Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσμέτρηση πάχους θερμομόνωσης στην επιτρεπόμενη δόμηση


ZΗΣΗΣ

Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα. Είμαι ιδιώτης κ ξεκινάω μια νέα κατοικία 120m2. Έχω την εξής απορία. ενώ η φάτσα θα είναι 9.5m  ο μηχανικός Μ, Μ είπε πως οι κολώνες θα είναι από το 0.10 μέχρι το 9.40 με πρόβλεψη την εξωτερική θερμοπροσοψη που θα είναι άνω των 6 εκ σίγουρα. Είναι ένας από τους καλύτερους στην πόλη με όνομα κ πολλές καλές δουλειές. Η άδεια είναι 4ος του 21. Το θέμα είναι πως φίλος Μ ξεκίνησε κ αυτός οικία πριν 20 μέρες κ ο μηχανικος του που είναι εξίσου γνωστός κ καλός του έβγαλε τις κολώνες ως την άκρη της πλάκας κ του είπε δεν προσμετράται η ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ άνω των 6εκ.  Δλδ αν αυτός είχε 9.5 μέτρα αργότερα θα είναι 9.7 . Ο ελεγκτής δόμησης θα το αφαιρέσει? Μπορεί κάποιος να Μ πει τι είναι σωστό κ τι λάθος? Χάνω 20 εκ σπίτι σε κάθε μεριά? Κ αν ναι παρακαλώ αιτιολόγηση. Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, αφού αποφασίσατε να χτίσετε, καλή αρχή και καλή επιτυχία στη συνέχεια. Προσωπικά αρχικά θα μείνω στο ότι ο μηχανικό είναι καλός απ' ότι λέτε (το ότι είναι γνωστός δεν είναι απαραίτητα κάτι καλό από μόνο του), οπότε σημαίνει ότι αυτοί που σας τον σύστησαν είναι πολύ ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα (ή όχι?).... ξανασκεφτείτε όλα όσα σας είπαν μόνο αυτοί που έχουν κάνει ανοικοδόμηση μαζί του και όχι μόνο αυτοί που απλά τον ξέρουν επειδή είναι "γνωστός". Όταν τελικά επιλέξουμε έναν επαγγελματία δεν μένει παρά να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά που ξέρει να κάνει καλά. Σίγουρα δεν μπορώ να κρίνω την ικανότητα κάποιου εξαρχής χωρίς να έχω γνώσεις σχετικά με το τι κάνει. Συγκριτικά δεν με τον φίλο σας δεν θα βγει κανένα ασφαλές συμπέρασμα, κάθε κατασκευή είναι διαφορετική και οι λύσεις οφείλουν να είναι ολοκληρωτικές και καθολικές, οπότε δεν μπορείτε να συνδιάζετε λύσεις τοπικά και αποσπασματικά, γιατί θα καταλήξετε σαν κουστούμι με παντόφλες.

Επί της ουσίας μας περιγράφετε κάτι ακατανόητο ... αν κατάλαβα καλά οι κολώνες σας είναι 10 εκ. πιο μέσα από την πλάκα? Αυτό σημαίνει ότι η εξωτερική μόνωση θα καλύψει τις κολώνες, αλλά όχι την πλάκα? Παρ΄ όλα αυτά σας ενόχλησαν τα 10 εκ. λιγότερο σπίτι και όχι ότι αυτό δεν είναι αποδεκτός τρόπος θερμομόνωσης !!!! 

Αν θέλετε ποιότητα κατασκευής που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του τωρινού αιώνα θα πρέπει να ανεβάσετε επίπεδο αναζητήσεων και να συγκρίνετε όμοια πράγματα... μην μπλέκετε διαφορετικά αντικείμενα (αρχιτεκτονική=εμβαδόν σπιτιού, στατική=φέρον οργανισμός, μηχανολογικά=θερμομόνωση) ... ο μηχανικός καταλήγει σε λύσεις, αφού πρώτα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ποιότητας, άνεσης και ασφάλειας των ανωτέρω επιστημών με γνώμονα τα δικά σας θέλω... Ο μηχανικός του φίλου σας έχει άλλα στο μυαλό του, μην μπερδεύεστε. 

