεί η Optima με 4,2 δισ, η Pantelakis με 3,5 δισ και η Eurobank με 3 δισ.

Αν υπολογίσει κανείς τα δανειά του 1,5 δισ τότε η καθαρή του ωφέλεια σε μια αποτίμηση ιδιωτικοποίησης θα είναι 4-1,5 = 2,5 δισ, άρα για το 49% η ΔΕΗ θα λάβει 1,2 δισ.

Η προσδοκία αυτή έχει απογειώσει την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ η οποία ξεπέρασε μετά από πολλά χρόνια τα 2 δισ ευρώ και μάλιστα χωρίς τον ΑΔΜΗΕ.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή ευρωπαίων διαχειριστών στο διαγωνισμό παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξει με τις πληροφορίες να μιλούν για αποθάρρυνση τους από το γεγονός ότι διατίθεται μειοψηφικό πακέτο μετοχών και προφανώς η όποια συμμετοχή στο management δεν μπορεί να είναι τόσο ισχυρή όσο εάν ήλεγχαν την πλειοψηφία.

Πάντως η συμμετοχή στο management είναι κάτι που θα συζητηθεί σε επόμενη φάση του διαγωνισμού και τίποτα δεν αποκλείει συμπράξεις στο μέλλον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών για τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της κακοκαιρίας και των εκτεταμένων βλαβών στην Αττική τροφοδότησαν φήμες για νέα παράταση της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, τις οποίες η ΔΕΗ διέψευδε ως χθες το βράδυ.Σημειώνεται  ότι η κατάθεση του ενδιαφέροντος σήμερα γίνεται ηλεκτρονικά και οι υποψήφιοι θα πρέπει ως τις 26 Φεβρουαρίου να προσκομίσουν και όλα τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.