Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Aποστάσεις οικοδομών από εθνικές - επαρχιακές - κύριες κοινοτικές οδούς


Recommended Posts

Ναι στο πρώτο.Το δεύτερο δεν το καταλαβαίνω.Γιατί μπερδεύεις το όριο απαλλοτρίωσης με 15 και 7,5 μ?

Link to comment
Share on other sites

σε περιπτωση εκτος σχεδιου, γηπεδου 4.2 στρεμματων αρτιο κατα παρεκκλιση σε περιοχη natura, ισχυει το π.δ. 209/98 για την ελαχιστη αποσταση των κτιριων απο πρωτευον επαρχιακο δικτυο (20μ απο αξονα), κ τριτευον δικτυο (30μ απο αξονα)???

κ για το οριο απαλλοτριωσης ουσιαστικα ειμαι 15μ ? κ 7.5μ αν προυπαρχει το οικοπεδο του 81,σε ειδικες περιπτωσεις?

 

Στο ΠΔ 209/98 ορίζεται τριτεύον εθνικό δίκτυο (όχι τριτεύον επαρχιακό) με αποστάσεις των 30 μ.από άξονα οδού όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ.δ.

Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στην παρ.5βα αρθρ. 1 ΠΔ 24-5-85 σύμφωνα με την οποία γήπεδο που προυφίσταται τις 15-5-81 με ελάχιστο εμβαδό 4000 τμ και δύναται οι πλάγιες αποστάσεις να μειωθούν από 15 μ σε 7.5 μ, όταν τηρουμένης της απόστασης των 15 μ., δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση.Το μέγιστο πλάτος στη περίπτωση αυτή δεν θα ξεπερνά τα 10 μ.

Link to comment
Share on other sites

και κατι off topic ,στις περιοχες natura σε εκτος σχεδιου,δεν επιτρεπονται οι παρεκκλισεις του ΦΕΚ 270Δ/85?συμφωνα με το αρθρο 9 παρ 2α του ν 3937/2011 που λεει ..... οπως ισχυει της παρ 1 του αρθρου 1 του π.δ. 24-31/5/1985 φεκ 270Δ.Δηλαδη οι παρεκκλισεις του φεκ 270Δ καταργουνται σε περιοχες natura?

 

σε εγγραφη μου αντιστοιχη ερωτηση στην πολεοδομια, μου απαντησαν ......... οτι η δημοσιευση του 3937/2011 και η καταργηση των παρεκκλισεων των γηπεδων εντος περιοχης του δικτυου natura 2000 ,ως προς της αρτιοτητες εχει αμεση επιδραση και τις παρεκκλισεις των αποστασεων,απο τις ομορες ιδιοκτησιες.....

 

ουσιαστικα μου ειπαν οτι καταργηθηκαν οι παρεκκλισεις του ΦΕΚ 270Δ....

συγνωμη για το off topic ερωτημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Η νατουρα έχει επηρεάσει μόνο τα ορια Αρτιοτητας . Καταργήθηκαν όλες οι παρεκκλισεις αρτιοτητας για κάτω απο 4 στρέμματα και ο κανόνας πλέον είναι τα 10 στρέμματα . Δεν καταργήθηκαν ΟΛΕΣ οι παρεκκλισεις . Καταργήθηκαν οι παρεκκλισεις Αρτιοτητας και μόνο . Τα 4 στρέμματα είναι μόνη επιτρεπτή παρέκκλιση αρτιοτητας και μόνο για αγροτεμάχια που υπήρχαν ή είχαν κοπεί πριν τη δημοσίευση του νόμου. Όσον αφορά την οικοδομησιμοτητα στο κείμενο του νόμου αναφέρεται με σαφήνεια οτι : "Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις."

 

Που σημαίνει οτι αν ένα γήπεδο πριν τη δημοσίευση του νομου ήταν άρτιο και οικοδομησιμο και είχε εμβαδόν τουλάχιστον 4 στρέμματα , αυτο εξακολουθεί να είναι άρτιο και οικοδομησιμο . Και για να καταλήξω , αν πριν τη δημοσίευση της νατουρα ένα γήπεδο ήταν οικοδομησιμο με την παρέκκλιση των 7.5 μετρων απο τα ορια του , αυτο εξακολουθεί να είναι οικοδομησιμο και μετά τη νατουρα .

