Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ


vagelis1975

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι 

Δημόσιο έργο σε εξέλιξη με αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα και αρκετά μεγάλο κόστος  για την διενέργεια σωστικών ανασκαφών (άνω του 5% του προϋπολογισμού μετά την έκπτωση).Η δαπάνη της αρχαιολογίας καλύπτεται απολογιστικά(και είναι κυρίως ημερομίσθια).

Υπάρχει κάποιο ανώτερο όριο στη δαπάνη αυτή ?κάποιο ποσοστό επί του προϋπολογισμού?    

Edited by vagelis1975
Link to comment
Share on other sites

οχι δεν υπαρχει αρκει 

θα πρέπει να συννεοηθεις με την αρχαιολογία ώστε να σου βάλουν κάποιο μόνιμο υπάλληλο για να μην τον χρεώνεσαι

 

Link to comment
Share on other sites

Το όριο είναι το 15% (απρόβλεπτα-απολογιστικά), και αν αναλωθεί στις ανασκαφές, δεν θα υπάρχει υπόλοιπο για το κυρίως έργο.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι οι προθεσμίες. Έχε το από κοντά (ζήτα παρατάσεις) για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Με τα απρόβλεπτα του έργου "δεν" μπορείς να πληρώσεις απολογιστικά.

Θεωρώ ότι η δαπάνη για την αρχαιολογία θα πρέπει να έχει και μια οροφή ως προς το συνολικό της κόστος  γιατί δεν είναι το ίδιο για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 1.000.000 € να έχεις δαπάνη αρχαιολογίας περίπου 100000€ και πλέον( με αρχική πρόβλεψη 10000€) ποσοστό που ξεπερνάει το 10% του προϋπολογισμού. Αυτό δημιουργεί προβλήματα μεγάλα στο έργο και ουσιαστικά μιλάμε για αστοχία της μελέτης.

Ανεξαρτήτως αν τα χρήματα υπάρχουν για να καλύψουν την δαπάνη των σωστικών ανασκαφών το έργο πλέον ακολουθεί τους ρυθμούς της αρχαιολογίας, ουσιαστικά πλέον δεν είναι βιώσιμο σαν έργο. 

Link to comment
Share on other sites

On 13/3/2021 at 11:44 ΠΜ, vagelis1975 said:

Με τα απρόβλεπτα του έργου "δεν" μπορείς να πληρώσεις απολογιστικά.

...

Από που προκύπτει αυτό?

Η παρ. 10 του άρθρου 154 Ν 4412/16, άλλα λέει

"Κατά την εκτέλεση οποιοσδήποτε σύμβασης κατασκευής έργου πλην της περίπτωσης του Αρθ-126, ο ανάδοχος όταν του δοθεί ειδική εντολή από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει και αναγκαίες απολογιστικές εργασίες, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στο 15% της αξίας της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ και έως του κατώτατου ορίου του Αρθ-5, εφόσον επιτρέπεται κατά τα οριζόμενα στο Αρθ-132. Στο ανωτέρω ποσοστό περιλαμβάνεται σωρευτικά και η αξία των πρόσθετων επειγουσών εργασιών του Αρθ-155. ....."

Link to comment
Share on other sites

Απολογιστικές εργασίες - απρόβλεπτα - επείγουσες εργασίες είναι έννοιες τόσο κοντινές και δυσδιάκριτες, αλλά και τόσο ξεχωριστές όσον αφορά τη Νομοθεσία. χρειάζεται πλήρης και σωστή αιτιολόγηση στην Αιτιολογική Εκθεση του ΑΠΕ και εννοείται δεν προβάινουμε σε καμία ενέργεια πριν την έγκρισή του. στη θέση σου θα έκανα κ μια ερώτηση τυπική  - άτυπη στον Επίτροπο..το κρίσιμο ερώτημα: τα αρχαιολογικά ευρύματα ήταν κάτι που μπορούσε από πρίν να "προβλεφθεί" ?? πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται κηρυγμένες αρχαιολογικές ζώνες? 

Edited by gzin
Link to comment
Share on other sites

Το τι υπάρχει στο υπέδαφος, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το ανακαλύπτουμε με την πρόοδο των εργασιών. Πάντως, πριν την εκτέλεση οποιασδήποτε υπερσυμβατικής εργασίας, απαιτείται έγκριση. 

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ εν μέρει σε αυτό. αλλά και το Κράτος φαλημέντο δεν μπορεί να πληρώνει την κάθε "απρόβλεπτη" κατάσταση ειδικά αν πχ ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε απόσταση 100μ..όφειλε η Υπηρεσία να το είχε "προβλέψει" εγγράφοντας στον Αρχικό προϋπολογισμό ξεχωριστό κονδύλι απολογιστικών εργασιών.Και επειδή μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου το Κράτος φαλημέντο δεν αναγνωρίζει τίποτα μετά, πρότεινα στον συνάδελφο να κάνει χίλιες ερωτήσεις αρχικά πριν αρχίζει κ πληρώνει 8ωρα τους αρχαιολόγους και αναλόγως τον κωδικό του έργου, τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση να πάρει το οκ από Τεχνικό Συμβ, ενδεχομένως Υπουργείο Εσωτερικών κτλ εννοείται έχοντας εγκεκριμένο ΑΠΕ σε πρώτη φάση 

 

Edited by gzin
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλά έκανες.

Δεν υπάρχει συνάδελφος που να ασχολείται με τα δημόσια έργα και να μην έχει να λαμβάνει χρωστούμενα... αναγνωρισμένα και μη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.