Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

συναίνεση 100% συνιδιοκτητών για υπόγεια όδευση παροχετευτικού αγωγού φυσικού αερίου απο κοινόχρηστο κήπο


tzitzikas

Recommended Posts

Καλησπέρα. Εχω διαμέρισμα σε συγκρότημα 2 οικοδομών που διαθέτει κοινόχρηστο κήπο. Πριν 2 χρόνια είχα κάνει αίτηση για αυτοψία στην εταιρεία διανομής αερίου. Ειχαν έρθει τότε και για το κοινόχρηστο κήπο όπου θα οδεύσει υπόγεια ο παροχετευτικός αγωγός της εταιρείας διανομής αερίου (απο την περίφραξη ώς τον τοίχο της οικοδομής) απλά ζήτησαν μια υπεύθυνη δήλωση απο εμένα υπογεγραμμένη οτι δεν θα φυτέψω δέντρα πλησίον της υπογειας όδευσης κτλ.  Τώρα που σκέφτομαι να προχωρήσω, έτυχε να μιλήσω με συνιδιοκτήτη ο οποίος πρόσφατα έκανε αίτηση, και του ζήτησαν επιπλέον υπεύθυνη δήλωση (έτσι μου ανέφερε), απο το 100% των ιδιοκτητών της δικής μας και της διπλανής οικοδομής του συγκροτήματος μας με την οποία θα επιτρέπουν την υπόγεια όδευση στο κοινόχρηστο αυτό κήπο των 2 οικοδομών. Μου είπε οτι του ανέφεραν οτι έχει αλλάξει ο νόμος. Γνωρίζεται κάτι σχετικό? Το να εξασφαλίσω απο 2 οικοδομές υπογραφή απο 15+15 ιδιοκτήτες (δεδομένου οτι τα περισσότερα διαμερίσματα νοικιάζονται) είναι πάρα πού δύσκολο, καθώς πολλοί μπορεί να μένουν μακρυά θα ήθελα αν γνωρίζετε να μου πείτε αν όντως υπάρχει κάποια τέτοια νομοθεσία (και ποια είναι για να την μελετήσω) που να απαιτεί το 100% την υπογραφή των ιδιοκτητών για υπόγεια όδευση αγωγού φυσικού αερίου σε κοινόχρηστο κήπο. Δηλαδή αν ένας πει όχι ή δεν τον βρώ δεν θα μπορέσω να προχωρήσω? Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

72799/2004 ΜΠΡ ΑΘ (392839)

(ΑΡΧΝ 2006/103) Οριζόντια ιδιοκτησία. Κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι χώροι. Κανονισμός. Φυσικό αέριο. Υποχρέωση συγκυρίων να επιτρέπουν την εκτέλεση των εργασιών και την τοποθέτηση εγκατάστασης σε κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, προκειμένου για σύνδεση διακεκριμένης ιδιοκτησίας με δίκτυο φυσικού αερίου. Πότε κάμπτονται αντίθετες διατάξεις του Κανονισμού και πότε απαιτείται πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης. Περιστατικά. Βλ. Σημείωση Χρ. Νικολαϊδη στο ΑρχΝ.

Αυτη ειναι μια παληά αποφαση, πριν την τροποποιηση του νόμου.

Ηδη ισχυει το αρθρο 127 του ν. 4495 που έκανε πιο "ευκολη" την ολη διαδικασια.

δξ τι ακριβως εννοουσε το γειτονάς σου,  για απαιτηση του 100%,

αλλα δεν φαινεται να ισχυει αυτο απο καμμια διαταξη.

Εκτος εάν εχει γινει σύταση καθετων και θελετε να περασετε και απο τον "ακαλυπτο" της διπλανης.

Μιλας με την εταιρια την Δευτερα και σου τα λεει

 

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Επαγγελματικά ασχολούμαι με το Φ.Α. (μελέτες, επιβλέψεις) και ποτέ δεν είχα ακούσει για γραπτή συναίνεση συνιδιοκτητών για όδευση παροχετευτικής στήλης ή παροχετευτικού αγωγού σε κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής. Το 2018 που είχα κάνει την αρχική αίτηση για σύνδεση (αλλα δεν προχώρησα τότε σε σύναψη συμβολαίου), στα δικαιολογητικά που έπρεπε να προσκομίσω δεν μου ζητήθηκε γραπτώς 100% συναίνεση συνιδιοκτητών, παρα μόνο υπεύθυνη δήλωση που θα υπέγραφα εγώ.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω η συναίνεση της οικοδομής για να αυτονομηθώ (εφόσον δεν κάνω χρήση του νόμου του 2017 που μπορείς με την σχετιή διαδικασία να αποκοπείς χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών) ν ( > 501 ‰) πως ακριβώς μεταφράζεται? Απλά σε ψήφους 50%+1ψήφο ή αφορά τα χιλιοστά θέρμανσης? Δηλαδή αν η οικοδομή έχει 10 διαμερίσματα χρειάζομαι 5 ψήφους + την δική μου ψήφο ή μετράει το άθροισμα των χιλιοστών των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που υπέγραψαν υπέρ μου (μαζί με του δικού μου διαμερίσματος τα χιλιοστά) που θα είναι >501?? Νόμιζα οτι είναι τα χιλιοστά αλλά εδώ https://www.edathess.gr/uploads/file/0c79eea1d86b416db27f105d4f92a0f9/Diadikasia_autonomisis.pdf

σελ.7 και σελ.8 μιλάει για ψήφους.

