Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτευξη ενεργειακής κατηγορίας Α σε μελέτη ενεργειακής απόδοσης


L-Nikos

Recommended Posts

@dibσε ευχαριστώ πολύ,

δίκιο είχες με τα U τοίχων και φέροντα, τα διόρθωσα και αύξησα λίγο το πάχος του μονωτικού σε συνενόηση με τον αρχιτέκτονα. Πλέον Uτοίχου=0.335 και Uφέρων=0.463.

Το παραπάνω μου επέτρεψε να μειώσω την επιφάνεια των ηλιακών σε 4.1 τ.μ. Έχει 2 υπνοδωμάτια. Θεωρείς ότι είναι πάλι πολλά?

Έχει μικρές θερμικές απώλειες, γύρω στα 7kW όλο το κτίριο και έχει και τζάκι στο ισόγειο οπότε λογικά τα κλιματιστικά θα είναι οκ (κλιματική ζώνη Α είναι οι θερμές περιοχές και ειδικά στην περιοχή μου έχει να χιονίσει από το 1960 😁).

Αν είναι inverter τα κλιματιστικά μπορούν να θεωρηθούν κατηγορία αυτοματισμών Β? Η ΤΟΤΕΕ για τα συστήματα αέρα στη σελ. 163 Πιν 5.5 λέει:

 

1. Ανεξάρτητος αυτόματος έλεγχος της λειτουργίας των τερματικών μονάδων σε επίπεδο
αυτόνομων χώρων ανά ιδιοκτησία (ανά λειτουργικό χώρο). Ύπαρξη θερμοστάτη ανά
λειτουργικό χώρο κ.τ.λ.

2. Αυτόματη θερμοκρασιακή προσαρμογή του δικτύου διανομής στα θερμικά/ψυκτικά
φορτία με διόρθωση βάση ζήτησης, με εφαρμογή διατάξεων όπως: σύστημα
θερμοκρασιακής αντιστάθμισης ή μονάδα παραγωγής θέρμανσης/ψύξης με μεταβλητής
θερμοκρασίας παροχή μέσου προς το δίκτυο διανομής ανάλογα με την εξωτερική
θερμοκρασία.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Αν είναι σωστές και οι θερμογέφυρες δε μου φαίνεται πολύ παράλογο να βγάζεις Α, το "άνετα" μου κάνει λίγο εντύπωση. Βέβαια, έχεις και αρκετά μεγάλη επιφάνεια πάνελ, οπότε βοηθάει και αυτό. Στην πραγματικότητα, από άποψη χρήσης γύρω στα 3+τμ με 200lt δοχείο, το θεωρώ αρκετό.

Όσον αφορά στα κλιματιστικά, σε περίπτωση που έχω κλιματιστικό σε κάθε χώρο, εγώ τα βάζω Β. Σύμφωνα με την παράγραφο που παραθέτεις. 

Πάντως, κατασκευαστικά, για να μην βάλεις τόσο τεράστιο ηλιακό, τσέκαρε κλιματιστικά με μεγαλύτερο COP-EER, θα βρεις αρκετά σε νορμάλ τιμή και νομίζω θα ισοσταθμίσεις τη χασούρα από τον ηλιακό.

Γενικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ακόμα και προσανατολισμοί και πλήθος ανοιγμάτων παίζουν αρκετό ρόλο.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Συνάδελφοι, όσοι λύνετε με τοπικα split units κάποια διαμερίσματα, στα μπάνια και WC τι δείχνετε; Αν χρειαστεί να βάλεις τοπικό ηλεκτρικό θερμαντήρα σε εκείνους τους χώρους θα πάει περίπατο η κατηγορία Α. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σωστά συνάδελφε @thkera (+1)

Ναι είναι αλήθεια οτι με χρήση αυτόνομων κλιματιστικών για θέρμανση, στο WC και το λουτρό δεν μπαίνουν τέτοια, οπότε είναι μονόδρομος σε αυτούς τους χώρους η χρήση τοπικού ηλεκτρικού σώματος, κι αν το άθροισμα των 2 αυτών χώρων είναι > απο 2-3% της συνολικής επιφάνειας της ΘΖ.. χαιρετίσματα στην κατηγορία Α! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Χαίρετε συνάδελφοι,

μετά από αρκετές ενεργειακές μελέτες καταλήγω και εγώ ότι η τοποθέτηση ΦΒ (και εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν εξωτικές τιμές απόδοσης για τα διάφορα Η/Μ συστήματα) είναι μονόδρομος για την επίτευξη της Α. Τυπικά, χρειάζομαι συνήθως 4 ως 8 τ.μ. για μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων.

