Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύγκριση φωτοβολταϊκών πλαισίων


kostinio11

Recommended Posts

Προς παντογνώστες Μηχανικούς που γεννήθηκαν με το εγχειρίδιο φ/β πλαισίων:

Η διαφορά ενός βαθμού Κέλβιν είναι η ίδια με την διαφορά ενός βαθμού Κελσίου. Αυτό που διαφέρει είναι η θερμοκρασία του μηδενός.

Για την κλίμακα Κελσίου είναι το σημείο τήξης του πάγου.

Για την κλίμακα Κέλβιν είναι το απόλυτο μηδέν.

 

To παραπάνω το δανείστηκα απο τον AlexisPap σε παλαιότερο post του.

Link to comment
Share on other sites

Για να είμαστε ακριβέστεροι από τον Οκτώβριο του 1968 σύμφωνα με το IPTS-68 οι βαθμοί kelvin συμβολίζονται μόνο με το γράμμα Κ χωρίς το σύμβολο (°) ενώ οι βαθμοί Celsius το διατηρούν.

Όταν στις μαθηματικές εξισώσεις έχουμε διαφορές θερμοκρασιών δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

"One degree Celsius is equal to one kelvin. Temperature differences (intervals) are expressed in kelvins, although they may be expressed in °C, instead of the previous designation in degrees (deg.)".

 

Ο δικός μου κατάλογος του 2008 για τα Suntech 260, 270, 280 έχει συντελεστή -0.38%/°C

Link to comment
Share on other sites

Εάν σα μηχανικοί δε μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα σε βαθμούς Κελσίου και Κέλβιν τότε ας δουλέψουμε σα σερβιτόροι.!!

 

Χα χα..Αλλά καμιά φορά το προφανές μας δυσκολεύει περισσότερο από το εξειδικευμένο.To Suntech STP-Vd 280Wp έχει θερμοκρασιακό συντελεστή Pmax -0,44%/K και πέρσι είχαν -047%/K νομίζω.

 

Πάντως παρατηρώ κι εγώ νέες εταιρείες όπως π.χ. sunworx με βελτιωμένο συντελεστή -0,38%/K!!! για το πολυκρυσταλικό του,και γενικά είναι προσεγμένο πανέλο με προστασία IP67,MC4 connectors κι εγγύηση απόδοσης στα 12 χρόνια 90% κτλ.

 

Αντίστοιχα παρατηρώ την aleo(από τα καλά φ/β πλαίσια) που έχει μείνει με συντελεστή -0,46%/Κ,IP65,MC3 connectors και εγγύηση απόδοσης στα 10 χρόνια 90%.

 

Τώρα θα μου πεις ο connector κάνει τη διαφορά?Δε νομίζω αλλά συνολικά όντως νέες εταιρείες "δείχνουν" καλά στοιχεία εκτός εάν είναι εν μέρη ψευδή.

Link to comment
Share on other sites

Ο κατάλογος είναι σωστός.

Για τον συντελεστή που αναφέρεις είναι όντως -0.47%/°C, αλλά εγώ εννοώ τον θερμοκρασιακό συντελεστή για τον υπολογισμό της τάσης Voc στους -10°C.

Link to comment
Share on other sites

Οκ..Εγώ κοιτάζω περισσότερο το συντελεστή Pmax γιατί ουσιαστηκά αυτός μας καθορίζει πόσο επηρεάζεται η ισχύς του πανέλου.

 

Παραθέτω το συλλογισμό μου.Π.χ.

 

aleo S_18 230Wp:

 

Συντελεστής θερμοκρασίας -0,46%/Κ

 

Εάν η θερμοκρασία πανέλου είναι 50°C τότε η πτώση απόδοσης του πανέλου είναι:

 

50°C-25°C(βέλτιστη θερμοκρασία)=25°C Άρα 230Wp-230Wp*25*0.46%=203,55Wp

 

SUNWORX SW230P Premium:

 

Συντελεστής θερμοκρασίας -0,38%/Κ

 

Εάν η θερμοκρασία πανέλου είναι 50°C τότε η πτώση απόδοσης του πανέλου είναι:

 

50°C-25°C(βέλτιστη θερμοκρασία)=25°C Άρα 230Wp-230Wp*25*0.38%=208,15Wp

 

Άρα με τις ίδιες συνθήκες βάση των τιμών που μας αναφέρουν για τους θερμοκρασιακούς συντελεστές,έχουμε διαφορά 208,15Wp-203,55Wp=4,6Wp ανάμεσα σε ένα αξιόπιστο και δοκιμασμένο φ/β πλαίσιο και ένα νέο κι άγνωστο πάνελ.

