Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα "Διατηρώ" για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων


Engineer

Recommended Posts

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και προσπάθεια για να ενταχθεί η χρηματοδότηση του μέσω ΕΣΠΑ, βρίσκεται το πρόγραμμα "Διατηρώ" το οποίο περιλαμβάνει την αποκατάσταση κτιρίων χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, καθώς και κτίρια που αν και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια βρίσκονται σε ιστορικές συνοικίες ή παραδοσιακούς οικισμούς. 

Αν και αρχικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συμπεριλάβει το πρόγραμμα "Διατηρώ" στα προτεινόμενα έργα αρμοδιότητας του, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντούτοις η ένταξη του στους πόρους του εν λόγω προγράμματος δεν προχώρησε και πλέον εξετάζεται η δυνατότητα τα κονδύλια (ο προϋπολογισμός του προγράμματος είχε ανακοινωθεί στα 200 εκατ ευρώ) αυτά να προέλθουν μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να δοθούν κατά προτεραιότητα χρήματα σε κτίρια τα οποία χρίζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης,  προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια από Δήμους, σύμφωνα με στοιχεία που εστάλησαν στο υπουργείου μετά από σχετικό αίτημα. 

Δεδομένου όμως ότι δεν έχουν προχωρήσει σε καταγραφές όλοι οι Δήμοι της χώρας, πολλοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν και το κατάλληλο δυναμικό για να προχωρήσουν στην καταγραφή, η εικόνα δεν είναι ακόμα πλήρης.

Να σημειωθεί ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ), όπου με την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου,  μπαίνει τέλος μια "ομηρία" ετών για πολλούς ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον συντελεστή δόμησης που θα δικαιούνταν υπό άλλες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων σε χώρους που παραμένουν για χρόνια δεσμευμένοι, αλλά αναξιοποίητοι, κάνοντας πλέον εφικτή την αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Ουσιαστικά, το "περίσσευμα" συντελεστή δόμησης από περιοχές και κτίρια στις οποίες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, μεταφέρεται σε περιοχές όπου υπάρχει "έλλειμα" βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων. Ο μηχανισμός με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό, εύκολα, γρήγορα και απρόσωπα, ονομάζεται Ψηφιακή Τράπεζα Γης.
 

Η μεταφορά συντελεστή δόμησης δεν θα γίνεται άναρχα, αλλά μόνο σε αυστηρά προκαθορισμένες περιοχές, τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) με ξεκάθαρους κανόνες.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.