Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Aποστάσεις οικοδομών από εθνικές - επαρχιακές - κύριες κοινοτικές οδούς


Recommended Posts

20 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Το μήκος προσώπου επηρεάζει τις πλάγιες αποστάσεις ενώ το βάθος την οπίσθια απόσταση. Σε παρόδιο γήπεδο προ 62 (Ε>750 τμ ελάχιστο πρόσωπο 10 μ και ελάχιστο βάθος 15μ) για να έχει την απόσταση των 2,5 μ στην πλάγια απόσταση θα έπρεπε να έχει μήκος προσώπου μέχρι και 20 μ. Αν το μήκος προσώπου ήταν από 20 μέχρι και 45, τότε θα πήγαινε στα 5 μ και με πάνω από 45 μ θα πήγαινε στα 15 μ (κάτι που από οτι φαίνεται από το τοπογραφικό του συναδέλφου ισχύει και γι αυτό βλέπεις πλάγια απόσταση 15 μ). Για περισσότερες λεπτομέρειες σε παραπέμπω στην εγκ. 104/86.

Κατάλαβα τι με μπέρδεψε. Είχα προσέξει το παράδειγμα της εγκυκλίου του 86 αλλά προσπαθούσα να καταλάβω πώς στην υποθετική περίπτωση που έχω μόνο το ΠΔ του 85 μπροστά μου θα κατέληγα στο ίδιο συμπέρασμα με την εγκύκλιο.

Δεν υπολόγισα ότι όταν π.χ. το ΠΔ/85.άρ.1.2.β).ββ) αναφέρει"υφίστανται το ~1964" τότε συμπεριλαμβάνει και όλα τα παλαιότερα.

Edited by curzondax
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για τακτοποίηση αυθαιρέτου, στις διατάξεις του Άρθρου 89 παρ.2β περί ασφάλειας περιλαμβάνονται και διάστρωση ακαλύπτου χώρου; Επίσης,  καγκελοπεριφράξεις ή συρματοπεριφράξεις με τα γειτονικά εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές; Επίσης, όταν λέει "εξαιρούνται αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε κτίρια για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη από τα οριζόμενα απόσταση στην παρούσα περίπτωση",

τι εννοούμε "χορηγηθεί νομίμως", όλες οι άδειες νομίμως δεν εκδίδονται; Από ό,τι κατάλαβα, όσες άδειες έχουν εκδοθεί, ή όσες αυθαίρετες καρασκευές έχουν εγκατασταθεί αποδεδειγμένα μέχρι την έναρξη ισχύος του  Π.Δ 209/98 δεν εξετάζουμε τις αποστάσεις από τον άξονα ή το όριο της οδού, σωστά; 

Το Π.Δ. 209/98 αναφέρεται αποκλειστικά σε ΚΤΙΡΙΑ, και δεν κάνει αναφορά σε περιφράξεις, πεζούλια, ζαρτινιέρες ή οτιδήποτε άλλο. Επομένως, εμείς εξετάζουμε αποκλειστικά τα κτίρια και όσα αναφέρονται στο άρθρο 17 παρ.7 του ΝΟΚ;  Σωστά; Τέλος, στο άρθρο 2 παρ.4 του Π.Δ.209/98 αναφέρεται πως οι διατάξεις τις παρ.2 δεν ισχύουν για οικισμούς παραδοσιακούς, για τμήματα οικισμών που είναι παραδοσιακά και για ιστορικά κέντρα πόλεων; Συνεπώς, σε παραδοσιακό οικισμό με πρόσωπο σε εθνική οδό όταν έχουμε τακτοποίηση δεν εξετάζουμε τις αποστάσεις;

Link to comment
Share on other sites

Οι υποχρεωτικές αποστάσεις έχουν αλλάξει (κατά καιρούς). Νομίμως εκδοθείσα άδεια είναι αυτή, για την οποία τηρήθηκαν τα ισχύοντα κατά το χρόνο έκδοσης

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, tetris said:

Οι υποχρεωτικές αποστάσεις έχουν αλλάξει (κατά καιρούς). Νομίμως εκδοθείσα άδεια είναι αυτή, για την οποία τηρήθηκαν τα ισχύοντα κατά το χρόνο έκδοσης

Υπάρχουν κάπου οι προ του 1998 ισχύουσες αποστάσεις; 

Link to comment
Share on other sites

Σε εντός οικισμού τμήματα, ίσχυε η διαμορφωμένη οικοδ. γραμμή

εδιτ

πριν το 98 ίσχυε το ΠΔ 347/90 (ΦΕΚ 146Α/93)

και πριν από αυτό

-  ΒΔ/26-8-36 και ΒΔ/8-9-36 (ΦΕΚ-392) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα. 