 

Τώρα τι να πω.!!Είναι όντως έτσι?Υπάρχει αλλού παγίδα?θα ήθελα την απόψη πιο έμπειρων συναδέλφων.

Link to comment
Share on other sites

Τα Luxor η σειρά των πολυκρυσταλλικών(eco line 60) έχει θερμοκρασιακό συντελεστή 0,45%/ οC και δίνει θετική ανοχή ισχύος 6.5Wp. Εάν θες δώσε μου το link που τα βρήκες 0.49%. Παραθέτω το δικό μου:

http://www.luxor-solar.com/root/img/pool/pdf/datenblaetter/neu/poly_de01032011.pdf

Το Κ που δίνεις είναι Kelvin,μήπως αλλάζει κάτι αν δεν είναι ανα Κελσίου;

Πως γινεται για τα ιδια πανελα να εχω διαφορετικο πινακα? :confused::confused:

Απο ελληνα προμηθευτη πηρα πριν λιγες μέρες το προσπεκτ με τα χαρακτηριστικα για LUXOR ECO LINE60/220-230W όπου για τα μοντελα LX-220P/LX-225P/LX-230P έχω 0,47%/C . Τι γινεται ρε συνάδελφοι? :confused:

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους,

Θα ήθελα να παρατηρήσω κάτι όσον αφορά την συγκεκριμένη συζήτηση. Δείχνει σαν να ξεχνάτε όλοι την σημασία του Tnoct σε ένα πλαίσιο. Κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος. Αν στους 20 βαθμούς με 800W/m2 ένα πλαίσιο έχει 4 βαθμούς διαφορά με ένα άλλο, σημαίνει ότι δεν 'αρπάζει' τόσο εύκολα. Άρα συγκρίνοντας δυο πλαίσια σε ίδιες ατμοσφαιρικές συνθήκες, θα έχουν διαφορετική θερμοκρασία κυψέλης. Αν πούμε ότι η η διαφορά έχει μείνει (εγώ πάντως πιστεύω ότι θα έχει αυξηθεί) πρέπει να υπολογίσουμε 4* ΤΚ Pmmp του πλαισίου με μικρότερο Tnoct. Παρατηρείτε κάτι στις τελικές τιμές?

 

Αυτά για να ξέρουμε τι αγοράζουμε.

 

Καλή Εβδομάδα

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα.

Να προσθέσω στην συζήτηση μια βασική πληροφορία που κρύβεται στα datasheet και κατά την γνώμη μου πρέπει να λαμβάνεται υποψιν σε τέτοιου είδους υπολογισμούς. Είναι η ακρίβεια των μετρήσεων που δηλώνει η εταιρία για κάθε τιμή .(συνήθως το γράφουν με μικρά γράμματα και αστερίσκους στην σελίδα) έχω παρατηρήσει να δηλώνουν ανοχή στις τιμές 3% σε σοβαρές εταιρίες αλλά και 10% σε κάποιες άλλες άρα να τινάζουν στον αέρα κάθε σύγκριση.....

Link to comment
Share on other sites

Οκ..Εγώ κοιτάζω περισσότερο το συντελεστή Pmax γιατί ουσιαστηκά αυτός μας καθορίζει πόσο επηρεάζεται η ισχύς του πανέλου.

.................................

.................................

 

Συμφωνώ για τον συλλογισμό σου όσον αφορά την απόδοση αλλά και ο υπολογισμός της Voc του πλαισίου στην χαμηλότερη θερμοκρασία της περιοχής της Φ/Β εγκατάστασης είναι απαραίτητος για τον έλεγχο της συμβατότητας του inverter με τα συνολικά strings που θα συνδεθούν.

 

Ο inverter μπορεί να καεί αν η συνολική τάση είναι μεγαλύτερη από την μέγιστη επιτρεπόμενη τάση εισόδου DC.

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω, ολα τα παραπανω που αναφέρετε ειναι σημαντικα για την επιλογη ενος πανελ. Εχω στα σκαρια μια εγκατασταση με τα Luxor που προανέφερα, με προβληματιζει ομως λιγο οτι υπαρχουν 3 διαφορετικα τεχνικα χαρακτηριστικα για το ιδιο πανέλο, πιο ειναι το "σωστο" ? ....:confused:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.