Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η πρώτη παραγγελία τρένων διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνητων – υδρογόνου) στη Γαλλία


Engineer

Recommended Posts

Οι περιοχές Ωβέρνης – Ρον - Αλπ, Βουργουνδίας – Φρανς - Κοντέ, Γκραντ Εστ και Οξιτανίας πραγματοποιούν την πρώτη παραγγελία τρένων διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνητων – υδρογόνου) που έγινε ποτέ στη Γαλλία. Το γεγονός σηματοδοτεί ένα ιστορικής σημασίας βήμα προς τη μείωση των εκπομπών διοιξειδίου του άνθρακα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, προς όφελος των επιβατών και των περιφερειών, ενώ εκκινεί την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος υδρογόνου και ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου για το μέλλον

Εκ μέρους των τεσσάρων περιοχών, η SNCF Voyageurs παράγγειλε στην Alstom τις πρώτες 12 αμαξοστοιχίες διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνητες – υδρογόνου) στη σειρά Coradia Polyvalent για το Régiolis, που αναπτύχθηκε από την Alstom. Η συνολική αξία της σύμβασης αγγίζει τα 190 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη συμφωνία κλείστηκε κατά το 4ο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2020/21 της Alstom

Σε συνέχεια των τρένων που τροφοδοτούνται από ατμό, θερμική και έπειτα ηλεκτρική ενέργεια, η καινοτομία αυτή σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Για πρώτη φορά στη Γαλλία, θα δώσει έμφαση στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ηχορύπανσης, μια φιλοδοξία την οποία στηρίζει η γαλλική κυβέρνηση μέσω του σχέδιου της για το Υδρογόνο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018.

Η καινοτομία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πρόγραμμα PLANETER για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λύσεων τοπικών μεταφορών της SNCF Voyageurs, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η εισαγωγή περισσότερων TER (ταχέων τοπικών συρμών) μπορεί να μειώσει δραστικά τις εκπομπές CO2. Περισσότερες περιοχές της Γαλλίας έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου.

Η συγκεκριμένη επίσημη γαλλική παραγγελία υδρογονοκίνητων τρένων είναι το αποτέλεσμα δύο ετών κοινής προσπάθειας των μερών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το τρένο διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνησης – υδρογονοκίνησης) Coradia Polyvalent πληροί τις απαιτήσεις του ποικιλόμορφου σιδηροδρομικού δικτύου της Γαλλίας και διαθέτει αυτονομία έως και 600 χλμ. σε τμήματα της γραμμής χωρίς ηλεκτροκίνηση. Με τέσσερα βαγόνια και μήκος 72 μέτρα, η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία έχει συνολική χωρητικότητα 218 καθισμάτων και ίδια δυναμική απόδοση και επίπεδο άνεσης με την έκδοση διπλής λειτουργίας ηλεκτροκίνησης – ντιζελοκίνησης.  

Σχεδόν 400 τρένα Coradia Polyvalent διπλής λειτουργίας (ηλεκτρική – θερμική ενέργεια), αλλά και πλήρους ηλεκτροκίνησης έχουν παραγγείλει οι γαλλικές περιοχές από το 2011. Η ανάπτυξη και κατασκευή των τρένων Coradia Polyvalent διασφαλίζουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία για την Alstom και τους προμηθευτές της. Έξι από τις 15 μονάδες της Alstom στη Γαλλία συμμετέχουν στο έργο: αυτές του Reichshoffen (Bas-Rhin) για τον σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση, του Ornans (Doubs) για τους κινητήρες, του Le Creusot (Saône-et-Loire) για τα φορεία, της Tarbes (Hautes-Pyrénées) για τις αλυσίδες έλξης, της Villeurbanne (Rhône) για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επί του οχήματος και της Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis) για τον σχεδιασμό. 