- Το Αρθ-1 του ΒΔ/23-10-59 και ΒΔ/14-11-59 (ΦΕΚ-252) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα

 

Edited by tetris
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

καλησπέρα το εξης θέμα:

Exω ιδιοκτησία εκτός σχεδίου (εναντι του σχεδίου στο όριο αυτού-αρθρο 8 νοκ π 2) . 

Ο δρόμος που έχω πρόσωπο είνα Β εθνικό δίκτυο. Το ρυμοτομικό ειναι του 1933.

Η γραμμή δόμησης (απόσταση από όριο ή άξονα εθνικης οδού) ποσο είναι και απο ποια νομοθεσια προκύπτει ?

Προφανώς δεν ειναι 45μ απο τον αξονα της εθνικής. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εκτιμώ ότι η παρ. 2 άρθρου 8 του ΝΟΚ είναι σχετική με το ερώτημά σου. Διάβασε αναλυτικά το άρθρο 8 γιατί έχει πολλές υποπεριπτώσεις και εσύ γνωρίζεις έχοντας το τοπογραφικό σε ποια περίπτωση υπάγεσαι.

2. Όταν στα ακραία σημεία των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, προβλέπεται η ύπαρξη δρόμου και απέναντι από τα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, προβλέπονται ρυμοτομικές γραμμές, η δόμηση των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο στο δρόμο αυτόν, γίνεται με βάση το πλάτος του, όπως προβλέπεται από το σχέδιο μέχρι την απέναντι ρυμοτομική γραμμή. Αν απέναντι από τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στα ακραία σημεία του ρυμοτομικού σχεδίου, που έχει εγκριθεί, μέχρι τις 13-3-83, προβλέπεται οικοδομική γραμμή, χωρίς να ανήκει σε ΟΤ με την έννοια της παρ.49 του Αρθ-2 του νόμου αυτού ή της παραπάνω παρ.1, οι ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο στη γραμμή αυτή, εφόσον έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη δημοσίευση του "Ν-1577/85 (ΓΟΚ)" (*), είναι οικοδομήσιμες μόνο κατά το τμήμα τους, το οποίο έχει επιφάνεια, που αντιστοιχεί στις ελάχιστες απαιτούμενες για το εμβαδόν και το πρόσωπο διαστάσεις αρτιότητας, οι οποίες προβλέπονται από τις πολεοδομικές διατάξεις, που ισχύουν για το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο. Οι ιδιοκτησίες αυτές οικοδομούνται μόνο κατά το παραπάνω τμήμα τους, σύμφωνα με τους όρους δόμησης, που ισχύουν για το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο, με τον περιορισμό ότι ο συντελεστής δόμησης δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος από τα οριζόμενα στο Αρθ-6 του Ν-1337/83, όπως ισχύει. 

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά το άρθρο 8  , ναι ειμαι στην παραγραφο 2. Το θεμα ειναι με τις αποστάσεις τι ισχύει και απο που προκύπτουν. Ουσιαστικά ψάχνω να βρω τι ισχύει με τις αποστάσεις που πρέπει να τηρηθουν απο β εθνικό δίκτυο , σε περιοχή εντος εγκεριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

Στο πδ διαταγμα του 209/ 1998 ,αρθρο 2 παραγραφος 2 , αναφερετε σε περιπτωσεις "περιοχές μέσα στα όρια οικισμών προϋφισταμένων του 1923, χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή μέσα στα όρια οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων οριοθετημένων σύμφωνα με το από 24-4-85 Π.Δ. (ΦΕΚ181/Δ/85) όπως ισχύει".

Απο οτι καταλαβαίνω , εντος εγκεριμένου σχεδιου πολεως, ειναι αλλη περίπτωση.

Δεκτη καλθε βοήθεια.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.