Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απομείωση διατομών καθ΄ ύψος


 
Iraklis Cholevas

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδερφοι. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο άρθρο των κανονισμών ή κάποιο εμπειρικό στάνταρ για την απομείωση των διατομών υποστυλωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος καθυψος. Παράδειγμα: έχω ένα τοιχίο σκυροδέματος που διατρέχει δύο ορόφους με μήκος 1.2 m και μπορώ να το βγάλω στον τρίτο όροφο μόνο κατά το 0.30 m σε μήκος λόγω ιδεατού στερεού. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν συνιστάται η απομείωση διατομών καθ΄ ύψος, αλλά αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο μελέτησέ το για να βγάλεις το ακραίο υποστύλωμα του τοιχίου. Η στατική  μελέτη θα δείξει τελικά αν όλοι οι έλεγχοι ικανοποιούνται.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας.

Υπάρχει μόνο η διάταξη για την μείωση τοιχωμάτων καθ'ύψος που συμμετέχουν στην επάρκεια τοιχωμάτων αλλά δεν σε αφορά γιατί μιλάμε για μικρά τοιχεία (1,20).

Απλά η μείωση διατομής σου δημιουργεί μη κανονικότητα σε τομή που έχει συνέπειες στο q που θα λάβεις.  Κατασκευαστικά δεν είναι τρομερό το 1,20 να γίνει 0,30. Υπάρχουν πολύ χειρότερα από αυτό.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Αν τελικώς απομειωθεί το τοιχείο καθ'υψος, και τονίζω το αν...., να ληφθεί υπόψη ότι αν το υποκείμενο τοιχείο έχει πάχος 25cm τότε το "κρυφοκολωνάκι" στα άκρα του έχει min πλάτος 1,5*25=37,5cm, άρα η λύση του να απομείνει στοιχείο πλάτους 30cm δεν είναι καταρχήν "βιώσιμη"...Θέλω να πω ότι πρέπει να δωθεί από τώρα ιδιαίτερα προσοχή στο "τί και ποιοι" οπλισμοί από το τοιχείο θα συνεχίσουν επάνω. Ψάχνω πάντως από χτες να βρω ένα βιντεάκι στο youtube που έδειχνε (νομίζω από Αμερική) live από σεισμό πώς αποκρίθηκε ο ανώτατος όροφος που ήταν ρετιρέ εν σχέση με τον υποκείμενο, και τελικώς κατέρρευσε, σε πολυώροφο κτίσμα από σκυρόδεμα. Δεν το λέω για να τρομάξω κανέναν, απλά ήταν εντυπωσιακό το πόσο εύκαμπτος ήταν ο ανώτατος όροφος σε σχέση με τους υποκείμενους και το πώς συμπεριφέρθηκε. Αν το βρω θα το βάλω. 

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τόσο δύσκολο είναι να μποτιλιάρει 7,5εκ ή να βάλει δύο αναμονές παραπάνω από κάτω ?! Εδώ γεμίζουν φυτευτά στα ρετιρέ τι συζητάμε ?

Link to comment
Share on other sites

Μπουκαλιασμα σε Φ20 και Φ18 κατά 7,5εκ δεν γίνεται.Και ακόμη κι αν γίνει , με τα χίλια ζόρια , είναι τέτοιες οι τάσεις στην αντυγα του σιδήρου που πρακτικά δεν θα δουλευει, δεν είναι λάθος οι κανονισμοί που βάζουν όρια. Τώρα αν θα το κάνει φυτευτο με γεια του με χαρά του.Η ερώτηση όμως δεν αφορά σε φυτευτο αλλά σε απομείωση διατομής.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Αυτές οι δύο αναμονες που θα μεταφέρουν το φορτίο τους ? Ή μήπως επειδή είναι μόνο "δύο" δεν θα παραλάβουν και άρα δεν θα μεταφέρουν φορτίο?

Link to comment
Share on other sites

Παρόλο που κατ' αρχάς και γω αν έκανα απομείωση θα την έκανα στις διαστάσεις του κρυφοϋποστυλώματος (βολεύει από όλες τις απόψεις), σε περίπτωση μικρότερης διάστασης τα σίδερα που λέει ο @nik θα μεταφέρουν τις δυνάμεις στο σκυρόδεμα, όπου δλδ τις μεταφέρουν και τα σίδερα υποστυλώματος σε πέδιλο, ακραίας δοκού σε υποστύλωμα, αγκυρίου μεταλλικού σε πέδιλο κτλ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.