“Η Γαλλία διαθέτει όλα τα εφόδια για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στον κλάδο του υδρογόνου: η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύεται απολύτως να πραγματοποιήσει αυτήν τη φιλοδοξία. Θα συνεισφέρουμε 47 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος ανάπτυξης του πρώτου τοπικού υδρογονοκίνητου τρένου στη Γαλλία. Είμαι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι η στήριξη αυτή πρόσφερε στις τέσσερις συνεργαζόμενες περιοχές τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν την παραγγελία τους για τους 14 πρώτους συρμούς,” δήλωσε ο Jean-Baptiste Djebbari, Υπουργός Μεταφορών του Γαλλικού Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης.

“Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μείζον ζήτημα και αναμφίβολα, τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα. Η παραγγελία των πρώτων τρένων Coradia στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ είναι το επόμενο βήμα προς την επίτευξη της φιλοδοξίας της περιοχής μας να ενισχύσει την πράσινη ανάπτυξη, εστιάζοντας στην καινοτομία, την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αφετηρία τη δέσμευσή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Zero Emission Valley, θέσαμε ως στόχο να αναδείξουμε την περιφέρειά μας – έδρα σχεδόν όλων των εταιρειών στον κλάδο του υδρογόνου – ως μία από τις περιοχές με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη, αναπτύσσοντας εφαρμογές γι’ αυτή τη νέα πηγή ενέργειας. Τα τρένα υδρογόνου αποτελούν μια καινοτόμο εναλλακτική των ντιζελοκίνητων συρμών που κινούνται στις χωρίς ηλεκτροκίνηση γραμμές μας,“ υπογράμμισε ο Laurent Wauquiez, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ωβέρνης-Ρον-Αλπ.

“Ως πηγή ενέργειας και λύση αποθήκευσης, το υδρογόνο, και ιδιαίτερα το πράσινο, αποτελεί ένα μέσο, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης, της ελκυστικότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ως πρωτοπόρος σε αυτήν τη στρατηγική τεχνολογία, η περιοχή συγκέντρωσε τα ταλέντα και τις δεξιότητες Βουργουνδίας και Φρανς – Κοντέ στο πλαίσιο της στροφής της προς το υδρογόνο. Η παραγγελία τριών Coradia Polyvalent H2, συνολικής αξίας 52 εκατομμυρίων ευρώ σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα στην εισαγωγή του υδρογόνου στις λύσεις μεταφορών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Οι συρμοί θα κινούνται μεταξύ Auxerre και Laroche-Migennes, και θα αποτελέσουν μέρος του πρώτου τοπικού οικοσυστήματος στη Γαλλία που θα περιλαμβάνει το τρένο, με έδρα στην Auxerre,” επισήμανε η Marie-Guite Dufay, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βουργουνδίας – Φρανς - Κοντέ.

“Η συγκεκριμένη παραγγελία – ορόσημο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για διατήρηση της απασχόλησης και της δραστηριότητας στις εγκαταστάσεις του Reichshoffen, όπου θα συναρμολογηθούν όλοι οι συρμοί – τρεις συν δύο προαιρετικά για την περιοχή Γκραντ Εστ και εννέα ακόμη, τους οποίους παράγγειλαν τα υπόλοιπα μέρη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής Ταχέων Τοπικών Συρμών (TER) Γκραντ Εστ, ενώ η συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, στόχο έχει να δώσει το έναυσμα ώστε να εισαχθεί το ελαφρύ τρένο υδρογόνου σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία. Η διεξαγωγή δοκιμών θα είναι καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη του γαλλικού σιδηροδρομικού κλάδου υδρογόνου και, σε δεύτερη φάση, στην παραγωγή του ελαφρού τρένου υδρογόνου που η περιοχή του Γκραντ Εστ χρειάζεται επιτακτικά, ώστε να υλοποιήσει την πολιτική διαφύλαξης και ανάπτυξης των μικρών σιδηροδρόμων της,” τόνισε ο Jean Rottner, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γκραντ Εστ.

