Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λάθος εισφορές Ελ. Επαγγελματία - Αδυναμία επιλογής Ειδικής Κατηγορίας


pmpakos

Recommended Posts

Καλησπέρα.
Εκανα έναρξη στις 15/1 με ΚΑΔ Μηχανικού (7112), επιλέγοντας ως νέος μηχανικός την Ειδική Κατηγορία Εισφορών(126€). Παρόλα αυτά, πριν δύο εβδομάδες εκδόθηκε το πρώτο ειδοποιητήριο εισφορών (01/2021), στο οποίο υπολογίζονται εισφορές σαν να έχω επιλέξει την 1η Κατηγορία (210€).
Επιπλέον, έχω επιλέξει τους ΚΑΔ 72191200 (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) και 72192904 (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ). Σε σημερινή μου επίσκεψη σε υποκατάστημα ΕΦΚΑ μου είπαν ότι ενδεχομένως να προέκυψε πρόβλημα επειδή εμφανίζομαι ταυτόχρονα ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και στο ΕΦKA, αλλά δεν ήξεραν με σιγουριά. Μήπως θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε εσείς, σε περίπτωση που ξέρετε?
Μετά από επικοινωνία με διάφορους συναδέλφους, που έχουν γραφτεί με παρόμοιους ΚΑΔ και έκαναν έναρξη τον τελευταίο καιρό σαν Μηχανικοί, έμαθα ότι και σε αυτούς έχει συμβεί το ίδιο.
Γνωρίζω ότι από την Παρασκευή 5/3 έχει ανοίξει ειδική σελίδα εντός του EfkaServices που δίνεται η δυνατότητα σε νέους μηχανικούς να επιλέξουν την Ειδική Κατηγορία για να διορθωθεί το λάθος. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν δούλεψε για εμένα, καθώς το μόνο που μου εμφανίζει είναι "Δεν προκύπτει δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας.".
Πού πιστεύετε ότι έχει γίνει το λάθος?
Ευχαριστώ!
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς η διόρθωση ασφαλιστικής κατηγορίας αφορά εκείνους που έκαναν έναρξη ετεροχρονισμενα στο πρώην τσμεδε και οι υπάλληλοι δεν τους έβαλαν στην σωστή κατηγορία. Τώρα όπως τα λες νομίζω το θέμα σου προκύπτει από το γεγονός ότι για κάποιο λόγο φαίνεσαι στον ΟΑΕΕ. Η επιλογή της ειδικής κατηγορίας μπορεί να  γίνει μόνο από αυτούς που ασφαλιζονται στον ΕΦΚΑ πρώτη φορά. Οπότε μήπως είχες ασφαλίστει παλαιότερα?? Επίσης φαντάζομαι έχεις την δήλωση απογραφής που φαίνεται η κατηγορία, οι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ δεν στο διόρθωσαν με βάση αυτή?? 

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το τελευταίο, σωστά, φαίνεται η επιλογή της Ειδικής Κατηγορίας απο μεριάς μου, και το είδε και η υπάλληλος του ΕΦΚΑ μέσα στο σύστημα ότι όντως έχω επιλέξει την Ειδική. Παρ όλα αυτά, οι εισφορές που έχω να πληρώσω είναι υπολογισμένες με βάση την 1η κατηγορία, και δεν μπορούσε να το ερμηνεύσει κάπως. Έστειλα μέιλ και στο [email protected],  έχετε να προτείνετε κάτι άλλο?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα επαιρνα και το 1555, ο εφκα χειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα. Γενικά πιστεύω ότι είτε φαίνεσαι ότι έχεις παράλληλη ασφάλιση είτε ότι έχεις ξανακάνει έναρξη οπότε αυτομάτως το σύστημα δεν σου δινει το δικαίωμα επιλογής ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας. 

Link to comment
Share on other sites

Έναρξη σίγουρα δεν έχω ξανακάνει, οπότε κάτι πρέπει να έχει γίνει λάθος που έχω συνδυάσει τους ΚΑΔ αυτούς, και να εμφανίζομαι με αυτήν την παράλληλη ασφάλιση λόγω αυτού. Όπως και να χει, ευχαριστώ για τη βοήθεια, θα απευθυνθώ στο 1555! Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως ήσουν ασφαλισμένος στον ΤΣΜΕΔΕ προ 1/1/2017 και με την αλλαγή σε ΕΦΚΑ σε είχε θεωρήσει ως μη μισθωτό μηχανικό; Σε τέτοια περίπτωση θα είχες ειδοποιητήρια μη μισθωτού από 2017 και μετά σε ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά εντυπωσιάζομαι που έκανες έναρξη 15/1 και εμφανίστηκες με τη μία στον ΕΦΚΑ, εμένα και πολλούς συναδέλφους μας πήρε περίπου 1 χρόνο. Πλήρωσα 1η  κατηγορία για όλο το 2020 ενώ έπρεπε να χω μπει στην Ειδική. Τώρα είδα μήνυμα στην πλατφόρμα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Εισφορές, που έχουν εξοφληθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα επανυπολογιστούν με βάση την κατηγορία επιλογής σας (Ειδική), και εφόσον προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο θα συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές."

Πολύ θετικό, αυτό μένει να το δούμε, γιατί όλη αυτή η ιστορία τον τελευταίο χρόνο ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα.

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, pmpakos said:

Θα μπορούσες να μου πεις σε ποια πλατφορμα αναφερεσαι? Σου έστειλαν προσωπικό μήνυμα εννοείς?

Την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ εννοώ, ήρθε προσωπικό μήνυμα που προφανώς αποστέλλεται μαζικά σε όσους αφορά η διευθέτηση της ειδικης ασφαλιστικής κατηγορίας. Δες μήπως σου εμφανίζεται αυτή η επιλογή:

1433003387_.png.3897aab470ed04408c88cd5f07072305.png.7c08237642b7fc00667c3e60e6e8493e.png

Edited by anasgeor
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.