Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ν.4787/2021: Άρθρο 17. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου και Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας . Άρθρο 18 Παρατάσεις προθεσμιών πολεοδομικών ρυθμίσεων


Engineer

Recommended Posts

3 ώρες πριν, Didonis said:

Και θα σου έρθει η ΔΟΥ (που πάνε όλα τα συμβόλαια) και θα σου ζητάει παραστατικό πληρωμής με βάση την ημερομηνία αυτοψίας. Αν δεν το έχεις πρόστιμο 150€.

Αυτό που περιγράφω μόλις τώρα είναι από ενημέρωση συναδέρφου στην Πάτρα που έφαγε τις προηγούμενες ημέρες (με βάση αυτό) 3 Χ 150€ πρόστιμο για βεβαιώσεις που είχε δώσει.

Δεν είναι υποθετικό σενάριο αλλά γεγονός που έγινε.

 

Οπότε μίας ανικανότητας (ή ηλιθιότητας) μύρια έπονται ….

Θεωρώ πως ο συνάδερφος πρέπει να κάνει ένσταση. Στον ιδιωτικό τομέα υποχρεούσα να κόψεις παραστατικό όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες οι οποίες περογράφονται στο ιδιωτικό συμφωνητικό που έχεις κάνει με τον πελάτη. Και στις τακτοποιήσεις η εργασία ολοκληρώνεται με την ανάρτηση των δικαιολογητικών και την περαίωση της δήλωσης........... Η αυτοψία είναι μόνο η αρχή της όλης δουλειάς............. ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!

Ερώτηση: Δηλ. στην ΔΟΥ Πατρών πάνε οι ελεγκτές από το εισόδημα στο τμήμα κεφαλαίου και ψάχνουν τις δηλώσεις ΦΜΑ???? Και μετά βγάζουν ένταλμα ελέγχου στον μηχανικό και του ζητούν να προσέλθει με τα μπλοκάκια του για 150αρια ??? Τόσο ελεύθερο χρόνο έχουν????  🤡🤪🤬

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το θέμα είναι ότι βγάζεις μια βεβαίωση/κάνεις τακτοποίηση με ημ 31/1. η οποία βάσει διαχρονικά όλων των νόμων έχουν ισχύ 2 μήνες. Τώρα με αυτό έχει 4......

Link to comment
Share on other sites

επειδή δεν κατάλαβα και αγχώθηκα ...Μπορώ να κάνω τακτοποίηση και να πληρωθεί παράβολο πχ αύριο 1/4 με ημ/νια αυτοψίας 31/1 και να μην κάνω ητκ?

 

και απαντάω στον εαυτό μου : ναι

Edited by LESS
Link to comment
Share on other sites

@LESS όσο παράλογο και αν ακούγεται μπορείς να κάνεις υπαγωγή μέχρι και π.χ. 20/6 και σε 10 μέρες (λέμε τώρα...) να είναι όλα έτοιμα (σχέδια, τεχνικές εκθέσεις, ΤΑΠ, κλπ) και 30/6 κάνεις συμβόλαιο με ημερομηνία αυτοψίας στη βεβαίωση 31/1. 

Link to comment
Share on other sites

Οδηγία που εξέδωσε ο σύλλογος συμβολαιογράφων δίνει το μήνυμα ότι οι βεβαιώσεις μηχανικών καλύπτουν με την ισχύ τους όλο το διάστημα των πέντε μηνών από την 1η Φεβρουαρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2021 και ότι η νομοθετική ρύθμιση που το προβλέπει είναι ισχυρή και επικρατεί έναντι της μέχρι τώρα σχετικής απόφασης που προέβλεπε δίμηνη ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών.

Συγκεκριμένα η Οδηγία που εξέδωσε ο σύλλογος συμβολαιογράφων, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Ρούσκας και ο γενικός γραμματέας  Θεόδωρος Χαλκίδης με θέμα : «N.4787/2021 (A΄44) Παράταση ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρ. 83 Ν. 4495/2017» αναφέρει ότι:

-“Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄44 ο Ν.4787/2021 με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, ρύθμιση συναφών θεμάτων και άλλες διατάξεις.». Σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου δεκάτου ογδόου (Μέρος Ε’ – Λοιπές Διατάξεις) του ανωτέρω νόμου, ορίζεται ότι «5. Ο χρόνος ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) με ημερομηνία αυτοψίας από 1η.1.2021 έως και 31η.1.2021 παρατείνεται έως και την 30ή.6.2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων ταυτότητας κτηρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας». Μετά την ανωτέρω ρύθμιση οι βεβαιώσεις της παρ.1 του άρ.83 Ν.4495/2017 με ημερομηνία αυτοψίας από 01.01.2021 έως 31.01.2021 ισχύουν μέχρι και 30.06.2021 έστω κι αν η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/2017 γίνονται μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021 και δεν απαιτείται Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας».

Διαλύεται η σύγχυση

Είναι αξιοσημείωτο ότι λόγω ερμηνειών επικράτησε  σύγχυση το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις βεβαιώσεις μηχανικών και τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ, τόσο στους κόλπους των μηχανικών όσο και των συμβολαιογράφων αλλά και μεταξύ των δύο κλάδων, που εμπλέκονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι σχετικά ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας σχολίασε ότι:

«Όσοι συνάδελφοι προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι οι μηχανικοί επικαλούνται διάφορα προβλήματα για την έκδοση της βεβαίωσης νομιμότητας ακινήτου, σχετικά με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, χρήσιμο είναι να συμβουλεύουν τους μηχανικούς να ζητούν την άποψη της νομικής υπηρεσίας του ΤΕΕ ή του Help Desk του ΤΕΕ ή και της νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου μας. Για πράγματα τα οποία είναι απολύτως ξεκάθαρα  ας μην αναζητούν ορισμένοι προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, zazeng said:

Το ακούσαμε κ αυτό....

Γιατί?

Η διατύπωση «5. Ο χρόνος ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) με ημερομηνία αυτοψίας από 1η.1.2021 έως και 31η.1.2021 παρατείνεται έως και την 30ή.6.2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων ταυτότητας κτηρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας»  αφήνει περιθώρια παρερμηνειών?????.....................

Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, steve aris said:

Γιατί?

Δεν είναι λίγο ειρωνικό το ότι είναι σε διευκρινιστική οδηγία;

Βtw εξίσου μπερδεύτηκαν κ οι συμβολαιογράφοι, κυρίως με την προηγούμενη διατύπωση.
Η ίδια η διάταξη είναι αστεία. Θεσμοθετημένη απάτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.