Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόσθετο βάρος σε υφιστάμενη παλιά πλάκα


 

Recommended Posts

Σε κτίριο 25 ετών, που ανακαινίζεται, ο μηχανολόγος θέλει να βάλει βάρος περίπου 4 τόνους στην πλάκα οροφής. Συγκεκριμένα θα βάλει 6 συστήματα VRV περίπου 650kg το καθένα. Η πλάκα είναι 15cm και ο οπλισμός είναι Y10. Στην οροφή υπάρχουν αναμονές απο τις κολώνες (40/70) οι οποίες είναι περίπου 60-70cm ύψος. Σκέφτηκα λοιπόν για να μην επιβαρύνω την πλάκα να χρησιμοποιήσω τις αναμονές και να τοποθετήσω μεταξύ δύο κολωνών (απόσταση 5.40m) μια μεταλλική δοκό (IPE) η οποία θα στηρίζεται πάνω στις σκυροδετημένες πλέον μικρές κολώνες. Πάνω στο ΙΡΕ σκέφτομαι να τοποθετήσω ένα μεταλλικό deck πλάτους 2m το οποίο θα είναι προβολοτό 1m εκατέρωθεν. Για καλύτερη στήριξη είπα να βάλω και διαγώνια απο το ΙΡΕ στο deck. Οπότε δημιουργείται μια πλατφόρμα 2m x 5.40m για να κρατά τα 6 αυτά μηχανήματα. Αυτή είναι μια αρχική σκέψη που έκανα για να μεταφέρω τα φορτία στα υποστυώματα χωρίς να επιρεάσω την πλάκα. Τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

το κτίριο ειναι ισόγειο?

είχε (έστω και με το όπως γίνοταν τότε) πρόβλεψη ορόφου?

 

γιατί 40/70 κολώνες καλές μου ακούγονται καταρχήν

 

κάνε και καμμια στηριξη τυπου αρθρωσης να μεταβιβάζει μονο θλιπτικα και όχι ροπές

Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο είναι 3όροφο. Μιλάμε πάντα για την πλάκα οροφής. Δεν γνωρίζω αν είχε πρόβλεψη ορόφου διοτί η μελέτη έγινε το 1983! Όντως είναι καλές οι κολώνες 40/70. Κοίτα, εγώ γενικώς αποφεύγω τους προβόλους εκτός αν δεν γίνεται αλλιώς. Με ανησυχεί επίσης και το αξονικό φορτίο που θα παραλάβουν οι κολώνες. Θα είναι περίπου 20κΝ πέραν αυτού που ήδη λαμβάνουν.

Link to comment
Share on other sites

το αξονικό δεν ειναι πρόβλημα, ειναι 20kn λες,

 

κατω από 1μ3 μπετόν δηλαδή σε βάρος

 

εγώ από αυτά που περιγράφεις δεν το φοβάμαι

Link to comment
Share on other sites

Αλλες κολώνες δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις? μόνο αυτές τις δύο? Εγώ δεν θα έκανα αυτό που προτείνεις, μου φαίνεται στατικά περίπλοκη και δύσκολη λύση. Αν έχεις άλλες δύο κολώνες, απλά κάνεις ένα πλαίσιο μεταξύ των τεσσάρων κολωνών. Αν δεν έχεις, κάνε ένα Τ από σκυρόδεμα, ή μια διάταξη ανεστραμμένου τριγώνου, και 2 IPE ή ότι άλλο θέλεις στις άκρες του Τ.Στην ουσία ένα deck, που στηρίζεται σε δύο Τ (ή Υ, εξαρτάται από το ύψος που έχεις).

 

Rigid την άρθρωση πως θα την κάνει? Και όταν αρχίσει να κουνάει δεξιά αριστερά τι θα τα εμποδίσει να πάνε βόλτα?

Link to comment
Share on other sites

Rigid την άρθρωση πως θα την κάνει? Και όταν αρχίσει να κουνάει δεξιά αριστερά τι θα τα εμποδίσει να πάνε βόλτα?

paktomene, εννοώ να το διερευνήσει αν μπορεί, δεν διαφωνω μαζί σου, θα μπρορούσε π.χ. να έχει και κάποια άλλη δεσμευση εκτος

Link to comment
Share on other sites

Σε αντίστοιχη περίπτωση :

 

Για προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο (που έχει αναμονές στα υποστυλώματα >25 χρόνια), τι προτείνετε για την όπλιση των νέων κολωνών που δημιουργηθούν ; Δεν μπορώ να σκεφτώ πως τα παλιά σίδερα μπορούν να ενωθούν με τα καινούρια, όντας >25 χρόνια απροστάτευτα και οξειδωμένα.. Σκέφτομαι ότι με το φτωχό μυαλό ότι αν τριφτούν προκειμένου να απομακρυνθεί η σκουριά, θα έχουν απομειωμένη διατομή, επομένως τι .. ;

 

 

Υ.Γ. μπορεί να είναι λίγο ηλίθια η ερώτηση αλλά γενικά δεν πολυασχολούμαι με νέα κτίρια, επομένως δικαιολογήστε την οποιαδήποτε άγνοια που διατυπώνεται άμεσα ή εμμέσως στην παραπάνω απορία μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.