Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκτός σχεδίου: Διευκρινήσεις για το τέλος 5% επί του κόστους της οικοδομικής αδείας από το ΥΠΕΝ


Engineer

Recommended Posts

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος αναφορικά με το τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους της οικοδομικής αδείας της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.4759/20 (Α΄245), ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, εξέδωσε κανονιστική πράξη με διευκρινίσεις.

Στο έγγραφο της κανονιστικής πράξης αναφέρονται τα εξής:

Θέμα: Σχετικά με το τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους της οικοδομικής αδείας της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.4759/20 (Α΄245)

Σχετ.: α) Το υπ΄αριθμ. 129/3-3-2021 έγγραφο του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σε συνέχεια του (α) σχετικού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.4759/20 (Α΄245) ορίζεται ότι:

“Τα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως τα διατάγματα της παρ. 2 του άρθρου 10 του από 17.7/ 16.8.1923 (Α’ 228) ν.δ. ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) ή Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) ή Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. του άρθρου 24 του ν. 3894/2010 (Α’ 204) και του ν. 4608/2019 (Α’66), διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, καθώς και από την κείμενη νομοθεσία, ιδίως δε από τις διατάξεις του από 6.10.1978 π.δ. (Δ’ 538) και του από 24.5.1985 π.δ. (Δ’ 270), που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος.

Στα γήπεδα αυτά, οι οικοδομικές άδειες επιβαρύνονται με τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους της οικοδομικής άδειας, το οποίο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές που αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το γεγονός ότι δομούνται περιοχές που κατ’ αρχήν δεν προορίζονται για δόμηση.”

Για την εφαρμογή της ανωτέρω διατάξεως, διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του τέλους, που βαρύνονται τα ανωτέρω γήπεδα, ως κόστος οικοδομικής αδείας νοείται ο προϋπολογισμός του έργου. Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος της καταβολής του τέλους 5% επί του προϋπολογισμού του έργου, διενεργείται από την ΥΔΟΜ κατά το στάδιο ελέγχου των φορολογικών στοιχείων της άδειας, όπου ελέγχεται ο προϋπολογισμός του έργου και τα αποδεικτικά καταβολής των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων του έργου υπέρ του Δημοσίου, του οικείου δήμου και του e-ΕΦΚΑ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν θα έπρεπε να γράφουν σε ποιον προϋπολογισμό έργου αναφέρονται? Δηλαδή λογικά στον προϋπολογισμό εισφορών του έργου? Δηλαδή σε έργο έχω προϋπολογισμό εμβαδομετρικό 228.000 και εισφορών 13.000. Το 5% είναι 11.400 ή 650. 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, OLINAPAL said:

Δεν θα έπρεπε να γράφουν σε ποιον προϋπολογισμό έργου αναφέρονται? Δηλαδή λογικά στον προϋπολογισμό εισφορών του έργου? Δηλαδή σε έργο έχω προϋπολογισμό εμβαδομετρικό 228.000 και εισφορών 13.000. Το 5% είναι 11.400 ή 650. 

Πόσο πιθανό θεωρείς να εννοούν το δεύτερο ;

Link to comment
Share on other sites

Στο εμπορικό λογισμικό που έχω, στην ενσωμάτωση που κάνανε πριν λίγες μέρες για το τέλος 5% του πράσινου ταμείου, βλέπω το υπολογίζουν επί του προυπολογισμού των εισφορών δηλαδή στο δεύτερο μέγεθος που αναφέρει ο @OLINAPAL

Link to comment
Share on other sites

Είναι φοβερό. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που καταφέρνει να κοστολογεί ένα έργο με 7  διαφορετικούς τρόπους. Προϋπολογισμός λάστιχο:

  1. Άλλος για εισφορές άδειας
  2. άλλος για υπολογισμό αμοιβών άδειας
  3. άλλος για φάκελο ΕΣΠΑ
  4. άλλος παλαιότερα για ΕΚΚΟ οικ. άδειας
  5. άλλος για τραπεζικό δανεισμό
  6. άλλος ο πραγματικός (αυτός που ξεφεύγει)
  7. άλλος στα τιμολόγια τευχών δημοπράτησης δημοσίου
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι στον προϋπολογισμό ΕΤΑ 45, οτιδήποτε άλλο θα ήταν κάπως παράλογο. Με ebanking γίνεται η πληρωμή, ποιος είναι ο κωδικός?

Link to comment
Share on other sites

Από εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΝ προκύπτει ότι το τέλος 5% στις οικοδομικές άδειες θα υπολογίζεται επί του λεγόμενου φορολογικού προϋπολογισμού και ο έλεγχος καταβολής του θα γίνεται από την Πολεοδομία

εδω

https://ecopress.gr/ektos-schediou-domisi-apo-500-eos-1000-evro-to-neo-telos-oikodomikis-adeias/

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.