Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αγροτεμάχιο ρυμοτομούμενο στα όρια του σχεδίου πόλεως


Recommended Posts

.... ένωσε τα δύο άκρα του ανοικτού Ο.Τ. όπως είπες και εσυ στο πρώτο post, θεωρώντας όμως πως εντός σχεδίου είναι όλη η έκταση εντός του Ο.Τ. και εκτός η υπόλοιπη χωρίς να θεωρεί πως η ένωση είναι και οικοδομική ....

 

Εγώ δεν εννοούσα αυτό. Δεν είπα να "κλείσεις" το ανοικτό τετράγωνο και να θεωρήσεις την περικλειόμενη επιφάνεια ως εντός σχεδίου αλλά εννούσα να συνδέσεις τα ανοικτά άκρα των γραμμών των διαδοχικών ανοικτών τετραγώνων ώστε να προκύψει η εντός σχεδίου επιφάνεια της εγκεκριμένης οδού.

Link to comment
Share on other sites

Με συγχωρείς λάθος το κατάλαβα. Λογική ακούγεται η προτάση σου συνάδελφε αν και όλα όσα λέμε είναι υποθέσεις. Σήμερα μίλαγα στο τηλ. μ' έναν συνάδελφο που μου είπε πως κάποια στιγμή είχε βρεί κάτι σχετικό στην νομοθεσία θα το ψάξει και θα επικοινωνήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Θέλω κάποια συμβουλή για κάποιο θέμα σχετικά με αγροτεμάχιο 6 στρεμμάτων στο όριο του σχεδίου πόλεως.

Το χωράφι είναι στα όρια της πόλης και πρόκειται να μπει στο σχέδιο πόλης περιμένοντας να μπουν οι υπογραφές του Υπουργείου.

Ο Δήμος έχει αρχίσει να εκτελεί κάποιο σχέδιο, για έργο διάνοιξης μεγάλου δρόμου ο οποίος περνάει από το χωράφι του πελάτη μου.

Σύμφωνα με το έργο ο δρόμος του παίρνει περίπου 2000 μ2.

Όμως ο πελάτης μου δεν τους το δίνει γιατί θέλει να το έχει μέσα στο σχέδιο.

Έτσι γίνονται μεγάλες κουβέντες.

1. Αν μπει ως έχει στο σχέδιο πόλεως (πράγμα που θα γίνει ίσως και σε 5 χρόνια)θα του πάρουν 2600 μετρά και από αυτό που θα μένει θα έχει εισφορά σε γη και χρήμα.

2. Του γίνεται πρόταση, ότι άμα τους δώσει τώρα (πριν μπει στο σχέδιο πόλεως) τα 2000μ2, με συμβόλαιο παραχώρησης σε κοινή χρήση χωρίς καμμία αξίωση μελλοντική, θα δεσμευτεί ο Δήμος ότι τα υπόλοιπα μέτρα 4000 που του μένουν (όταν θα μπει στο σχέδιο πόλεως) θα τα κάνει ότι θέλει ο ιδιοκτήτης (κατάτμηση με χάραξη δρόμων όπως αυτό θέλει) χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ σε εισφορά γη και χρήμα ούτε κάτι άλλο. Ακούγεται καλό αλλά μπορεί να δεσμευτεί ο Δήμος (ή οι μελλοντικές δημοτικές αρχές ) ως προς αυτά.

Ή είναι όλα λογια..;

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να μπορεί να κατοχυρωθεί σήμερα ο πελάτης σου, διότι:

α. Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας υλοποίησης.

β. Η υποτιθέμενη μελλοντική πολεοδομική μελέτη, υπόκειται σε νόμους, ένστάσεις, προσφυγές και πολεοδομικούς κανόνες, άρα δεν μπορεί ένας ιδιοκτήτης να κάνει ότι θέλει.

γ. Από τη μεριά του Δήμου ποιός θα δεσμευτεί σήμερα; Ο Δήμαρχος; Σήμερα είναι και αύριο είναι κάποιος άλλος; Ο άλλος θα τηρήσει τη δέσμευση;

 

Και μην ξεχνάς, συνήθως οι Δήμαρχοι είναι όλο λόγια...

Link to comment
Share on other sites

Κάθε ιδιοκτησία που εντάσσεται σε σχέδιο πόλης οφείλει εισφορά σε γη. Στην εισφορά γης ανήκει και το ρυμοτομούμενο τμήμα της. Αν Εεισφοράς >Ερυμοτόμησης τότε η ιδιοκτησία οφείλει εισφορά η οποία αν είναι Πολεοδομικά αξιοποιήσιμη μπορεί να ληφθεί από το εναπομείναν εντός Ο.Τ. τμήμα διαφορετικά μετατρέπεται σε χρήμα. Αν Εεισφοράς < Ερυμοτόμησης τότε ο Δήμος οφείλει να αποζημιώσει την ιδιοκτησία σε γη ή σε χρήμα. Το τελικό οικόπεδο που θα προκύψει οφείλει εισφορά σε χρήμα.