Edited by tzitzikas
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, dimitris GM said:

Ηδη ισχυει το αρθρο 127 του ν. 4495 που έκανε πιο "ευκολη" την ολη διαδικασια.

αυτό το άρθρο παντως αναφέρει οτι απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία για αποσύνδεση.

Άρθρο 127.
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 420/1987, του π.δ. της 27ης Σεπτεμβρίου/ 7ης Νοεμβρίου 1985 και του ν. 4342/2015
1. Η παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 (Α΄ 187), η οποία προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3175/2003 (Α΄ 207) και τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 3661/2008 (Α΄ 89), αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου ή την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλου συστήματος θέρμανσης λαμβάνονται, εφόσον προκύπτει ότι η πιο πάνω αλλαγή βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.), με την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων του συνόλου των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, ιδίως για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, την αλλαγή εξοπλισμού, τις επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση, μεταβολή ή επέμβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, αφού ληφθούν υπόψη και τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2364/1995 (Α΄ 252).

επίσης αν αποκοπώ, υπάρχει κάποια  οικονομική υποχρέωση για συμμετοχή στην θέρμανση πετρελαίου μετά?  με βάση αυτά που διάβασα στον Νόμος 4495/2017 απαλλάσσομαι

..............................................................................

7.Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπως ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις κατά περίπτωση, και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων. Πριν από την έναρξη της εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης ο ιδιοκτήτης της αυτονομούμενης ιδιοκτησίας γνωστοποιεί στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

8.Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται με βάση τις διατάξεις της παρ. 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες. Με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.»

3. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 εφαρμόζεται και για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου ή έχει εγκατασταθεί σε αυτές αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του ίδιου π.δ/τος. Στην περίπτωση αυτή, με την αποσύνδεση δεν πρέπει να θίγεται η θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών και, περαιτέρω, πρέπει να έχει γίνει μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης στις ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου αφορά σε δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

..............................................................................

Link to comment
Share on other sites

διαβασε ολόκληρο  το αρθρο  127

εδω

https://www.michanikos.gr/files/file/1553-νόμος-44952017/

υγ

η πλειοψηφια ψηφων, των συνιδιοκτητων, παει  με τα χιλιοστα επι του οικοπεδου

επομενως 2 διαμερισματα με 501 χιλιοστα,  εχουν απολυτη πλεοιοψηφία και   υπερτερουν των υπολοιπων -εστω τριων -μικρων που εχουν 499 χιλιοστα.

Οπου  σε άλλα αρθρα [πχ. στο αρθρο 98],   μεχρι τον ν. 4759 εγραφαν "πλειοψηφια 51%", εκαναν λαθος...γιατι αυτη αντιστοιχει σε 510 χιλιοστα. Αρα τα 509 χιλιοστα δεν σχηματιζαν πλειοψηφια, ετσι οπως το εγραφαν...

Το διορθωσαν με τον 4759. Μαθαινουν σιγα σιγα...

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

ναι στο άρθρο 127 καταλαβαίνω οτι είτε αποκοπώ με πλειοψηφία 501o/oo είτε χωρίς την πλειοψηφία δεν θα έχω υποχρέωση σε θέρμανση παρα μόνο στην συντήρηση του λέβητα, εκτός αν η γενική συνέλευση αποφασίσει να μην πληρώνω ούτε αυτό.

Επίσης δεν αναφέρει κάπου οτι απαιτείται υπογραφή απο το 100% των συνιδιοκτητών για υπόγεια διέλευση παροχετευτικού αγωγού, εκτός αν προέκυψε κάποιος νέος νόμος. Αν και δεν έχει λογική αυτό, καθώς θα καθιστούσε αδύνατη την σύνδεση οικοδομών στο δίκτυο αερίου όπου 1 και μόνο ιδιοκτήτης θα αρνούνταν να υπογράψει. 

Link to comment
Share on other sites

λεει ρητα

θα γινει μελετη του μηχανικου της εταιριας για την "οδευση" και θα ανακοινωθει

θα γκρινιαξουν μερικοι.... αλλοι δεν θα νοιαστουν

τελικα θα γινει μια συζητηση και 

οπωσδηποτε

απο καπου θα περασεις.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

και κάτι ακόμα να ρωτήσω. βλέπωντας τώρα την κατάσταση κοινοχρήστων στα χιλιοστά επιβάρυνσης έχει απο κάτω τα αθροίσματα ΣΥΝ ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ: 

κοινοχ.  936,42

θερμαν. 1,02

δεν θα έπρεπε το σύνολο κάπου των χιλιοστών να βγάζει 1000?

στο έντυπο που ζητάει η ΕΔΑ με τους υπογράφοντες συνιδιοκτήτες που συμφωνούν πιά χιλιοστά μπαίνουν και στο τέλος το άθροισμα (μαζί με αυτούς που δεν υπέγραψαν-συμφώνησαν) δεν θα πρέπει να κάνει 1000? Εδώ σε αυτή την κατάσταση κοινοχρήστων που έχω, δεν βλέπω κάπου σαν άθροισμα το 1000. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα. Βλέπω τον πίνακα του προηγούμενου μηνα κοινοχρήστων. τα χιλιοστα οικοπεδου απο που θα τα βρώ σαν πίνακα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.