Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενασχόληση με δημόσια έργα & Νέος μηχανικός


Recommended Posts

Καλησπέρα. 

Είμαι νέος μηχανικός και σκέφτομαι τους επόμενους μήνες, που θα συμπληρώσω 3ετία από την άδεια ασκήσεως να πάρω εργοληπτικό πτυχίο και να ασχοληθώ με δημόσια έργα. 

Πιστεύετε αξίζει, ή θα χάσω, χρόνο και χρήματα όπως μου λένε πολλοί; 

Ρωτάω γιατί όλοι μου λένε ότι τα έργα είναι πλέον σκοτωμένα με μεγάλες εκπτώσεις αλλά σαν νέος μηχανικό με Α1 θα μπορώ να πάρω έργα με πολύ μικρούς προϋπολογισμούς και δεν ξέρω την κατάσταση με τις εκπτώσεις σε έργα αυτής της κατηγορίας. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Γενικά ο κλάδος των δημόσιων έργων, ιδιαίτερα για τις μικρές εργοληπτικές, πάει από το κακό στο χειρότερο.

Για την Α1, αν έχεις "πολύ καλές" σχέσεις με τη δημοτική αρχή της περιοχής σου, ίσως μπορέσεις να σου γίνει κάποια ανάθεση.

Αν όχι, και πας μόνο σε διαγωνισμούς, είναι πολύ δύσκολα.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εσείς προσφορές πως ετοιμάζετε και καταλήγετε σε μια έκπτωση ; Καθαρά εμπειρικά με βάση προηγούμενα έργα ή παίρνοντας προσφορές από προμηθευτές και συνεργεία ;

Link to comment
Share on other sites

Είναι ένας συνδυασμός όσων ανέφερες και άλλων παραγόντων. Εξετάζεις ανά ομάδα εργασιών και δίνοντας έμφαση σε αυτές με τη μεγαλύτερη δαπάνη και γνωρίζοντας την τιμή προμήθειας ή/και κατασκευής των προμηθευτών και συνεργείων που συνεργάζεσαι ή παίρνοντας προσφορές από άλλους που μπορείς να συνεργαστείς. Κάποιες φορές δε, μπορεί να υπάρχουν εξειδικευμένες εργασίες για τις οποίες μπορείς να βρεις ελάχιστους προμηθευτες ή συνεργεία, ή ειναι η φύση τους τέτοια που δεν θα τα βρεις σε χαμηλή τιμή. Έχεις υπόψη σου επίσης οτι σε μία ομόδα μπορεί να "μπεις μέσα" έχοντας δώσει μια μεγάλη έκπτωση αλλά μπορεί σε μια άλλη ομάδα να βγάλεις περισσότερα να καλύψεις τη ζημιά. Συχνά ίσως υπάρχουν υλικά όπως π.χ. αδρανή που σου περίσεψαν από κάποιο άλλο εργο, ή καποιες εργασίες μπορείς να τις κάνεις μόνος σου (ναι παίζει και αυτό). Πάνω σε αυτά και άλλους παράγοντες υπολογίζεις σε τι όφελος στοχεύεις και βγάζεις την οικονομική προσφορά σου.

Γενικά το δημόσιο έργο θέλει πολύ γερό στομάχι και στο τέλος όλοι πυροβολούν τον εργολήπτη (αιρετοί πολίτες, υπηρεσίες) κάποιες φορές και δικαιολογημένα μη βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω. Πρέπει να μπορείς να καλύπτεις τον εαυτό σου, να είναι έντεχνη η εκτέλεση των εργασιών σου σε όποιες δυσχέριες και αν συναντήσεις και να είσαι προετοιμασμένος για καθυστερήσεις πληρωμών για διαφόρους λόγους. Και φυσικά πολύ μεγάλος ανταγωνισμός. Χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω όλα αυτά, απλά ένα μικρό παράθυρο σε κάτι που θα γίνει η καθημερινότητα σου και κατά πολλούς (και εμένα) δεν πληρώνεται αυτό το άγχος.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα να χάσεις χρόνο ή και χρήμα είναι το να ξεκινήσεις από το μηδέν, την ώρα που σχεδόν όλοι οι άλλοι πατάνε σε γερές εμπειρικές βάσεις και σχέσεις συνεργασίας με προμηθευτές και συνεργεία για καλές προσφορές. Και αν και εκείνοι ζορίζονται, πόσο μάλλον ένας νεοεισερχόμενος.

Θα σου πρότεινα στην αρχή να συνεργαστείς και με άλλους, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον να είναι έμπειρος εργολήπτης. Θα δουλέψεις αρχικά σαν βοηθός του να δεις πως λειτουργούν τα πράγματα, αν σου αρέσει κι αν το μπορείς. Και μόλις αποκτήσεις μια σχέση με το αντικείμενο και σε μάθουν και οι γύρω παράγοντες (προμηθευτές, επιβλέποντες κλπ) τότε το ξανασυζητάμε. Συνήθως το ξεκίνημα γίνεται όταν προκύψει μια σίγουρη δουλειά που πρέπει κάποιος να 'χει ένα ακόμα πτυχίο να την αναλάβει και τα πρώτα έξοδα θα στα βάλουν οι παλαιοί της ομάδας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις και για το ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα ρωτάω και τη γνώμη άλλων μηχανικών γιατί ο πατέρας  μου που έκανε σχετικά μεγάλα δημόσια έργα (Δ κατηγορία εργοληπτικό έπαθε μια μεγάλη "ζημιά" και με αποθαρρύνει έντονα ώστε να μην ασχοληθώ με δημόσια έργα. Και θέλω να δω ποια είναι η γενική άποψη. 

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, georgios_m said:

Και ποια εναλλακτική σου προτείνει;

 

Να ασχοληθώ σχεδόν αποκλειστικά με ιδιωτικά έργα (κυρίως οικοδομές) και για δημόσια είτε να βγάλω μελετητικό, είτε αν βγάλω κατασκευαστικό να χτυπάω έργα μέχρι εκεί που μπορώ και αν μου κάτσει το έργο μου έκατσε.  

Link to comment
Share on other sites

@civilthessal234 επειδή η ζημιά ή ζημιές σε μία σταδιοδρομία 30-40 χρόνων είναι δεδομένες, έχει μεγάλη σημασία που σε πετυχαίνουν. Εγώ έπειτα από 10+ χρόνια στην κατασκευή με οικογένεια 40+ χρόνια στις κατασκευές συμφωνώ 100% με τον πατέρα σου. Έμπλεξα με τον ιδιωτικό τομέα στις κατασκευές και τις μελέτες στον δημόσιο τομέα και βρήκα έναν άλλο κόσμο. Τον μελετητή τον σέβονται, τον εργολήπτη κανένας. Από εκεί και πέρα, αν αλλάξουν οι εποχές, πέσουν οι εκπτώσεις και υπάρξει μείωση της απεριόριστης ευθύνης στην κατασκευή και της χαρτούρας, τότε πιθανόν να ξαναξίζει τον κόπο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.