Στο τελικό οικόπεδο μπορεί να γίνει κατάτμηση στα όρια αρτιότητας, αλλά μέχρι εκεί, όχι δρόμοι και αηδίες.

Οι υποσχέσεις του Δήμου ακούγονται σαν το "λεφτά υπάρχουν" και ακόμα χειρότερα.

Δεν μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης και σύνταξης της Πράξης Εφαρμογής, πάντως από την εμπειρία μου η πενταετία είναι αισιόδοξο διάστημα.

 

Edited by ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ
Link to comment
Share on other sites

.....γ. Από τη μεριά του Δήμου ποιός θα δεσμευτεί σήμερα; Ο Δήμαρχος; Σήμερα είναι και αύριο είναι κάποιος άλλος; Ο άλλος θα τηρήσει τη δέσμευση;Και μην ξεχνάς, συνήθως οι Δήμαρχοι είναι όλο λόγια...

Συμφωνω για τον Δημαρχο. Ομως θα γινει προταση , θα συζητηθει στο Δημοτικο συμβουλιο και θα ψηφιστει...αρα θα υπαρχει επισημη δεσμευση. Βεβαια αυτο που δεν ξερω ειναι αν αυτην η δεσμευση ειναι όντως δεσμευτικη για τις επομενες δημοτικες αρχες ή μπορει να αλλαξη με μια αλλη απόφαση.

 

 

Κάθε ιδιοκτησία που εντάσσεται σε σχέδιο πόλης οφείλει εισφορά σε γη. Στην εισφορά γης ανήκει και το ρυμοτομούμενο τμήμα της.

Αν Εεισφοράς >Ερυμοτόμησης τότε η ιδιοκτησία οφείλει εισφορά ...

Αν Εεισφοράς < Ερυμοτόμησης τότε ο Δήμος οφείλει να αποζημιώσει την ιδιοκτησία σε γη ή σε χρήμα...

Στο τελικό οικόπεδο μπορεί να γίνει κατάτμηση στα όρια αρτιότητας, αλλά μέχρι εκεί, όχι δρόμοι και αηδίες.

Οι υποσχέσεις του Δήμου ακούγονται σαν το "λεφτά υπάρχουν" και ακόμα χειρότερα.....

Απο την στιγμη που η ενταξη στο σχεδιο Πολεως γινει σιγουρα θα υπαρχει εισφορα σε γη και χρημα. Η προταση του Δημου ειναι οτι σε οποιαδηποτε περιπτωση ο πελατης μου δεν θα οφείλει τιποτα και θα μπορει να "κοψει" όπως θελει το υπολοιπο οικοπεδο πλεον. (ερωτηση...στην ενταξη δεν υπαρχει καποιο σχεδιο πολεως σχεδιασμενο ως προταση::αν ναι, τοτε...πως μπορει ο πελατης μου να κανει οτι θελει στο υπολοιπο;;; ;) )

Τωρα βεβαια στο εργο που γινεται σε εκεινο το σημειο εμαθα οτι υπαρχει απαλλοτριωση!!! Αν υπαρχει, τοτε γιατι ζηταει ο δημος να το παραχωρησει σε κοινη χρηση; Αφου ειναι απαλλοτριωμενο!!!

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

Με την ένταξη (= κύρωση της πολεοδομικής μελέτης) έχει ρυμοτομικό σχέδιο (ρυμοτομικές, οικοδομικές, τετράγωνα, όρους δόμησης) τελικά και όχι σαν πρόταση. Θέματα κατάτμησης και πώληση θα μπορούν να γίνουν άμεσα (με τους όρους δόμησης που θα ισχύουν). Οι εισφορές, αν/όταν γίνει η πράξη εφαρμογής.

 

Ακόμα και να χτίσει ενδεχομένως θα μπορεί, μετά την έκδοση οικοδομησιμότητας.

 

Τώρα βέβαια, η απαλλοτρίωση είναι τελείως κάτι διαφορετικό. Δώσε λεπτομέρειες.

Link to comment
Share on other sites

Δες γνωριζω λεπτομερεις της απαλλοτριωσης. Ο υπαλληλος της πολεοδομιας ειπε οτι το καμματι του αργοτεμαχιου ειναι απαλλοτριωμενο. Απορω πως ο πελατης μου δεν το ηξερε ή δεν ειχε ενημερωθει επισημα!!!

Link to comment
Share on other sites

Μια απαλλοτρίωση δεν είναι παίξε-γέλασε. Έχει κήρυξη από κάποιον φορέα, ΦΕΚ, διαδικασίες, δικαστήρια, μεταγραφές. Χρειάζεται σίγουρα ψάξιμο.

Link to comment
Share on other sites

Τελικα ειναι απαλλοτριωμενο.

Βεβαια αποζημιωση δεν υπαρχει ακομη και ας εχει βγει η δικαστικη αποφαση. Ισως γιαυτο εγινε προταση στον πελατη μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.