Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ρωγμή σχήματος "Λ" στη βάση γωνιακού υποστυλώματος


Recommended Posts

Στο σπίτι μου μια ρωγμή σε γωνιακή κολώνα χαμηλά με σχήμα ανάποδο V την είχε κλείσει (αφού είχε σπάσει λίγο την γωνία με τσιμέντο) θείος μου πριν 1-2 χρόνια. Τώρα είχε ξανανοίξει με πάχος 2-3mm και στο συγκεκριμένο σημείο μοιάζει το επιδιορθώμενο κομμάτι να έχει σπροχτει προς τα έξω χωρίς η ίδια η κολόνα να παρουσιάζει κάποια κλίση. Με ανησυχεί κάπως καθώς στην ταράτσα από πάνω έχει 2 ντεπόζιτα 1 τόνου το κάθε ένα. Είναι φυσιολογική μια τέτοια ρογμη πως θα μπορούσε να επιδιορωθει. Το σχέδιο μου αν βοηθάει (με διακεκομμένο που είναι η κολόνα) αν κ δεν ειμαι πολύ καλή στο σχεδιο. Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Screenshot_20210502-170036~2.png

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Χριστός Ανέστη!!

Καλό το σκαρίφημα αλλά μια φωτογραφία θα ήταν καλύτερη.

Η αστοχία όπως την περιγράφεις θα μπορούσε να οφείλεται π.χ. σε τοπική καθίζηση αν το κτήριο ήταν από φέρουσα τοιχοποιία. Τώρα με την κολώνα που αναφέρεις είναι κάπως σπαζοκεφαλιά με το σκίτσο, οπότε μια φωτογραφία θα βοηθούσε περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επιτόπου αυτοψία από τον μηχανικό σου, ο οποίος θα προτείνει υπεύθυνα τρόπους επισκευής της ρωγμής, θα δει την έκτασή της και εάν είναι εφικτό θα άρει τις αιτίες που την προκάλεσαν.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σκέφτηκα την καθηζηση καθώς υπάρχει μπαλκόνι δίπλα ακριβώς ελεύθερο που πάρει σε χώμα ανεξάρτητα του κτιρίου κ έχει κατέβει 2-3 εκατοστά. Θα αναρτήσω φωτογραφία. Τι ακριβώς είναι η φέρουσα τοιχοποιία είμαι λίγο άσχετη με τα κατασκευαστικά ως ηλεκτρολόγος μηχανικός

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει περίπτωση οι ρωγμές αυτές να οφείλονται σε τοπική καθίζηση της κολώνας. Μάλλον είναι θέμα επικάλυψης οπλισμού, που στην περίπτωσή σου προφανώς είναι μικρή. Με άλλα λόγια μέσα σε ένα ύψος (50 με 70εκ για τις παλιές οικοδομές ή 1,0μ με 1,20μ για τις μετά το 2000) από τη βάση της κολώνας  βρίσκονται μέσα της πολλά σίδερα (που λέγονται  αναμονές και κύριος οπλισμός κολώνας ορόφου) που υπό ορισμένες λανθασμένες κατασκευαστικές συνθήκες σχεδόν κολλάνε το ένα δίπλα στο άλλο. Αν αυτά τα σίδερα δεν περιβάλλονται όπως προβλέπει ο κανονισμός με 1,5 έως 3 εκ από μπετόν μέσα σε 10-15 χρόνια  σκουριάζουν  και αυτή η σκουριά προκαλεί  διαστολή του σιδήρου που εκτινάζει το μπετό προς τα έξω με αποτέλεσμα αυτό της εμφάνισης ρωγμών. Κατά την γνώμη μου δεν κινδυνεύεις άμεσα αλλά δεν πρέπει να το αφήσεις και έτσι. Η καθίζηση του ανεξάρτητου μπαλκονιού που όπως λες βρίσκεται δίπλα δεν συσχετίζεται με το παραπάνω φαινόμενο

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άσχετος ων.... αλλά με απορίες, ρωτώ!

Μήπως λόγω του βάρους των 2 τόνων νερού, από πάνω, έχουμε κάτι σαν ...έμπηξη - κάρφωμα της κολόνας στο έδαφος (αφού μάλλον πρόκειται για ισόγειο), με αποτέλεσμα τον θρυματισμό του μπετόν στη βάση ???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.