Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ψηφιακοί νομάδες ψάχνουν για κατοικία στην Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Τα πρώτα σημάδια ενδιαφέροντος από ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να καταγράφουν στελέχη της αγοράς ακινήτων το τελευταίο διάστημα. Παρότι ακόμα η σχετική ζήτηση είναι διερευνητική και ανεπίσημη (δηλαδή μέσω γνωριμιών με ανθρώπους στην Ελλάδα), είναι σαφές ότι η χώρα διαθέτει τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει με επιτυχία ένα σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» των ψηφιακών νομάδων, δηλαδή ανθρώπων μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μισθώσουν ένα ακίνητο, από το οποίο να μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής, η ζήτηση αυτή αφορά κυρίως βίλες στην Αττική Ριβιέρα, ωστόσο όσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον, θα αρχίσει να καταγράφεται ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές, που να προσφέρουν και πιο προσιτά ακίνητα. «Εχουμε ήδη γίνει αποδέκτες ζήτησης από ανθρώπους που εντάσσονται στην κατηγορία των ψηφιακών νομάδων. Μέχρι στιγμής, πρόκειται για στελέχη επιχειρήσεων από την Ισλανδία και τη Σουηδία, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα για περίοδο από έξι μήνες μέχρι κι ένα χρόνο. Ενδιαφέρονται για βίλες που κοστίζουν 2.000 έως 3.000 ευρώ/μήνα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται είτε για ανώτερη στελέχη επιχειρήσεων, ή για ελεύθερους επαγγελματίες», σημειώνει στην «Κ», ο κ. Νάσος Γαβαλάς, επικεφαλής της Mint, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το να εργάζονται από τρίτη χώρα, καθώς μέχρι πρόσφατα διέμεναν στην Ισπανία, που είναι μια μεγάλη αγορά για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων. Πλέον, ένα μέρος των ανθρώπων έχει αρχίσει να εξετάζει την επιλογή της Ελλάδας, η οποία είναι και πιο προσιτή από οικονομικής πλευράς, ιδίως αν υπολογιστούν οι προδιαγραφές που προσφέρουν τα εδώ ακίνητα σε σχέση με το κόστος τους. «Αρχίζει και η Ελλάδα να μπαίνει στον χάρτη των ψηφιακών νομάδων», σημειώνει ο κ. Γαβαλάς.

Ασφαλώς, η σταδιακή προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά και στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς θα επιτρέψει σε μία σειρά από επαγγελματίες να διευρύνουν το αντικείμενό τους και να μεταφέρουν ένα μέρος του αποθέματος των ακινήτων που διαχειρίζονται προς τη συγκεκριμένη αγορά. Ουσιαστικά δηλαδή, ορισμένα ακίνητα θα αξιοποιούνται μέσω μεσοπρόθεσμων μισθώσεων, διάρκειας από έξι έως 12 μήνες, αντί για το υφιστάμενο μοντέλο της εκμίσθωσης του κάθε διαμερίσματος ως τουριστικού καταλύματος, με την τιμή να διαμορφώνεται ανά διανυκτέρευση.

Σημειωτέον ότι και η ίδια η Airbnb έχει περιγράψει τη διεύρυνση αυτή του μοντέλου λειτουργίας της, ήδη από τα πρώτα στάδια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός έκανε λόγο για σταδιακή στροφή και προς μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας, προκειμένου να καλυφθούν και οι ανάγκες ενός διαφορετικού κοινού από το αμιγώς τουριστικό. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί και το ρίσκο από τυχόν μεταπτώσεις στον τουριστικό κλάδο, αλλά και θα ενισχυθούν τα έσοδα των ιδιοκτητών/επενδυτών, καθώς θα μπορέσουν να απευθυνθούν σε μια νέα, πολυπληθή ομάδα δυνητικών επισκεπτών. Για τον σκοπό αυτό, η ίδια η Airbnb δρομολογεί τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών της, ώστε να παράσχει στους ιδιοκτήτες και τη δυνατότητα να προωθούν ακίνητα για μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η εξέλιξη αυτή θα εμπλουτίσει σημαντικά και τη λίστα των περιοχών ενδιαφέροντος για τους ξένους. Μέχρι σήμερα, με δεδομένο ότι το κοινό που αξιοποιεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι τουρίστες, στην «πρώτη γραμμή» της ζήτησης βρίσκονται περιοχές εντός ή πέριξ του εμπορικού τριγώνου του κέντρου της Αθήνας (π.χ. Κουκάκι, Μοναστηράκι, Πλάκα, Γκάζι, Ψυρρή, Νέος Κόσμος, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, πλ. Αττικής), δηλαδή πλησίον των τουριστικών αξιοθέατων, ή εναλλακτικά σημεία στα νότια προάστια της Αττικής, πλησίον του παράκτιου μετώπου.