“Πρόκειται για καθοριστική στιγμή στην πορεία της Οξιτανίας προς την καθιέρωση του υδρογόνου, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη νέων μορφών κινητικότητας και στην επινόηση πρακτικών λύσεων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αυτή η πρώτη παραγγελία δίνει το πράσινο φως για μια νέα εποχή τεχνολογικής προόδου, με όραμα τις πράσινες μεταφορές. Χρησιμοποιώντας την ως εφαλτήριο, το 2025, η περιοχή της Οξιτανίας θα υποδεχτεί το πρώτο πρωτότυπο του τρένου υδρογόνου στη γραμμή Montréjeau – Luchon, η οποία ελπίζουμε να επαναλειτουργήσει. Εξίσου θετικά είναι τα νέα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην περιοχή μας, ιδιαίτερα λόγω της συμμετοχής του εργοστασίου της Alstom στην Tarbes, στην κατασκευή των συγκεκριμένων καινοτόμων τρένων. Η επαναβιομηχανοποίηση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα στις περιοχές μας και οι λύσεις πράσινων μεταφορών δεν αποτελούν πλέον ουτοπικό όνειρο, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιφέρειές μας. Χαιρετίζω τη συλλογική δέσμευση των τεσσάρων περιοχών που απέδειξαν τη δυνατότητά τους να εκκινήσουν και να στηρίξουν αυτό το έργο, το οποίο προάγει την ανάδειξη ενός πολλά υποσχόμενου τομέα για το μέλλον εδώ, στη Γαλλία,” σημείωσε η Carole Delga, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Οξιτανίας/ Πυρηναίων – Μεσογείου.

“Η Alstom είναι εξαιρετικά υπερήφανη για τη συμβολή της, σε συνεργασία με την SNCF Voyageurs και τις περιοχές Ωβέρνης – Ρον - Αλπ, Βουργουνδίας – Φρανς - Κοντέ, Γκραντ Εστ και Οξιτανίας, σε μια πιο καθαρή και βιώσιμη λύση μεταφορών. Η Alstom είναι η πρώτη εταιρεία σιδηροδρόμων παγκοσμίως που διέθεσε τρένο υδρογόνου στην αγορά και τελειοποίησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία χάρη στο τρένο της iLint, το οποίο ανέπτυξε για τη γερμανική αγορά. Η νέα παραγγελία για τη γαλλική αγορά είναι απολύτως εναρμονισμένη με τη φιλοδοξία του ομίλου Alstom να αναδειχθεί ηγέτης στην αγορά των πράσινων και έξυπνων μεταφορών και να συνεισφέρει στη δημιουγία ενός αποδοτικού οικοσυστήματος υδρογόνου στις περιοχές μας», ανέφερε ο Jean-Baptiste Eyméoud, Πρόεδρος της Alstom Γαλλίας.

“Η παραγγελία αυτή αποτελεί ένα ιστορικής σημασίας, σαφές βήμα στην κατεύθυνση των καθαρών μεταφορών, εισάγοντας μια νέα σιδηροδρομική λύση με μηδενικές άμεσες εκπομπές. Το υδρογόνο έχει αναδειχθεί σε μια  ξεκάθαρη λύση που θα βοηθήσει τις περιφέρειες να επιτύχουν την ενεργειακή μετάβασή τους. Είμαστε υπερήφανοι για τη δέσμευσή μας σε αυτήν την πορεία προόδου και για την προσθήκη αυτής της τεχνολογίας στο φάσμα λύσεων που αναπτύσσονται για τις περιφέρειές μας στο πλαίσιο του προγράμματός μας PLANETER. Η συγκεκριμένη παραγγελία είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ετών, σε συνεργασία με τις οργανωτικές αρχές μας και τον κατασκευαστή, και επιτεύχθηκε χάρη στην αφοσίωση και την εξειδίκευση των ομάδων μας στους τομείς Τροχαίου Υλικού και Ταχέων Τοπικών Συρμών (TER), με στόχο την ανάπτυξη ενός τρένου υδρογόνου για την κάλυψη των τοπικών αναγκών μας“, σχολίασε ο Christophe Fanichet, Διευθύνων Σύμβουλος της SNCF Voyageurs.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.