Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητος από λέβητα πετρελαίου και θερμίδες σωμάτων


jotas

Recommended Posts

Καλησπέρα,

θέλω να ρωτήσω για το αν πρέπει να αντικατασταθεί ένα σώμα π.χ. 1.000 Kcal το οποίο δουλεύει με λέβητα πετρελαίου,

σε περίπτωση που γίνει αλλαγή σε αντλία R32 65 βαθμών max, με μεγαλύτερο, ή η αντλία θα θερμάνει εξίσου καλά το ίδιο σώμα (ίσως με κάποια καθυστέρηση),

και δεν χρειάζεται η αντικατάσταση του?

Ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν είναι αν και σε πόσο χρόνο θα το θερμάνει η Α.Θ.

Το πρόβλημα είναι με τι θερμοκρασία το θέρμαινε ο λέβητας (ψηλότερη προφανώς) και πόσο θα θερμανθεί ο χώρος με τη χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος.

Υπάρχουν πολλά data που χρειάζονται, για να πάρετε σωστή και τεκμηριωμένη απάντηση, αν πρέπει και αν μπορείτε να κάνετε αλλαγή χωρίς πρόβλημα.

Μόνος αρμόδιος να απαντήσει ο μηχανολόγος που έχει κάνει τη μελέτη θέρμανσης, ο οποίος έχει όλα τα απαιτούμενα data.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ κ. antloukidis,

αφού σας ευχαριστήσω για την βοήθεια σας στο θέμα που είχα με την καμινάδα το οποίο και λύθηκε, σας ενημερώνω πως ο Μηχανολόγος που υπέγραψε την άδεια μου έδωσε ένα απλό τύπο προσαύξησης των σωμάτων π.χ. πριν με λέβητα πετρελαίου 1.000 kcal, με αντλία max 65 βαθμών 1.700kcal (1.000x170%).

   Αυτό εκτός του ότι με οδηγεί σε τεράστια σώματα, δεν συνάδει με την πληροφόρηση που έχω από 2 ιδιώτες που έχουν αλλάξει από λέβητα σε αντλία 65β. δίχως να πειράξουν τα υπάρχοντα σώματα της κατοικίας τους, χωρίς κανένα πρόβλημα, έτσι τουλάχιστον μου είπαν.                                       

    Εκτός από το αισθητικό κομμάτι που είναι σίγουρα σημαντικό σε μια ολοκαίνουρια κατασκευή με πλήρη μόνωση σε κάθε επίπεδο, φοβάμαι ότι τα επιπλέον έξοδα αγοράς των σωμάτων δεν θα έχουν κανένα νόημα.                                                                                                                                                                

    Γι αυτό έθεσα το ερώτημα, προσδοκώντας να διαβάσω εμπειρίες και άλλων ανθρώπων που έκαναν παρόμοια αλλαγή σε ήδη υπάρχουσες οικοδομές, η την γνώμη ειδικών όπως εσείς οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν επιληφθεί παρόμοιων αλλαγών σε πελάτες τους.

Edited by jotas
Link to comment
Share on other sites

Κύριε Jotas καλημέρα σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Η μόνη εμπειρία, που ίσως θα σας ήταν χρήσιμη, είναι, αν βρίσκεστε σε διαμέρισμα και υπάρχει εμπειρία από το ακριβώς από κάτω ή από πάνω όμοιο διαμέρισμα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση πιστεύω ότι για να έχετε μία σωστή λύση, δεν μπορείτε να αποφύγετε τον μηχανολόγο. Αν ο μελετητής δεν σας ικανοποιεί, θα πρέπει να βρείτε κάποιον άλλο.

Η σωστή λύση θα δοθεί με νέα μελέτη όλης της εγκατάστασης θέρμανσης με το νέο δεδομένο της Α.Θ.

Προτείνω, για καλύτερα αποτελέσματα, η μελέτη να γίνει με την συγκεκριμένη Α.Θ. που έχετε ή πρόκειται να εγκαταστήσετε και όχι γενικά με μία τυχαία Α.Θ. 

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν νομίζω ότι αξίζει να πάω σε άλλον αφού ο ήδη υπάρχον έχει πάρει όλη τη δουλειά (και την αμοιβή) της άδειας,

και τώρα ασχολείται με την αναθεώρηση που θέλω να καταθέσω λόγω κάποιων μικρών αλλαγών που προέκυψαν, άρα θα πάρει και την extra αμοιβή της αναθεώρησης.

Λόγω του ότι βιάζομαι να παραγγείλω τα σώματα καθώς οι παραδόσεις καθυστερούν και πρέπει να έχω τελειώσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, του ζήτησα τον υπολογισμό των σωμάτων και μόνο, και πήρα την απάντηση που σας έχω γράψει (1.000 σε 1.700 κ.ο.κ.).

Οι αρχικοί υπολογισμοί για λέβητα πετρελαίου είχαν γίνει (παραθέτω τα αναγραφόμενα στη μελέτη αδείας) με παραδοχή θερμικής απόδοσης μονάδας= 88,5% η (COP 0,885), Συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης 0,879, συντελεστή μόνωσης 1.000 και πραγματικό βαθμό απόδοσης 1,006.

Θα ήθελα να διασταυρώσω το αν ισχύει το +70%, η θα είμαι καλυμμένος και με π.χ. +30%

 

 

Link to comment
Share on other sites

Προτείνω να ακολουθήσετε την πρότασή του, καθώς (σαν επίσημος μηχανολόγος του έργου) το λέει με γνώση όλων των στοιχείων που χρειάζετα και κυρίως ιυπεύθυνα.

Άρα θα είναι και υπεύθυνος για οποιαδήποτε αστοχία.

Υ.Γ. Μη ξεχνάτε ότι μεγάλο σώμα (με μειονεκτήματα μεγαλύτερο αρχικό κόστος και περισσότερο χώρο), οδηγεί όμως σίγουρα (σε περίπτωση υπερδιαστασιολόγησης) σε απαίτηση χαμηλότερης θερμοκρασίας νερού, που σημαίνει οικονομικότερη λειτουργία της Α.Θ.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.