Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επίτευξη ενεργειακής κατηγορίας Α σε μελέτη ενεργειακής απόδοσης


L-Nikos

Recommended Posts

Λίγο offtopic: Σε έλεγχο δόμησης που έκανα σε κτίριο με Α+ νόμιζες έμπαινες σε φρούριο.. μονώσεις θεόρατες (μέχρι και σε ξεχωριστό κτίριο τουαλέτας), κουφώματα με μικρά ανοίγματα και τζάμια τριπλά λες και ήταν η αλεξίσφαιρη λιμουζίνα του προέδρου της Αμερικής.... απορείς εν τέλει τα τόσα έξοδα που γίνονται αξίζουν για να εχεις το Α+ και το και καλά φιλικό προς το περιβάλλον... 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλά τα λες, δε θεωρώ ότι αξίζει σε καμία περίπτωση.. Γενικά, οι απαιτήσεις νομίζω πώς είναι ακραίες για κτίρια στην Ελλάδα και φοβάμαι μην γίνουν χειρότερες με την αλλαγή του ΚΕΝΑΚ.

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να αλλάξει η βαρύτητα των παρεμβάσεων. Όπως έχουμε πει και παραπάνω, δε γίνεται να χρειάζεσαι Φ/Β σε ένα σπίτι εντός πόλης, ή να μπορείς με έναν ηλιακό 4-5τμ που δεν σου χρειάζεται, να μηδενίζεις (τεχνητά) τις ανάγκες για ΖΝΧ, απλά για να φανεί ότι πήγες Α.

Όπως επίσης, δε γίνεται να σε αναγκάζει στο "Εξοικονομώ" να έχεις ηλιακό, όταν μπορείς με την αντλία θερμότητας να έχεις ΖΝΧ. Αν θυμάμαι καλά, επιτρέπεται από τον ΚΕΝΑΚ, απαγορεύεται από το "εξοικονομώ"..

Link to comment
Share on other sites

body125z Πολύ εύστοχη επισήμανση συνάδελφε. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι κτίριο δυσμενέστερης ενεργειακής κατηγορίας θα καταναλώσει περισσότερα καύσιμα (πχ πετρέλαιο) ή ρεύμα για να θερμανθεί και να δροσιστεί, αλλά έχει να κάνει με όλο τον κύκλο κατανάλωσης ενέργειας και ρύπανσης όλων των δομικών του υλικών στον κύκλο ζωής τους, από την παραγωγή μέχρι την πλήρη απόρριψή τους.  

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 πολύ σωστά συνάδελφε.. και μάλιστα συζητώντας με τους ίδιους τους μελετητές και εργολάβους της Α+ κατασκευής μου ανέφεραν οτι η επένδυση αυτή στο Κτίριο είναι ανούσια από ένα σημείο και μετά μιας και ειδικά το καλοκαίρι και μόλις ανοίξουν τα παράθυρα για να έχει διαμπερή αερισμό και επαφή με το περιβάλλον - πισίνα ο θαμώνας του σπιτιού η ενεργειακή εξοικονόμηση πάει άκλαυτη (ψύξη κλπ)....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 4/6/2021 at 5:51 ΜΜ, body125z said:

@Pavlos33 πολύ σωστά συνάδελφε.. ....

Είναι κρίμα, όταν δαπανώνται τόσα χρήματα για επίτευξη Α+, να μην έχει προβλεφθεί ένα "έξυπνο" σύστημα αερισμού κατά τις ώρες με χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, και αντίστροφα το χειμώνα

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

Κάνω την 1η μου ΜΕΑ και διαβάζοντας τα παραπάνω μηνύματα ανησυχώ καθώς το κτήριό μου έφτασε εύκολα Α (RR=86.60, EP=43.30). Θα ήθελα λόγω και της απειρίας μου την άποψή σας για τον αν έχω κάνει κάποιο χοντρό λάθος.

  • Κατοικία μεζονέτα 60 τ.μ. ισόγειο και 40 όροφος, κλιματική ζώνη Α.
  • Uτοίχος=0.483, Uφέρων=0.463, Uδαπεδο σε έδαφος=0.557, Uδώμα=0.354.
  • U ανοιγμάτων από 1.8 έως 2.1
  • Από Θ και Ψ μόνο κοινά κλιματιστικά (αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα επίτοιχες) μετά από απαίτηση του ιδιοκτήτη λόγω κόστους. SCOP=4.01 και = SEER=6.2
  • Ηλιακοί συλλέκτες μόνο για ζνχ, 5 τ.μ. απλοί επίπεδοι με ετήσιο συντ/ή κάλυψης ζνχ 99.4%.
  • Αυτοματισμοί κατηγορίας Γ.
  • Πολύ καλές σκιάσεις ειδικά στο ισόγειο.

Φαίνονται λογικά τα παραπάνω? Ειδικά οι συλλέκτες μου φαίνονται πολύ μεγάλοι. Τα κλιματιστικά εφόσον είναι inverter μπορεί να θεωρηθούν κατηγορία αυτοματισμών β? Λέτε να έχω βάλει μικρές θερμογέφυρες και για αυτό να βγαίνει εύκολα Α (εξωτερική θερμομόνωση σε τοιχοποιίες και κολώνες)?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Uτοίχος=0.483, Uφέρων=0.463

Γι' αυτά τα 2 θα περίμενα τα νούμερα αντίστροφα, γιατί το λ του μπετόν > απο αυτό του τούβλου, εκτός κι αν έχεις βάλει μεγαλύτερο πάχος μονωτικού στο φέροντα οργανισμό! (λες? 😀)

Για τον ηλιακό συλλέκτη μόνο για ζνχ, 5 τ.μ. ! Πόσα υπνοδωμάτια έχει και έβαλες 5 τμ ? Περισσότερα απο 3?

Το χειμώνα θα την βγάζουν μόνο με Α/C, παρόλο που είναι Α ζώνη ? Αν πέσει χιόνι καλύπτουν τις απαιτήσεις της μεζονέτας?

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.