Με τη διεύρυνση της «δεξαμενής» των ξένων επισκεπτών, θα ενισχυθεί και η λίστα των περιοχών ζήτησης, με την ένταξη περιοχών που διαθέτουν ποιοτικά διαμερίσματα σύγχρονων προδιαγραφών, όπως π.χ. τα βόρεια και τα ανατολικά προάστια. Ουσιαστικά, δηλαδή, παρέχονται οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα μιας εντελώς νέας αγοράς στον τομέα των ενοικιάσεων. Το κατά πόσον αυτή θα τροφοδοτηθεί με μια σταθερή και ικανή ροή επισκεπτών για να πυροδοτήσουν περισσότερες επενδύσεις στην αγορά κατοικίας, θα εξαρτηθεί από το πόσο σωστά θα οργανωθεί το άνοιγμα της χώρας προς το εξωτερικό και τα κίνητρα που ενδεχομένως να παρασχεθούν.

Μεγάλα οφέλη

Σύμφωνα με μελέτη του «MIT Enterprise Forum», εάν η Ελλάδα κατορθώσει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε ετήσια βάση, με μία μέση παραμονή έξι μηνών, το οικονομικό όφελος θα ξεπερνούσε το 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αντίστοιχο των εσόδων που εισρέουν στην Ελλάδα από μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών. Υπολογίζεται ότι πριν από την πανδημία, τουλάχιστον τέσσερα εκατ. εργαζομένων απασχολούνταν απομακρυσμένα σε τρίτη χώρα, σε σχέση με την έδρα του εργοδότη τους. Μετά την πανδημία, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα και σε 1 δισ. μέχρι το 2035, αποτελώντας μια πολύ σημαντική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η σχετική προσπάθεια να γίνει συντεταγμένα, προγραμματίζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να εκδίδεται μια νέα «ψηφιακή βίζα», διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα επέκτασης για δύο ακόμα χρόνια. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

1. Οι ψηφιακοί νομάδες θέλουν καλή σύνδεση στο ίντερνετ,άρα στην επαρχία θα πρέπει να βάλουν δορυφορικό ίντερνετ.

2. Οι ψηφιακοί νομάδες κοιτάζουν και το φορολογικό καθεστώς. Στην Ελλάδα πως θα φορολογιθούν;  Θα πληρώσουν τον πρώτο χρόνο 45% φόρο εισοδήματος συν 45% προκαταβολή φόρου; 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Όσο περίεργο και να φαίνεται οι περισσότεροι είναι ΟΚ με 50Mbps

2. Δουλεύουν κανονικότατα στη χώρα καταγωγής τους και φορολογούνται εκεί, απλά είναι σε καθεστώς distance.. Απλά αντί να είναι στο σπίτι τους στη Σουηδία μένουν εδώ.

Link to comment
Share on other sites

@ntanos

Στην επαρχία δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε τα 50Mbps.

Ξέρω περιπτώσεις που δεν έχουν καν σταθερή σύνδεση, όπως χαρακτηριστικά οικογένεια που ξοδεύεται κάθε μήνα σε δεδομένα κινητής για τα μαθήματα των παιδιών τους, Αθήναιο που αναβάθμισε την γραμμή του σε VDSL για τον συναγερμό αλλά τελικά δεν έχει ούτε τηλεφωνική πρόσβαση (παγώνει η γραμμή).

Πολλά σπίτια έχουν ταχύτητα download 3~10Mbps και upload 1Mbps.

Μένω σε πρωτεύουσα νομού, 5 τετράγωνα από το κτήριο του ΟΤΕ και δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα για οπτική ίνα (fiber).

 

Σχετικά με την φορολογία στο εξωτερικό, θα πρέπει κάποιος να μένει εκτός Ελλάδας τουλάχιστον 183 μέρες το έτος στο εξωτερικό, διαφορετικά θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Πλέον έχει συνδεθεί το data.gov.gr με τα συστήματα έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων, ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διαβατηρίων, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κλπ.

Ελέγχεται αυτόματα το πλήθος των ημερών που βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα.

 

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, ntanos said:

1. Όσο περίεργο και να φαίνεται οι περισσότεροι είναι ΟΚ με 50Mbps

2. Δουλεύουν κανονικότατα στη χώρα καταγωγής τους και φορολογούνται εκεί, απλά είναι σε καθεστώς distance.. Απλά αντί να είναι στο σπίτι τους στη Σουηδία μένουν εδώ.