Επειδή όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και ιδιαίτερα οι εργολάβοι-κατασκευαστές εμφανίζονται απρόθυμοι για την τοποθέτηση, το ερώτημά μου είναι τι συμβαίνει στον τελικό έλεγχο από τον ενεργειακό επιθεωρητή. Τι λέει η μέχρι τώρα εμπειρία σας;

Αφορμή για αυτό:

- μέχρι σήμερα δεν άκουσα κάποιον να είχε πρόβλημα στην τελική επιθεώρηση - να μην έπιασε την προβλεπόμενη από τη μελέτη κατηγορία.

- πριν λίγο καιρό βρέθηκα σε συνάντηση πώλησης διαμερίσματος ως σύμβουλος, ας πούμε, του φίλου-αγοραστή. Ο εργολάβος, παλιός και με καλή φήμη, πολιτικός μηχανικός σημειωτέον, διαφήμιζε γεμάτος καμάρι την Α+ (!) της νέας του κατασκευής. Ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου και... τίποτε άλλο. Ηλιακά είπατε; μόνο οι απαιτούμενες σωληνώσεις μέχρι το δώμα (ξέρετε: αφού έχεις αέριο τι να τα κάνεις; - μπελάς μόνο, διαρροές κλπ.). Σε ερώτησή μου για τα Uf και Ug των κουφωμάτων δεν πήρα απάντηση - μου έδειξε κάτι σελίδες υπολογισμού των θερμικών απωλειών από τα ανοίγματα, είπε ότι είναι εξαιρετικά και με αυτά οι "μηχανολόγοι του" πέτυχαν το Α+. Τι παραμύθι τρώνε και οι αγοραστές...

Ξέρει κανείς κάτι που δεν ξέρουμε;

 

Link to comment
Share on other sites

Ξέρει αυτός πράγματα που εμείς δεν θέλουμε να ξέρουμε.

Ο μόνος τρόπος με αέριο και μόνωση π.χ. 7-8 cm να πιάσεις Α+ είναι με ηλιακό θερμοσίφωνα ΚΑΙ φωτοβολταϊκά. 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε @Κώστας Γκότσης, αφου λες οτι ήσουν σύμβουλος του φίλου σου αγοραστή. πήρες τη ΜΕΑ και τα τιμολόγια/δελτία αποστολής να επαληθεύσεις τα σχετικά με τη ΜΕΑ ή αρκέστηκες στα λόγια του γαμ@ω πολ. μηχανικού και στο ΠΕΑ που εξέδωσε φίλος και συνεργάτης του μηχανολόγου του κατασκευαστή?

Προσωπικά έχω κάνει έλεγχο σε περίπου 30 μεζονέτες/μονοκατοικίες με ΚΕΝΑΚ για έκδοση ΠΕΑ (όλα προ 2017?), απο αυτές  22 ήταν εντός των ορίων της κατηγορίας Β ή και στο όριο του Β, οι υπόλοιπες ήταν εκτός ορίων ΜΕΑ και συνιστούσα να κάνουν τα προβλεπόμενα που λέει η ΤΟΤΕΕ.

Απο τις 8, κανένας δεν μου ενόχλησε πάλι κι όπως καταλαβαίνεις, βρέθηκαν ''καλοθελητές συνάδελφοι'' (όλων των ειδικοτήτων) και έβγαλαν το ''κουτσουρεμένο ΠΕΑ''.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που εκδίδουν ΠΕΑ αυθημερόν για ενοικίαση με 30€-50€  , μπορείς να φανταστείς τι μπορούν να κάνουν για 200€ ή και παραπάνω € …

Ισως η έκδοση του 2ου ΠΕΑ για την ηλεκτροδότηση με κλήρωση όπως υποτίθεται ότι θα γίνει με το Εξοικονομώ 2021 δώσει κάποια λύση ….

Υ.Γ.

Πραγματικα εξοργίζομαι που λόγω κάποιων γελοίων συναδέλφων (λέμε τώρα), μου φαίνεται λογική η ιδέα να θεωρούμε εκ των προτέρων πειραγμένα τα ΠΕΑ αποπεράτωσης ….

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Κώστας Γκότσης said:

Ο εργολάβος, παλιός και με καλή φήμη, πολιτικός μηχανικός ..

Η καλή φήμη δεν κάνει το σωστό κατασκευαστή, όπως το ράσο δεν κάνει τον παπά

Με μιαν απλή αντιπαραβολή μελέτης και εφαρμογής, θα μπορούσες να τον στείλεις αδιάβαστο. Όχι μόνον αυτόν, αλλά και τον επιβλέποντα, και τον ε.ε. που έκανε το ΠΕΑ

Ακόμη και με δικό σου έλεγχο (άτυπο ΠΕΑ), θα μπορούσες να αποδείξεις τις λαμογιές τους

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.