Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαδικτυακή Συζήτηση για τον Τοπικό Χωρικό Σχεδιασμό – Νέο Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων


Engineer

Recommended Posts

Σημαντική επιστημονική διαδικτυακή συζήτηση (webinar) με θέμα «Νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό – Συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων» διοργανώνει το ΤΕΕ, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, στις 6 το απόγευμα.

Αφορμή για την εκδήλωση είναι το εξαγγελθέν και ήδη προγραμματιζόμενο Ειδικό Πρόγραμμα μαζικής εκπόνησης μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) σε όλη τη χώρα, μαζί με τις εξελίξεις στον θεσμό των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), όπως αυτός προδιαγράφεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η νέα θεσμική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, την οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο το ΤΕΕ, αποτελεί την απαρχή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και εδαφική οργάνωση σε τοπικό επίπεδο για το σύνολο της Χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού αλλά και ο θεσμός των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Το ΤΕΕ προσπαθεί, πιέζει και προτείνει συνεχώς λύσεις εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί επιτέλους ο σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν και η πολιτική βούληση και οι πόροι και τα εργαλεία. Οι Έλληνες Μηχανικοί και το ΤΕΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταφέρουμε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια να κάνει η Πολιτεία όσα δεν μπόρεσε επί δεκαετίες. Όσα επιτάσσει η κοινή λογική, ο νόμος και το Σύνταγμα της χώρας: να σχεδιάσουμε το χώρο σε όλη την επικράτεια. Για αυτό συζητούμε επιστημονικά και επαγγελματικά για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Τώρα, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα εκπόνησης ΤΠΣ. Και θα κάνουμε γρήγορα περισσότερα. Το ΤΕΕ, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και της Κυβέρνησης, πρωτοστατεί και στηρίζει τόσο τον θεσμό των ΤΠΣ όσο και το πρόγραμμα μαζικής εκπόνησής τους, με τον δυνατόν καλύτερο τρόπο, γρήγορες διαδικασίες, ορθή επιστημονική προσέγγιση και επαγγελματισμό. Μόνο έτσι, και μαζί με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που δημιουργούμε στο ΤΕΕ, θα καταφέρουμε όχι μόνο να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό σε όλη τη χώρα αλλά αυτός να είναι διάφανος, συνολικός και προσιτός σε όλους.»

Σύμφωνα με την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Ανάπτυξης του ΤΕΕ που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, ο εμπλουτισμός των ΤΠΣ με νέα αντικείμενα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η ενασχόλησή τους με μια σειρά από θέματα όπως οι οριοθετήσεις οικισμών και η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υποβοήθησης του σχεδιασμού, όπως η σύσταση Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών, η ρυθμιστική ισχύς του επιπέδου σχεδιασμού των ΤΠΣ και η σχέση του με τα ανώτερα επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα – προκλήσεις της σύγχρονης θεώρησης και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη και διαχείριση του χώρου. Αναγνωρίζοντας τις ανωτέρω προκλήσεις αλλά και το εύρος των ενεργειών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του προγράμματος (όπως νέες προδιαγραφές, σταθερότυπα, διαδικασίες διακήρυξης και ανάθεσης μελετών κ.ά.), το webinar με θέμα «Νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό – Συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων» αποτελεί μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας και της επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι σύγχρονες στοχεύσεις και οι προτεραιότητες στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, και εν τέλει το αποτέλεσμα του σχεδιασμού να ανταποκριθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάκαμψη της χώρας.

Για τη συμμετοχή στον επιστημονικό και επαγγελματικό διάλογο που θα διενεργείται ταυτόχρονα με την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εγγραφούν στη σχετική ιστοσελίδα του ΤΕΕ:

https://web.tee.gr/webinar-nea-epochi-gia-ton-topiko-choriko-schediasmo/

Η εκδήλωση θα διοργανωθεί μέσω της εφαρμογής zoom και οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να συμμετέχουν με ερωτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι για την εκδήλωση θα μπορούν να την παρακολουθήσουν και μέσα από τη ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια του TEE στο youtube, τα socialmedia και την ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό.

Συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων

 Ημερομηνία διεξαγωγής: 07/04/2021

Ώρα διεξαγωγής: 18.00-20.00

Πρόγραμμα – θεματολογία:

18:00-18:05  Εισαγωγή, Αναστασία Τασοπούλου, Δρ. Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιμελήτρια ΕΕΕ ΜΧΠΑ ΤΕΕ

18:05-18:15  Χαιρετισμός, Γεώργιος Στασινός. Πρόεδρος ΤΕΕ

18:15-18:25  Χαιρετισμός, Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός ΠΕΝ

(η συντονίστρια του πάνελ κ. Αναστασία Τασοπούλου απευθύνει ερωτήσεις στους ομιλητές στο πλαίσιο των παρακάτω θεματικών)

18:25-18:45  Ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής και το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Σχεδιασμοί, προτεραιότητες και σύγχρονες προκλήσεις, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

18:45-19:05  Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Η νέα θεσμική πραγματικότητα μετά τον Ν. 4759/2020, Γεωργία Γιαννακούρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος

19:05-19:25  Οι επιχειρούμενες θεσμικές αναμορφώσεις και το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων από την πλευρά των μελετητών και της δημόσιας διοίκησης, Λάμπρος Κίσσας, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ως Εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

19:25-19:55  Ερωτήσεις προς τους ομιλητές από το κοινό *

19:55-20:00  Κλείσιμο ημερίδας, Αναστασία Τασοπούλου

* Οι ερωτήσεις του εγγεγραμμένου κοινού που διατυπώνονται μέσω του chat της εφαρμογής διαδικτυακής διοργάνωσης, συγκεντρώνονται και οργανώνονται / ομαδοποιούνται από μέλη της ΕΕΕ ΜΧΠΑ και απευθύνονται στους ομιλητές από τη συντονίστρια της συζήτησης.

Διοργάνωση: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Οργανωτική / Επιστημονική Επιτροπή: Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης (Ε. Αντωνίου, Ι. Δούνια, Ι.Κώττη, Α. Τασοπούλου, Β. Τσέλιος)


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Οι ενδιαφερόμενοι για την εκδήλωση θα μπορούν να την παρακολουθήσουν και μέσα από τη ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια του TEE στο youtube, τα socialmedia και την ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, venezia said:

Το link που θα μεταδοθεί η συζήτηση 

https://web.tee.gr/eidisis/deite-live-tin-diadiktyaki-syzitisi-gia-ton-topiko-choriko-schediasmo-kai-to-neo-programma-ekponisis-topikon-poleodomikon-schedion/

Ο Γ.Γ. Ν. Ταγαράς εξαγγέλλει ρυθμίσεις κατηγορίας 5...

Edited by venezia
Συμπλήρωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.