Link to comment
Share on other sites

Ppanag όσο πιο απλά μπορούσα το είπα. Εχει κάνει πααςρα πολλές δουλειές κ είναι όλες σουπερ. Λέω ότι έχει υπολογιστεί πλάτος τοίχου 30εκ (τα 20 με τουβλινα η lavawall) το ίδιο κάνει κ ο φίλος Μ. Όσο κ αν είναι η κολώνα ,τα 10 εκ από την άκρη της ως το τέλος της  πλάκας υπολογιστικαν ώστε να μπει 7 εκ θερμοπροσοψη+ κόλλα. Λέω ότι στα 9.5μ φάτσα το ένα σπίτι έχει 0.30 δεξιά 8.90 μέσα κ 0.30 αριστερά. Ενώ το άλλο έχει 20 -9.10- 20 στο μέρος της τοιχοποιίας. Μπορεί κάποιος να απαντήσει αν προσμετράται τελικά στο εμβαδόν η εξ. Θερμοπροσοψη κ αιτιολόγηση παρακαλώ

 

Η ερώτηση είναι αυτή. Αν 10*12μ = 120 m2 νέα οικία. Με την θερμοπροσοψη άνω των 6 εκ. Μπορεί να είναι στο τέλος 10.12*12.12μ ??? Η ο ελεγκτής δόμησης θα βγάλει αντί για 120m2 . 122.65?? 

Link to comment
Share on other sites

Τα έχετε καταλάβει λάθος. Ο ελεγκτής δόμησης δεν βγάζει εμβαδά αλλά ελέγχει το κτίριο να είναι σε συμφωνία με την άδεια και εντός των ορίων απόκλισης. Το τι προσμετράει στη δόμηση και τι όχι το γνωρίζει καλύτερα ο μηχανικός που σας έβγαλε την άδεια και θα πρέπει να τον εμπιστεύεστε και να σας λύνει τις απορίες που αφορούν τη μελέτη. Ερωτήματα του τύπου ο άλλος το κάνει αλλιώς και μου είπε ότι ισχύει κάτι άλλο δεν μπορούν να απαντηθούν σε φόρουμ γιατί δεν γνωρίζουμε τις σχετικές μελέτες. Ενημερωτικά το πάχος θερμομόνωσης δεν προσμετρά στο συντελεστή δόμησης αλλά και αυτό εξαρτάται από το χρόνο έκδοσης της άδειας και άλλες επι μέρους πληροφορίες. Επίσης στο τελικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας μπορούν να υπολογίζονται και χώροι που δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης (π.χ ερκερ, εσωτερ. κλιμ σε μονοκτ., θερμομοω. κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Όσο κ αν γράφω , απάντηση σαφή δεν παίρνω δυστυχώς.  Ρωταω κύριοι. 10 *12 η πλακα. 120m2 σπίτι συμφωνήσαμε. Αν πάει 10.12 *12.12 με την εξωτερική θερμοπροσοψη πόσο κ από ποιον θα δηλωθεί στην εφορία ας πούμε για το ενφια. Θα είναι 120m2 η παραπάνω? Στην μια οικοδομή προβλέφθηκε στην άλλη όχι με αποτέλεσμα το ένα σπίτι να είναι 20εκ μεγαλύτερο μέσα από το άλλο. Μπορεί κάποιος απλά να εξηγήσει το σκεπτικό η τον νόμο? Αυτό μόνο

Link to comment
Share on other sites

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι με την συνήθεια που έχετε μερικοί μερικοί κύριοι σαν και του λόγου σου αγαπητέ @ΖΗΣΗΣ, που τσεκάρετε τον μηχανικό σας με σκόρπια στοιχεία που μαζεύετε από 'δω και από 'κει. Πραγματικά αναρωτιέμαι  καιρό τώρα και περιμένω την έξω καρδιά απάντηση σου: Τον μηχανικό σου γιατί δεν τον ρωτάς; Φοβάσαι; Ντρέπεσαι; Δεν θες να "πέσεις" στα μάτια του; Δεν τον εμπιστεύεσαι; Δεν σου μιλάει; Δεν έχει χρόνο; Δεν τον πλήρωσες για την δουλειά που σου κάνει; Του χρωστάς; Αποφεύγει να σου μιλήσει; Έτσι όπως μπαίνεις σε fora με φόρα και ρωτάς, δεν μπορείς να στείλεις ένα sms στον άνθρωπο της εμπιστοσύνης σου; Δηλαδή αργότερα που θα αρχίσει να σου μιλάει για τεχνικές κατασκευής, θεμελιώσεις, αποστραγγίσεις, σίδερα, γειώσεις, μονώσεις, υγρομονώσεις, τούβλα, ξύλα, στέγες, καμινάδες, τζάκια, ύψη, πυρασφάλειες, σοβάδες, χρώματα, σωλήνες και του κόσμου τα καλούδια, θα συνεχίσεις αυτήν την συνήθεια; Θα ρωτάς στο φόρουμ; Πραγματικά έξω καρδιά απάντηση μπας και το καταλάβω και γω κάποτε... Άλλωστε σε καλύπτει η ανωνυμία σου...

 

Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι απλή, το θέμα είναι πως θα την χρησιμοποιήσεις...