1. Συμφωνώ

2. Αυτό είναι παράνομο. Αν ζεις > 186 ημέρες το χρόνο Ελλάδα είσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και η ατομική επιχείρηση που πιθανώς έχεις στη Σουηδία θεωρείται πως έχει έδρα στην Ελλάδα και φορολογείται στην Ελλάδα. Τα έσοδά που πιθανόν έχεις στη Σουηδία φορολογούνται επίσης και στην Ελλάδα. Απλώς αφαιρείται ο φόρος που πλήρωσες στη Σουηδία αν αυτό προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία.

 

Εκτός αν η εφορία κάνει τα στραβά μάτια για τους νομάδες και ξεσπάει μόνο στους ντόπιους. Πολύ πιθανόν να γίνει κάτι από τα εξής:

- Ο νομάς δε λέει σε κανέναν ότι ήρθε Ελλάδα και δε βγάζει ΑΦΜ αν μπορεί να βρει σπίτι να μείνει έτσι. Η εφορία τότε δε θα ψάξει αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.. Αν η εφορία δεν κυνηγά τους νομάδες να βγάλουν ΑΦΜ δε θα φορολογούνται εδώ.

- Ο νομάς παίρνει ΑΦΜ για να βρει πιο εύκολα σπίτι κ.λπ. αλλά κάνει την πάπια στην εφορία και δε δηλώνει το παγκόσμιο εισόδημα ούτε τη Σουηδική εταιρεία. Η εφορία τότε μπορεί να πάρει πρέφα ότι έχει Σουηδική εταιρεία από το σχετικό πανευρωπαϊκό μητρώο πλέον ή να ενημερωθεί για τη μεταβολή στο υπόλοιπο του Σουηδικού λογαριασμού του και να τον φωνάξει σε 3-4-5 χρόνια για εξηγήσεις. Αλλά πιο πιθανό είναι να πέσει άνωθεν γραμμή να μην τους κυνηγάει ή σε 5 χρόνια ο νομάς να έχει φύγει για Καραϊβική.

 

Αυτά είναι όμως παράνομα, ελπίζω να μην έχει σκοπό να προσκαλεί φοροφυγάδες νομάδες το κράτος μας.

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

1. Γενικά υπάρχει πολύ μεγάλη ανισότητα στα δίκτυα μεταξύ των περιοχών της χώρας. Υπάρχουν οι απρόσιτες (ορεινές, νησιωτικές κλπ) περιοχές και οι άλλες. Στο δήμο που μένω οι περισσότερες περιοχές, ως ορεινές, δεν έχουν καν τηλέφωνο και το διαδίκτυο είναι μόνο μέσω κινητών και μάλιστα συγκεκριμένης εταιρείας. Στην έδρα του ίδιου δήμου η 100άρα δουλεύει μια χαρά. Οι νομάδες βέβαια δεν θα πάνε ποτέ προς τα πάνω, κάτω θα μείνουν γιατί χρειάζονται και πολλά άλλα. Αν βέβαια είχαμε λύσει και αυτά τα προβλήματα, των απρόσιτων, θα είχαμε μόνιμα εισοδήματα όλο το χρόνο και παντού. Να δούμε τι θα γίνει και με το δορυφορικό ...

2. Το φορολογικό καθεστώς για τους νομάδες θα αλλάξει στο προσεχές διάστημα. Προφανώς υπέρ των νομάδων...

Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, kan62 said:

2. Το φορολογικό καθεστώς για τους νομάδες θα αλλάξει στο προσεχές διάστημα. Προφανώς υπέρ των νομάδων...

Ναι, θα βγάλουν μια visa για νομάδες που από ότι λένε όσοι μεταφέρουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα θα πληρώνουν το μισό φόρο για 7 χρόνια. Εγώ προσωπικά αν ήμουν Άγγλος/Αμερικανός δε θα το έκανα.

 

Άντε να έχεις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, να αγοράζεις πουλάς αμοιβαία κεφάλαια και διάφορα άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα κάνοντας σίγουρα τουλάχιστον 100-200 αγοραπωλησίες ανά χρόνο που κάνει ο μέσος Άγγλος με λογαριασμό θεματοφυλακής για τη σύνταξη και να πας να τα εξηγείς αυτά στην ελληνική εφορία που ζητάει εκτός από κέρδη υπεραξίας και μερισμάτων για το φόρο (που είναι και λογικό), επιπλέον για υπολογισμό τεκμηρίων το άθροισμα των αγορών μειον το άθροισμα των πωλήσεων με στοιχεία που θα πρέπει να μεταφράσεις.

