Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου παίρνουν οι βεβαιώσεις μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Από Ιούλιο υποχρεωτική η εφαρμογή του νέου θεσμού με νέα ρύθμιση του υπουργείου.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα επεκτείνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ισχύ των βεβαιώσεων των μηχανικών που πιστοποιούν την ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταγαράς.

Πρόκειται για τη βεβαίωση που επιτρέπει τη διενέργεια μεταβιβάσεων ή άλλους είδους συναλλαγών και αποτελεί ένα μέρος από τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν από τους πολίτες για να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που είναι σε λειτουργία από αρχές Φεβρουαρίου.

Η ισχύς των βεβαιώσεων είχε παραταθεί προς διευκόλυνση των πολιτών, αρχές του έτους για δυο μήνες και λήγει στις 31 Μαρτίου, ώστε από την 1 Απριλίου να γίνει υποχρεωτική για τα ακίνητα η ταυτότητα του κτιρίου.
Για το προαναφερόμενο διάστημα (έως 31 Μαρτίου) όσοι είχαν αυτοψίες μηχανικών που είχαν διενεργηθεί μέχρι τι 31 Ιανουαρίου μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές δίχως να χρειάζεται να μπουν στην ηλεκτρονική ταυτότητα.

Ωστόσο η επιδείνωση της πανδημίας και οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στις μετακινήσεις και στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών (από Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολόγιο, πολεοδομίες κ.α), έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εδώ και ένα δίμηνο ζητούν παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ, σε πρόσφατη επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, επαναλάμβανε τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εφαρμογή του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα εφιάλτη στις συναλλαγές των ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούσε να επιτραπεί η επέκταση ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές των ακινήτων.
Επιπλέον, να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, αλλά και να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Το ΥΠΕΝ με κίνδυνο να υπάρξουν αποκλίσεις στα στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ του χρόνου της έκδοσης της βεβαίωσης και μιας μεταβίβασης ακινήτου (π.χ νέες αυθαιρεσίες) που πλέον θα είναι πέντε μήνες, αποφάσισε να ενδώσει στα αιτήματα των ιδιοκτητών και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που καταγράφει όλα τα στοιχεία ενός ακινήτου και τις μεταβολές από την κατασκευή του έως το τέλος της ζωής του.

Είναι δε το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 77
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και μετά θα κλαφτούν η ΠΟΜΙΔΑ και οι συμβολαιογράφοι και θα πάρει παράταση μέχρι τέλος 2021 ... και μετά νέα παράταση μέχρι Ιούνιος 2022 και παράταση της παράτασης ω παράταση ... μήπως να πάει στη διαδικασία των πέναλτι;;; ή στη διαδικασία του χρυσού γκολ;;; γιατί η χώρα αυτή μόνο με μπάχαλο "δουλεύει"!!! Ποδοσφαιρική Λύση είναι η καλύτερη!!!

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά η ηλεκτρονική ταυτότητα με τη μορφή που παρουσιάστηκε δεν γινόταν να εφαρμοστεί. Ήταν σίγουρη η παράταση.

Δεν έχω καταλάβει όμως: Οι βεβαιώσεις με ημερομηνία αυτοψίας 31/1 θα ισχύουν μέχρι 30/6 η θα έχουν δίμηνη ισχύ;

Αν βάλω ημερομηνία αυτοψίας σημερινή μου εκδίδει το σύστημα βεβαίωση δίμηνη χωρίς να απαιτεί ηλεκτρονική ταυτότητα;

Link to comment
Share on other sites

46 λεπτά πριν, ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. said:

Δεν έχω καταλάβει όμως: Οι βεβαιώσεις με ημερομηνία αυτοψίας 31/1 θα ισχύουν μέχρι 30/6 η θα έχουν δίμηνη ισχύ;

Νομίζω ότι θα έχουν κανονικά 2μηνη. Αρκετά μπερδέματα έχουμε ήδη.

Link to comment
Share on other sites

Ξαναρωτάω γιατί δεν έχω προσπαθήσει να εκδώσω βεβαίωση με σημερινή ημερομηνία. Με σημερινή ημερομηνία αυτοψίας, το σύστημα του Ν4495 εκδίδει δίμηνη βεβαίωση χωρίς να απαιτεί ηλεκτρονική ταυτότητα;

Link to comment
Share on other sites

το σύστημα μια χαρά εκδίδει βεβαιώσεις με ότι ημερομηνία και να του βάλεις. Η εγκυρότητα τους είναι το θέμα. Προς το παρόν ισχύει η αυτοψία μέχρι 31/1/2021 για να τη δεχτούν οι συμ/φοι. Μόλις βγει η υπουργάρα και ανακοινώσει επίσημα κάτι άλλο θα γνωρίζουμε τι γίνεται (πιθανότερο ημερομηνία αυτοψίας 30/4)

Link to comment
Share on other sites

"σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες"

πότε οι ασφαλείς θα γίνουν βέβαιες σε εγκύκλιο, φεκ κλπ? 

Δηλαδή αν πάρω 'τώρα ένα συμβ. τηλέφωνο θα μου πει ότι πήρε παράταση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.