 

Τώρα, για τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν μετα τη δημοσίευση του 3937/11 εννοείται πως δεν ισχύουν αυτές οι παρεκκλισεις . Μάλιστα η παρέκκλιση για τη μείωση των πλαγιων αποστάσεων στα 7.5 μετρα ισχύει μονο για γήπεδα που προϋπήρχαν του έτους 1981 όπως αναφέρει το 270δ/85 .

 

Πιθανότατα λοιπόν η Πολεοδομια απάντησε Πως δεν ισχύει η παρέκκλιση της μείωσης των πλαγίων αποστάσεων διότι το γήπεδο δεν προυφισταται του 1981 . Διότι αν δεν ισχύει αυτή η απαραίτητα προϋπόθεση το γήπεδο είναι άρτιο κατα παρέκκλιση και μη οικοδομησιμο .

Edited by subrosaval
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

για την αποσταση ασφαλειας του κτιριου απο τον αξονα επαρχιακου δικτυου (δευτερευοντος συγκεκριμενα), τα οσα αναφερει το διάταγμα για εντός οικισμού, ισχύουν και για εντός ζώνης 500 μέτρων του οικισμού??? (φοβαμαι πως όχι αλλά ρωτάω)

επίσης το διάταγμα του 1959 αναφέρει ότι σε κατοικημένες περιοχές, ο Νομάρχης καθορίζει τα όρια της κατοικημένης περιοχής πέρα των οποίων εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις, μια τέτοια απόφαση εφόσον υπάρχει, που πρέπει να την αναζητήσω.

Τα ρωτάω όλα αυτά με αφορμή ένα αυθαίρετο κτίριο, εντός ζώνης οικισμού προ 23, το οποίο απέχει από το δευτερεύων επαρχιακό δίκτυο 10 μέτρα από τον άξονα, αντί για 15 μ που ορίζουν οι διατάξεις

Link to comment
Share on other sites

Η ζώνη των 500 μ. από τα περιμετρικά όρια οικισμών προυφιστάμενων του 1923 είναι περιοχή εκτός οικισμού, όπου κατά παρέκκλιση δίνεται αρτιότητα με ελάχιστο εμβαδό 2.000 τμ και με απαίτηση το γήπεδο να προυφίσταται ως έχει σήμερα πριν την 24-4-1977. Άρα, οι αποστάσεις που ορίζονται από το ΠΔ 209/98 για δευτερεύουσα επαρχιακή οδό θα είναι 15 μ. από τον άξονα.

Ο αποδεδειγμένος χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου ποιος είναι? Αν έχεις αποδείξεις γι αυτό, τότε αναζήτησε τις αντίστοιχες διατάξεις περι ασφάλειας της υπεραστικής συγκοινωνίας της τότε εποχής μήπως αυτές ήταν ευμενέστερες και μπορέις να το εντάξεις στον 4014.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση, το κτίριο προϋπάρχει του 1980, οι διατάξεις όμως πριν το ΠΔ 209/98 αναφέρουν 20 μέτρα από τον άξονα...

Link to comment
Share on other sites

αναζήτησε επίσης και τον αποδεδειγμένο χρόνο χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης επαρχιακής οδού, ώστε να είσαι σίγουρος αν την αποδεδειγμένη ημερομηνία κατασκευής του αυθαιρέτου, η οδός πράγματι είχε χαρακτηριστεί ως επαρχιακή.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

οικοπεδο εντος οριων οικισμου κάτω των 2.000 κατοίκων,εμβαδού 362 τ.μ. με προσωπο σε βασικο εθνικό οδικο δικτυο το οποίο έχει κ service roads. το κομμάτι που είναι μπροστά στο δρόμο είναι απαλλοτριωμένο δις,(μια φορα για την εθνική οδο κ μια για την διέλευση ενός αγωγού). Η απόσταση που πρεπει να αφησω απο το κτιριο μου είναι 6μ. από το όριο της service road ή ΚΑΙ 20μ. από τον άξονα της οδού??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.