 

Και γιατί να μην πας Μάλτα/Κύπρο να τελειώνεις; Και αν θες μείνε Ελλάδα 3-4 μήνες να μη γίνεις φορολογικός κάτοικος, εξάλλου τι να κάνεις εδώ το χειμώνα;

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

Βασικά το χειμώνα έχει νόημα να είναι εδώ ένας Σουηδός και να γλιτώνει τα κρύα της χώρας του. Αν είναι αφρικάνος αλλάζει.

186 μέρες είναι περίπου 6 μήνες, για έναν "νομά" είναι υπεραρκετές. Εφόσον η μίσθωση είναι με τη μέρα θα κάτσει το υπόλοιπο σε μια άλλη μεσογειακή χώρα να έχει και ποικιλία. Ή και στην πατρίδα του γιατί όλο και κάτι θα χρειαστεί να κάνει και στην έδρα του..

Η απομακρυσμένη επαρχία με το κακό ίντερνετ γιατί μπήκε στη συζήτηση; Ακόμα δεν τους είδαμε Αθήνα φτάσαμε και στην επαρχία;

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω ότι θα τους δούμε εύκολα στην Αθηνα, πιο πολύ κάποιους προς την Αθηναική Ριβιέρα βλέπω εγώ και μερικούς στα νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρα. Πιστευω ο νομάς θα θέλει να πάει σε τουριστικούς προορισμούς, να δει τον ήλιο, την θάλασσα και το ελληνικό καλοκαίρι που θέλουμε να βλέπουμε και εμείς.
Δεν λέω ότι όμως δεν θα έρχεται και τους χειμερινούς μήνες γιατί όπως και να το κάνουμε ο χειμώνας στην χώρα μας είναι πολύ καλύτερος από τον χειμώνα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης οπότε δεν το αποκλείω οι νομάδες αυτοί, αρκετοί να έρχονται και τότε. 

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, georgios_m said:

Η απομακρυσμένη επαρχία με το κακό ίντερνετ γιατί μπήκε στη συζήτηση; Ακόμα δεν τους είδαμε Αθήνα φτάσαμε και στην επαρχία;

Υποθέτω ότι ο ξένος που θα έρθει στην Ελλάδα θα έρθει για το lifestyle που προωθούμε για τον τουρισμό.

Αν θέλει ζωή πόλης, υπάρχουν απείρως πιο ελκυστικές πόλεις από την Αθήνα, σε Μπαλί, Τυνησία, Λιθουανία, Κανάρια νησιά, κλπ.

Το μοναδικό διαφορετικό που δεν έχουν οι άλλες χώρες είναι η Ελληνική κουλτούρα, τα νησιά, το μεσογειακό κλίμα, η φιλοξενία, η τσικουδιά, κλπ.

Αν έρθουν πολλοί digital nomads μόνιμα στην Αθήνα θα εκπλαγώ.

update

Οι digital nomads δεν έχουν ακούσει τις ανακοινώσεις της κάθε κυβέρνησης ούτε διαβάζουν τα πληρωμένα από το υπουργείο τουρισμού άρθρα.

Υπάρχουν online κοινότητες όπου αναρτούν οι ίδιοι τις εντυπώσεις τους.

Μόλις τσέκαρα μερικά site του εξωτερικού για digital nomads. Το κόστος ζωής στην Ελλάδα για digital nomad στην Αθήνα είναι γύρω στα 2500€/μήνα και η μέση ταχύτητα ίντερνετ 13Mbps.

Η πιο οικονομική πόλη στην Ελλάδα είναι η Θεσσαλονίκη (1850€/μήνα) και η πιο ακριβή είναι η Σαντορίνη στα 3400€/μήνα.

Ο ανταγωνισμός, το κόστος ζωής είναι ανά μήνα και σε παρένθεση η μέση ταχύτητα ίντερνετ):

Canggu, Μπαλί: 1120€ (22Mbps)

Seminyak, Μπαλί:  727€ (4Mbps)

Ταιπέι (Ταιβάν) 1658€ (20Mbps)

Μεξικό: 1174€ (20Mbps)

Τενερίφη, Κανάρια νησιά: 1853€ (28Mbps)

Μπακόνγκ (Ταϊλάνδη): 1149€ (25Mbps)

Μπουένος Άιρες (Αργεντινή): 604€ (34Mbps)

Λονδίνο: 3542€ (22Mbps)

Νέα Υόρκη: 3943€ (30Mbps)

Βαρσοβία: 1557€ (35Mbps)

Ντε Νάνγκ (Βιετνάμ): 859€ (14Mbps)

Μπάνσκο (Βουλγαρία), όλη η Θεσσαλία πηγαίνει εκεί για διακοπές: 1378€ (26Mbps)

 

 

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.