Άρθρο 11 - Συντελεστής δόμησης

Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :

ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης ή του θερμομονωτικού στοιχείου πλήρωσης, όπως θερμομονωτικά λιθοσώματα και λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία, στο σύνολό της, οι επενδύσεις του κτιρίου, όπως διακοσμητική λιθοδομή, μεταλλικές και ξύλινες επενδύσεις, μαρμαρόπλακες και λοιπές επενδύσεις, πάχους έως είκοσι (20) εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και τα επιχρίσματα. Τα παραπάνω δύνανται να βρίσκονται εντός των πλαγίων αποστάσεων Δ ή δ και εκτός της οικοδομικής γραμμής. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με την ρυμοτομική, τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τριών (3) τουλάχιστον μέτρων από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου.

Άρθρο 12 - Ποσοστό κάλυψης

4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται ..1

γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ιγ’ (στεγασμένοι χ.σ. στον ακάλυπτο), ιθ’ (θερμομόνωση), κ’ (θερμομόνωση - παθητικά υπάρχοντος), κα’ (σεισμικός αρμός), κβ’ (φέρουσα τοιχοποιία), κγ’ (ανελκυστήρας οχημάτων), κε’ (χώρος απορριμμάτων), κστ’ (διπλά ενεργειακά), κη’ (μετρητές φ.α.) και λα’ (κατασκευές ΥΠΠΟ), της παραγράφου 6 του άρθρου 11.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης, με άλλα λόγια, δεν μετριέται το εμβαδόν της θερμομόνωσης στον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, όμως μετριέται στο εμβαδόν του κτιρίου.

Έτσι στο συντελεστή δόμησης έχουμε για παράδειγμα: 10.00 Χ 12.00= 120.00μ2 ενώ το κτίριο σου έχει εμβαδόν για την εφορία ή τον δήμο  10.20 Χ 12.20= 124.44μ2

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jbosdas , ο gamvo Μ έδωσε την απάντηση που έψαχνα κ αν είχα λάβει κατινπαρομοιο από την αρχή θα είχε τελειώσει. Λοιπόν για να μην το τραβάμε τπτ από τα παραπάνω. Εγώ το δέχτηκα όταν τον ρώτησα κ ήξερα ότι σίγουρα ξέρει τι κάνει. Όμως όπως είπα χτίζει κ φίλος Μ κ είδα τις κολώνες στο άκρο της πλάκας (δλδ θα εξεχει η θερμοπροσοψη στον αέρα. Ενώ εμένα όχι) κ αναρωτηθηκα. Όταν ρώτησα γτ Μ είπε πως ο δικός του του είπε δεν μετράει στο εμβαδόν η τουλάχιστον έτσι καταλάβαμε εμείς οι άμαθοι. Εγώ το ξαναπα στον δικό μ κ Μ είπε μετριέται. Έτσι επειδή όντως ντράπηκα να τον αμφισβητισω γτ ποιος είμαι εγώ , αφού το λέω ότι δεν ξέρω μπήκα σε ένα φόρουμ για μια καλή εξήγηση ώστε να δω το σκεπτικό. Τον νόμο τον διάβασα κ γω. Η ερώτηση αν δεις ήταν σαφής αλλά μόνο η απάντηση του gamvro ήταν ουσιώδης κ τον ευχαριστώ πολύ. Το κάναμε Γολγοθά το θέμα. Αν σε κάλυψα όλα καλώς. Αν σε προβλημάτισα τι να σου πω. Τα φόρουμ είναι για επίλυση αποριών από σχετικούς σε άσχετους . 

Link to comment
Share on other sites

 

1 ώρα πριν, ZΗΣΗΣ said:

Τα φόρουμ είναι για επίλυση αποριών από σχετικούς σε άσχετους . 

Όπως αναφέρεις και ο ίδιος, το φόρουμ είναι για απορίες. Εσύ έχεις ρεαλιστικά δεδομένα και προβλήματα που πιστεύεις ότι υπάρχουν. 

 

1 ώρα πριν, ZΗΣΗΣ said:

Η ερώτηση αν δεις ήταν σαφής αλλά μόνο η απάντηση του gamvro ήταν ουσιώδης κ τον ευχαριστώ πολύ. Το κάναμε Γολγοθά το θέμα

Επίσης ο τρόπος δεν είναι σωστός. Απαιτείς απαντήσεις που θέλεις να ακούσεις και ειδικά άμεσα σε χρόνο dt.

Όπως αναφερε και ο συνάδερφος,  σε επόμενα θέματα που είναι τα Η/Μ τι θα κάνεις? Θα βγεις παγανιά στο φόρουμ και θα ρωτάς.  Δείξε λίγο σεβασμό και εμπιστοσύνη στον μηχανικό σου. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.