Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάτασταση λεβητών αερίου για Κεντρική Θέρμανση


pleian

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, σας παραθέτω έναν τεχνικό προβληματισμό:

Σε τριόροφη πολυκατοικία (ισόγειο + 3) 4 διαμερισμάτων, πρόκειται να γίνει αντικατάσταση του λέβητα από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

Ο υπάρχων λέβητας 60.000kcal/h (70kW) είναι σε χώρο κάτω από κλιμακοστάσιο.

Λόγω αδυναμίας κατασκευής χώρου λεβητοστασίου, που απαιτεί ο Κανονισμός Αερίου, προτείνω να μελετήσω την τοποθέτηση δύο λεβητών αερίου συμπύκνωσης 35kW έκαστος αλλά όχι ως συστοιχία.

Στο ακάλυπτο ισόγειο χώρο (που είναι κοινόχρηστος) να τοποθετηθεί ο ένας λέβητας και ο άλλος λέβητας σε εξωτερικό τοίχο της απόληξης του δώματος.

Η υφιστάμενη κεντρική στήλη είναι σταθερής διατομής (ευτυχώς) από το ισόγειο έως τον 3ο (θα πρέπει να γίνει προέκταση προς το δώμα).

Τα διαμερίσματα έχουν αυτονομία με μονοσωλήνιο και ηλεκτροβάνες.

Ένα πρόχειρο σχέδιο της εγκατάστασης όπως την φαντάζομαι είναι το συνημμένο αρχείο.

Ρίξτε μια ματιά και αναμένω σχόλια και παρατηρήσεις.

IMG_9187.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, ο κανονισμός του αερίου και για λέβητες < 50KW, απαιτεί οι χώροι του λεβητοστασίου να ικανοποιούν (επι το πλείστον) τις απαιτήσεις του λεβητοστασίου για > 50 KW και πιθανόν να σου απορρίψουν τις θέσεις που έχεις επιλέξει να τους τοποθετήσει.

Για το σκαρίφημα που έχεις κάνει:

α) Βλέπω οτι έχεις ένα κυκλοφορητή (κάτω λέβητα), όταν όμως θα δουλεύει ο πάνω λέβητας, πως θα θα κυκλοφορεί το νερό? Μήπως θα δίνει εντολή στον ίδιο κυκλοφορητή του ισογείου?

β) Σε περίπτωση ταυτόχρονης λειτουργίας και των 2 λεβήτων με 2 κυκλοφορητές (αφού έχουν ενσωματωμένο κυκλοφορητή κάθε λέβητας), θεωρώ οτι θα υπάρχει έντονη τυρβώδης κυκλοφορία νερού στο δίκτυο διανομής (θόρυβο στις κεντρικές στήλες), απο την αντιρροή του νερού (κάπου στη μέση του δικτύου διανομής και ανάλογα τον αριθμό ζήτησης θέρμανσης των διαμερισμάτων).

 

1) Μία πρόταση, είναι κόψιμο και τάπωμα των κεντρικών σωλήνων στο τέλος του 1ου ορόφου (που εξυπηρετεί τα διαμερίσματα στο ισόγειο και 1ο όροφο) και ο επάνω λέβητας να εξυπηρετεί το 2ο και 3ο όροφο (έτσι όπως το έχεις σχεδιάσει)

2) Μια άλλη, οι σωλήνες προσαγωγής-επιστροφής του επάνω λέβητα, να κατέβουν μέχρι το κολεκτέρ του ισογείου και να κουμπώσουν στους αντίστοιχους σωλήνες (αλλά πιστεύω θα είναι μανούρα όλο αυτό το εγχείρημα).

3) Μια άλλη είναι, οι 2 λέβητες να τοποθετηθούν στο εξωτερικό τοίχο του δώματος (αλλά θα είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και αυτό ισχύει και στη 1 πρόταση με το λέβητα του δώματος).

Αν δεν έχω κατανοήσει σωστά το διάγραμμα, πιθανόν να μην κάνει καμία απο τις προτάσεις...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.