Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ποιοι επαγγελματίες αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές


Engineer

Recommended Posts

Γιατροί, Δικηγόροι, υπηρεσίες επισκευής ακινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, υπηρεσίες εκπαίδευσης και ψυχαγωγία αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτές οι κατηγορίες είναι στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής και δεν απουσιάζουν ποτέ από τις ανακοινώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών όταν εντοπίζονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής και μάλιστα μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2015-2017, το μερίδιο των υπηρεσιών στις πληρωμές με κάρτα παραμένει δυσανάλογα   μικρό   σε   σχέση   με   τα αγαθά. Ειδικότερα, ενώ οι υπηρεσίες έχουν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επισκευές, ενώ παρά την πρόοδο που σημειώθηκε υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση. 

Ωστόσο, και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται στους παραπάνω κλάδους. Είτε μέσω κινήτρων, είτε μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων. Στη σχετική μελέτη τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα στη μελέτη τονίζεται ότι κατά τη θέσπιση του νόμου του 2019 (όπου προβλέπεται η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος) δεν δόθηκε έμφαση σε θετικά κίνητρα ή πρόσθετα μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους. Τα μέτρα που προτείνει το ΙΟΒΕ κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Στους καταναλωτές αλλά και στους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα: 

Κίνητρα για καταναλωτές 

* Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές 
* Έκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους 
* Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα

Κίνητρα για επαγγελματικές ομάδες

* Λοταρία για αυτοαπασχολούμενους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των Ηλεκτρονικών Μέσω Πληρωμής (ΗΜΠ)
* Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ τόσο σε σχέση με το επίπεδο χρήσης όσο και με την ετήσια αύξησή τους 
* Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

όταν παρακαλάς τον Πελάτη να του κόψεις παραστατικό και δεν θέλει να πληρώσει ΦΠΑ ,
δεν έχει κανένα κίνητρο ο τελικός καταναλωτής για να πληρώνει το ΦΠΑ ,
και την πληρώνουν οι επιτηδευματίες , που αν θέλουν να είναι φορολογικά σωστοί πρέπει να το βάλουν από την τσέπη τους το ΦΠΑ.

Το φορολογικό σύστημα φταίει για το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος , η απόκρυψη εισοδημάτων είναι ένα μέρος του προβλήματος , αλλά αφορά αυτούς με υψηλά εισοδήματα μόνο.

Edited by manos_ir
Link to comment
Share on other sites

Στους μηχανικούς με επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν την φοροδιαφυγή και να ανέβει κατακόρυφα η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

Τώρα λες την νόμιμη και ο πελάτης εξαφανίζεται. Θα πάει σε αυτόν που που θα του κάνει 90% έκπτωση και θα κόψει απόδειξη για το 1% (και πολύ λέω),  θα του προσφέρει υπηρεσία ποιότητας παρακμιακού μπακάλικου με την ελπίδα να μην πάρει χαμπάρι ο πελάτης και να μην τύχη σε κάποιον σοβαρό έλεγχο.

Γνωρίζει βέβαια πως σωστή δουλειά με αυτή την τιμή δεν γίνεται, αλλά κάποια στιγμή θα βγεί στην σύνταξη και θα πάρει άφεση αμαρτιών

Link to comment
Share on other sites

On 25/3/2021 at 11:29 ΠΜ, maneni said:

δεν είναι στο χέρι του αν θα πληρώσει ή όχι το ΦΠΑ.

Με λέμε ότι θέλουμε....

είναι στο χέρι του να παει στον δίπλα που θα το κόψει το 10% της αμοιβής μόνο παραστατικό, και δεν θα του χρεώσει καθόλου ΦΠΑ...
η αγορά το λέει...

Link to comment
Share on other sites

Επειδή αποφεύγουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυτό σημαίνει ότι φοροδιαφευγουμε δηλαδή;

Όσο για τα προτεινόμενα μέτρα, να προτείνουμε και εμείς-εγω κάτι. Ας μειώσουν τους φόρους, ας μειώσουν πχ τον ΦΠΑ.

Τέλος, μπορεί το υπουργείο και καλά να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά η φορολογία είναι πρώτα στο Θεό (το δόγμα αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας κλέβεις άρα και σε φορολογω περισσότερο), οι εισφορές επίσης στο Θεό ενω επιχορηγήσεις και τα επιδόματα στο μηδέν.
Οπότε ας μην πουλάνε τρέλα.

Link to comment
Share on other sites

Και τους φόρους να μειώσουν, ακόμα και αυτό το λίγο θα κοιτάξουν όσοι μπορούν να το γλιτώσουν. Για να μην εφαρμόζουν τη θεωρία της βελτιστοποίησης, μάλλον ξέρουν ότι δεν ισχύει. Ο φόρος θα πρέπει να είναι μηδενικός για να αποτελέσει κίνητρο..

Ειδικά τώρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κακώς το άρθρο καταλογίζει στους επαγγελματίες ότι αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, γιατί συνήθως ο πελάτης είναι που αποφασίζει τον τρόπο και αυτός έχει συμφέρον να μη φανούν όλα τα έξοδα που κάνει.

 

Link to comment
Share on other sites

Γι'αυτό πλέον το κράτος δίνει επιστροφή φόρου στους ιδιοκτήτες που κάνουν ανακαίνιση ίση με το 40% του κόστους της ανακαίνισης, μη συμπεριλαμβανόμενου του κόστους των υλικών.

Άρα όποιος έχει μεγάλο εισόδημα θα απαιτεί απόδειξη για τις υπηρεσίες ανακαίνισης. Σίγουρα θα προτιμάει το 40% έκπτωση με απόδειξη παρά 24% χωρίς απόδειξη. 

Αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος οπότε δεν θα θέλουν απόδειξη, προφανώς δεν θα έχουν και μεγάλη οικονομική άνεση οπότε δεν θα είναι πελάτες για μεγάλες δουλειές.

Συμπέρασμα: Όποιος θα έχει ανοιχτά βιβλία θα παίρνει μεγάλες δουλειές, όποιος τα έχει κλείσει θα ανταγωνίζεται με τους πάντες για σκοτωμένες δουλειές.

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, sdim said:

Άρα όποιος έχει μεγάλο εισόδημα θα απαιτεί απόδειξη για τις υπηρεσίες ανακαίνισης. Σίγουρα θα προτιμάει το 40% έκπτωση με απόδειξη παρά 24% χωρίς απόδειξη. 

 

Το φορο εισοδήματος ξεχασες, οποτε πάλι δεν συμφερει..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.